Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ στον Αγροτουριστικό πολυχώρο Πάνακρον , στην Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου, από τις 21-28 Ιουλίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Κυριακή 21 Ιουλίου με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Γη ΙΙ» και η συνέχεια δόθηκε με μια μαγευτική συναυλία παραδοσιακής μουσική με τον Γιώργο Μανωλάκη και το συγκρότημα του.
Την Δευτέρα 22 Ιουλίου δόθηκε παράσταση κουκλοθέατρου από τον θίασο «Κου-Κλό», για τα μικρά παιδιά της περιοχής με θέμα τον Ερωτόκριτο.
Την Τρίτη 23 Ιουλίου, τα παιδιά μυήθηκαν στην τέχνη του ψηφιδωτού από τον Αμαριώτη καλλιτέχνη Μανώλη Ρουκούδη. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια μοναδική συναυλία με μουσική για άρπα και φλάουτο από τις Ελένη Τσαουσάκη και Ειρήνη Βούζη σε μια διαδρομή στην ιταλική και ισπανική μουσική.
Την Τετάρτη 24 Ιουλίου μια πρωτόγνωρη εμπειρία έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στην πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο «ο κύκλος στο σταυροδρόμι». Στο αλώνι του Μουσείου Αγροτικής Ζωής, Αμαριώτες καλλιτέχνες έπαιξαν για τους παρευρισκόμενους, εναλλάσσοντας σε φυσικό ήχο την λύρα με το λαούτο, το μαντολίνο με το μπουλγαρί, ενώ προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα ρακής.
Την Πέμπτη υλοποιήθηκαν εικαστικά δρώμενα με εργαστήρι για τα παιδιά από τους Αγγελική Δουβέρη και Μανώλη Ρουκούδη.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ συμμετείχε , υιοθετώντας ουσιαστικά , για πρώτη φορά στο πανηγύρι του Ι.Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Σχολή Ασωμάτων προσφέροντας εδέσματα και κρασί στους προσκυνητές. Το ίδιο βράδυ στον χώρο του Πάνακρον η μουσική βραδιά με τους ήχους της λύρας του Ζαχάρη Σπυριδάκη, του λαούτου του Δημήτρη Σιδερή, και των πνευστών του Γιώργου Ζαχαριουδάκη ,ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.
Το Σάββατο 27 Ιουλίου υπήρξε μικρό παζάρι-έκθεση Αμαριώτικων προϊόντων στον χώρο του Πάνακρον.
Την τελευταία μέρα, Κυριακή 28 Ιουλίου, ο χώρος του Πάνακρον γέμισε από νωρίς με διαλεκτές παρέες επισκεπτών.
Ένα παγκρήτιο συναπάντημα φιλοξενίας και πολιτισμού με προσκεκλημένους πολιτιστικούς συλλόγους και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης:Λουσακίες Κισσάμου Χανίων, Ελεύθερνας Ρέθυμνο, Γέργερης Ηράκλειο, Κρούστα Λασιθίου και από την περιοχή του Αμαρίου οι πολιτιστικόι Σύλλογοι Πλατανίων και Αποστόλων.
Μαζί τους οι σύλλογοι έφεραν χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου τους, τα οποία με την συνοδεία Αμαριώτικης Τσικουδιάς και μεζέδων προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.
Μαζί τους όμως ήρθαν και οι μουσικοί τους: από τον Κρούστα ο λυράρης και λαϊκός ποιητής Γιάννης Βάρδας, από την Γέργερη ο Μουζουράκης Κωστής(Ασκομπαντούρα), ο Φραγκιαδάκης Νίκος(Μαντολίνο) ο Ψαρουλάκης Κωστής (Λύρα), ο Καψάλης Μιχάλης(Ασκομπαντούρα) και λαγούτο) ο Καψάλης Γιώργης(Ασκομπαντούρα και λαγούτο)και ο Ρινακάκης Γιώργης(Λαγούτο), από τις Λουσακιές ο Θοδωρής Πολυχρονάκης(Βιολί),Χαρτζουλάκης Δημήτρης(Λαγούτο),Γκανάς Φάνης(κιθάρα), ενώ τους Αμαριώτες χορευτές συνόδευσαν οι Αμαριώτες μουσικοί Γαλάτιος Μοσχονάς(Λύρα) και Μανώλης Βερδινάκης(Λαγούτο).
