ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθαίνουμε την ιστορία μας… παίζοντας: Διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού για το Αρκάδι

Το τρίτο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας διοργανώνει η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για την Αρκαδική Εθελοθυσία.

Για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου με τους μαθητές της ΣΤ Δημοτικού. Μέσα από τη συνεργασία σε ομάδες, οι μαθητές την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου θα πρέπει να «ανακαλύψουν» τον Θησαυρό, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες που τους δίνονται. Ο θησαυρός, βέβαια, είναι συμβολικός, όπως συμβαίνει σε όλα τα Κυνήγια Θησαυρού στην πόλη μας, κι αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στη συμμετοχή. Γιατί οι μαθητές «ανακαλύπτουν» με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο τη συμβολική διάσταση της Αρκαδικής εθελοθυσίας ως γεγονότος ορόσημου. 

Ωστόσο, οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε βαθμίδας θα βραβευθούν, από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου και τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των Τριών Ιεραρχών από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων.

Για τη διευκόλυνση της μελέτης του θέματος και την προετοιμασία τους οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους υποστηρικτικό υλικό το οποίο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση https://arkadi.didereth.gr. Στην ίδια σελίδα μπορούν να βρουν τις οδηγίες για το παιχνίδι, ενώ ακολουθώντας τη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/arkadi.didereth.gr θα ενημερωθούν για τα προηγούμενα κυνήγια θησαυρού.

Ο τίτλος του φετινού κυνηγιού για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι @ρκαδι@δ@». Οι κυνηγοί-αρκαδιοδρόμοι, με την καθοδήγηση του μαθηματικού κ. Ηλία Λουλούδη, ο οποίος δημιούργησε τους γρίφους, θα ακολουθήσουν τα βήματα των αγωνιστών, αλλά και των αθλητών που αγωνίστηκαν στη μνήμη τους, και μέσα από περιπέτειες, γρίφους και συμβολισμούς θα δώσουν το δικό τους νόημα στην επέτειο του ολοκαυτώματος.

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τους μικρούς κυνηγούς καθοδηγεί ο δάσκαλος κ. Νίκος Δερεδάκης να ανακαλύψουν «Τα μυστικά της Μπαρουταποθήκης» και τα μηνύματα της Αρκαδικής εθελοθυσίας.

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας, η ηλεκτρονική υποστήριξη της πλατφόρμας του διαδικτυακού παιχνιδιού και η διεξαγωγή του και για τις δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανήκουν στον καθηγητή πληροφορικής κ. Μανόλη Μεταξάκη.

Το γενικό συντονισμό του παιχνιδιού έχει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου.