ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ματιές ιστορίας του ΣΔΕ Ρεθύμνου για την περίοδο της δικτατορίας μέσα από την τέχνη

Mε αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973, παρακολουθήσαμε μια διάλεξη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου. Το θέμα της πρωτότυπο όσο και ιδιαίτερο ήταν “Η τέχνη την περίοδο της Δικτατορίας ως έκφραση διαμαρτυρίας”, με ‘ξεναγό’ τη Δήμητρα Γιαπλέ, Ιστορικό Τέχνης.

Η διάλεξη επικεντρώθηκε σε καλλιτέχνες που εξέφρασαν μέσα από το έργο τους την κριτική τους προς το καθεστώς, παρά τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Η Δήμητρα Γιαπλέ ανέλυσε εμπεριστατωμένα παραστατικά έργα ζωγραφικής, αλλά και περφόρμανς, μέσα από τις οποίες οι καλλιτέχνες επιχείρησαν να «μιλήσουν» κοινωνικά την περίοδο της Δικτατορίας.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έργα της συγκεκριμένης περιόδου που εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου. Ένα τέτοιο εμβληματικό έργο είναι το «Πένθιμο κράνος-Σαλπιγγα- Σημαία» του Ρεθεμνιώτη ζωγράφου Λευτέρη Κανακάκη.

Η διάλεξη ήταν εξαιρετική και η Δήμητρα Γιαπλέ κατάφερε να μεταδώσει σε όλους μας την γκρίζα ατμόσφαιρα της εποχής.

Από τους καλλιτέχνες ξεχώρισε ο Βλάσης Κανιάρης που με τα έργα του από γύψο, συρματοπλέγματα και κόκκινα πάνινα γαρίφαλα προσπάθησε να αναδείξει τα βιώματα του τόπου από τη στέρηση πολιτικών ελευθεριών. Οι εκπαιδευόμενοι Αντωνία Κλίνη και Κώστας Παπαδάκης χαρακτήρισαν δύο γνωστά έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, το «Γιλέκο για το Φεγγάρι» και την «Ανάκριση» με τους δικούς τους τίτλους «Λαβωμένο Κορμί» και «Η Ελλάδα μπήκε στο γύψο» αντίστοιχα.

Η διευθύντρια
Ειρήνη Αντωνίου