Με καντάδες μιας άλλης εποχής υποδέχθηκε το Ρέθυμνο την άνοιξη και όλα όσα συμβαίνουν κάθε τέτοια εποχή στον μικρότερο νομό της Κρήτης, αλλά με την τεράστια και πολυποίκιλη πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα!
Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα περισσότερα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτιστικοί φορείς από γειτονικούς νομούς: η Χορωδία Μαλίων και η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων από το Ηράκλειο, μεγάλος αριθμός μουσικών και κανταδόρων συμμετέχουν φέτος από κοινού με το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου και τις Δημοτικές Χορωδίες Ρεθύμνου, στις Καντάδες που θα ταξιδέψουν μαζί τους στα σοκάκια της γραφικής παλιάς πόλης του Ρεθύμνου με έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
Ο νοσταλγικός και μελωδικός περίπατος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου από κοινού με την πανδαισία τεχνών και πολιτισμού πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι προσφέροντας σύμφωνα με τους διοργανωτές και υπεύθυνους καλλιτεχνικά μουσικά και εικαστικά ερεθίσματα, όπως μόνο το Καρναβάλι του Ρεθύμνου μπορεί να αγκαλιάσει και να συνταιριάξει.
Ο σημαντικότερος συντελεστής των καντάδων είναι ο ευγενής φυσιογνωμίας Ανδρέας Πλαΐτης από τον οποίο ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για αυτό το μουσικό ταξίδι:
“Η πρώτη μου επαφή με τις καντάδες ήταν γύρω στο 1990. Τότε την ευθύνη είχε ο Μπάμπης Πραματευτάκης και ο Κωνσταντίνος Αποστολάκης για τη Δημοτική Φιλαρμονική του Ρεθύμνου. Από τότε ξεκίνησαν οι καντάδες περίπου στην σημερινή μορφή τους με μουσικούς και κανταδόρους να περιδιαβαίνουν τα σοκάκια της παλιάς πόλης και να καταλήγουν άλλοτε στο χώρο έξω από το Δημαρχείο και άλλοτε σε άλλα μέρη της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, επιχειρούμε να δώσουμε στο θεσμό κάτι από την αίγλη άλλων χρόνων, σε συνεργασία με χορωδίες, μουσικούς, καρναβαλιστές και απλούς πολίτες του Δήμου μας.
Στη χθεσινή όμως καντάδα υπήρξε κάτι το ξεχωριστό: Φίλοι και συνεργάτες μιας άλλης όμορφης εποχής, όπως ο Γιώργος Ψαρουδάκης (τενόρος) και μουσικοί που ήταν μαθητές όταν ξεκίνησαν οι καντάδες και που τώρα πια μας βοηθούν σαν καθηγητές της Δημοτικής Φιλαρμονικής και ομορφαίνουν την παρέα μας”.
Οι καντάδες μιας άλλης εποχής ήταν σαν μια ξενάγηση μετά μουσικής στη γραφική Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου
Εκατοντάδες φιλόμουσοι, κανταδόροι και μουσικοί, έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά μέσα από τις μελωδίες μιας άλλης εποχής. Το μινόρε της αυγής έδωσε το έναυσμα να πάμε σαν άλλοτε στα σοκάκια μιας άλλης εποχής, όπως διατηρούν την αυθεντικότητά τους στο σήμερα. Αυτή είναι η παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Δεν μπόρεσα να κρατηθώ άλλο, ο Δρόμος της Άμμου, η σημερινή οδός Αρκαδίου, με κάλεσε να πάω βάρκα γιαλό. Στην παρέα μας όμως μπήκε και ο Καρά Μουσά με το Τζαμί του!
Ένα όμορφο αρχοντικό και το Χάνι του Παττακού που σήμερα αποτελεί την έδρα της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, όμως άλλο να το βλέπεις κι άλλο να έχεις και μελωδική υπόκρουση.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα οι σύγχρονοι κάτοικοι των παλαιών σπιτιών, ακούγοντας την καντάδα να πλησιάζει, βγήκαν στα μπαλκόνια τους.
Πάντως σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί, αφού η τρελή νοτιά υποχώρησε, όχι όμως μαζί της και η ευχάριστη θερμοκρασία. Όσο για τα μαλλιά.. κάποια βρίσκονταν σε τρελή καρναβαλική διάθεση.
Για να σου πω την αλήθεια, Βαλεντίνα-σοφερίνα, (τραγούδι που ακούστηκε εκείνη τη στιγμή) δε γίνεται να μην προσέξεις και τα κιόσκια, τα σαχνισιά του Ρεθύμνου, κατάλοιπα της τουρκικής περιόδου.
Η παρέα μας σαν να μεγάλωσε και να μεράκλωσε και χόρεψε, λίγο πριν συναντήσουμε την Μητρόπολη πόλεως Ρεθύμνου.
Όσο για το κέρασμα; Δε γίνεται παρά να είναι αγνή, ντόπια τσικουδιά και σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι πριν παραδοθείς στην καυτή ανάσα που σε αναζωογονεί, το βλέμμα σου συναντά μερικά όμορφα συντηρημένα σπίτια.
Ο μελωδικός μας περίπατος συνεχίζεται με το καλοσυντηρημένο κτίριο της εφορείας αρχαιοτήτων να κλέβει τη ματιά με τα τουρκικά κιόσκια του κι αμέσως μετά αποκαλύπτεται το παλαιότερο ίσως κτίριο του Ρεθύμνου, η λέσχη των Ευγενών, η Ενετική Λότζια.
Λίγα μέτρα παρακάτω στην Κρήνη Ριμόντι, μια όμορφη κοπέλα δροσίζεται, εμπνέοντας μοιραία, μουσικές αφιερώσεις.
Κάποιες στιγμές πριν ολοκληρωθεί η φιλότεχνη βόλτα μας, όλοι αναφωνούν: “Αχ, να μην τέλειωνε ποτέ η ώρα ετούτη Θεέ μου”. Βρισκόμαστε στο σημερινό Ωδείο, το αλλοτινό Τζαμί Νερατζέ, που ακόμη προγενέστερα υπήρξε το Καθολικό της Μονής των Αυγουστινιανών μοναχών.
Κι εκεί λίγο παραπέρα όλα τα είδη της μουσικής συναντήθηκαν στη φυσική τους κοινή στέγη, στο Σπίτι Πολιτισμού όπου οι κανταδόροι έδωσαν τη μουσική σκυτάλη σε μια ποιοτική συναυλία με την υπογραφή της Μικτής Χορωδίας Μαλίων, της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.
Ο συντονιστής και υπεύθυνος της βραδιάς Ανδρεάς Πλαΐτης, αισθάνθηκε την ανάγκη για ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παρακάτω συντελεστές της χθεσινής βραδιάς καντάδων μιας άλλης εποχής που είναι οι:
Μικτή Χορωδία Μαλλίων Κρήτης
Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Τους Σολίστες:
Γιώργο Ψαρουδάκη (τενόρο )
Λίντα Αθανασοπούλου (μέτζο)
Μαρία Χατζάκη (σοπράνο)
Τον Μαέστρο Νίκο Αντωνακάκη
Τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Δήμου Ρεθύμνης
Τη Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνης και την Μαέστρο τους Ισιδώρα Χαλκιαδάκη.
Τους Μαθητές από τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης.
Τους μουσικούς: Δασκαλάκη Βασίλη, Ηλιάκη Μάριο, Μαθιανάκη Γιώργο, Ματζουλιάδη Βαγγέλη, Πίτερη Ηλία, Συκάκη Άρη, Συκάκη Ειρήνη, Ταμπαλή Δημήτρη, Τόμτζα Πάυλο.
Την Δέσποινα Μαυράκη που μας βοήθησε να ενημερώσουμε με πρόσκληση τα σχολεία.
Τους καθηγητές μουσικής όλων των σχολείων του Δήμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του για την επιτυχία της βραδιάς.
Και τέλος όλους εσάς τους ανώνυμους μουσικούς και πολίτες της πόλης που η παρέα τους έκανε την βραδιά να είναι τόσο ωραία.
Μία μεγάλη συναυλία στο Σπίτι Πολιτισμού και τα εγκαίνια της έκθεσης «V for Versatility», άνοιξαν την πόρτα στην άνοιξη, ο αέρας της οποίας πέρασε ανάμεσα από διάφορες εμπνεύσεις καλλιτεχνών.
Δυο λόγια για τον Guy Fawkes και τη Μάσκα του V, από την οργανωτική επιτροπή του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού:
Ο Guy Fawkes (1570-1606) ήταν ένας ‘Αγγλος στρατιώτης και ταυτόχρονα μέλος των Καθολικών Συνωμοτών που οργάνωσαν τη Συνομωσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Σκοπός τους ήταν να ανατινάξουν το Παλάτι, ώστε να δολοφονήσουν το Βασιλιά, την οικογένειά του, αλλά και τα μέλη της αριστοκρατίας. Το σχέδιο, ωστόσο, απέτυχε και ο Fawkes με τους συνεργάτες του συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν για προδοσία.
Σήμερα, 310 χρόνια μετά το θάνατό του, η μορφή του Guy Fawkes αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας εναντίον κάθε είδους εξουσίας και καταπίεσης, ενώ η Μάσκα του V γίνεται ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη, καθώς φοριέται από διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, εμπνέουν και την Τέχνη. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έγραψε το έργο Μάκμπεθ, ενώ ο Τζον Λένον συνέθεσε το τραγούδι Remember στο άλμπουμ Plastic Ono Band (1970). Οι Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ αποκτούν πηγή έμπνευσης για το κόμικ V for Vendetta, το οποίο έπειτα διασκευάζεται για τη μεγάλη οθόνη το 2005 με τους Χιούγκο Γουίβινγκ και Νάταλι Πόρτμαν.