Η Βραδιά ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Γ.Δ/ντη κο Χαράλαμπο Αγγελάκη, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του προγράμματος , τον Πρόεδρο της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κο Νικο Μαρκίδη, καθώς και του Δημάρχου Αμαρίου κ Στέφανου Σημαντήρα. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου του κου Μιχάλη Παπαηλιάκη «Αγωνιστές των κρητικών Επαναστάσεων-Ανδριάντες και προτομές» από τον κο Αρη Κουτάκη και τον συγγραφέα.
Με την αναφορά και την οπτική παρουσίαση εικόνων των ηρώων της κάθε περιοχής, ο αντίστοιχος σύλλογος με τους μουσικούς του παρουσίαζε χορούς του τόπου του.
Χορεύτηκαν Πηδηχτός, Αγκαλιαστός, Πρινιανός, Ζερβόδεξος, Πεντοζάλης (Κρούστας) Γεργιανός πηδηχτός, Μαλεβυζιώτικος (Γέργερη), Αντρικός σερτός , Ρόδο, Γυναικείος Σερτός, Σταυρωτός και γρήγορος Πεντοζάλης ή Πηδηχτός (Λουσακιές), Εμπυρίκιος και Μικρό Μικράκι (Αμάρι), ενώ ο πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας απέδωσε ριζίτικα τραγούδια.
Όμως τα όσα διαδραματίστηκαν την βραδιά αυτή είναι αδύνατον να περιγραφούν. Οι φιλότιμες και μεθοδικές προσπάθειες, εν πολλοίς μοναχικές, που καταβλήθηκαν για τις μέρες αυτές από την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ απέδωσαν καρπούς. Δεν υπήρξε επισκέπτης ή συντελεστής να μην συγκινηθεί και να μην δώσει συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί δεν είναι λίγο, στο Αμάρι, έναν τόπο μια κουκίδα στον χάρτη να διοργανώνονται τέτοιου βεληνεκούς εκδηλώσεις και να κατορθώνει να φιλοξενεί στον τόπο του τα ξαθέρια της λεβεντιάς και της ομορφιάς της Κρήτης.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HK5qCLIexDQ[/youtube]
Και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;
Τους Λουσακιανούς να αποδίδουν περίτεχνα τους χορούς και τα ριζίτικα τους με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και με την συνοδεία βιολιού;
Την Γέργερη , αυτούς τους άξιους βιγλάτορες της νοτικής μπάντας του Ψηλορείτη που με τις ασκομπαντούρες τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και που μας χάρισαν μάλιστα μια ξεχωριστή μαντινάδα «απόψε επαντήξαμε στση Πάνακρας τα μέρη, απού ναι τση παράδοσης και τση τιμής λημέρι»;
Την ξεχωριστή απόδοση στα Ριζίτικα της Ελεύθερνας ή τον μοναδικό Εμπυρίκιο που απέδωσαν με λεβεντιά και χάρη οι Αμαριώτες χορευτές;
Μα την παράσταση έκλεψαν πραγματικά οι άνθρωποι του Κρούστα. Τι να πει κανείς για τον λυράρη Γιάννη Βάρδα, τον βοσκό των λασηθιώτικων βουνών και τους 78χρονους χορευτές που άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους με τις στολές, τους χορούς τους, φιγούρες άλλων εποχων,πανάρχαιων, που κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων και που έκαναν πολλούς να δακρύσουν από συγκίνηση.
Αδελφωμένες και οι τέσσερις περιοχές της Κρήτης, ένας συγκινητικός συγκρητισμός, αλλά και ένα παγκρήτιο συναπάντημα-μνημόσυνο, στην ιερή μνήμη των ηρώων της Κρήτης καθώς ο Μιχάλης Παπαηλιάκης ταξίδευε τους παρευρισκόμενους σε ηρωισμούς, ανδραγαθήματα, ξεσηκωμούς…
Το τηλεοπτικό συνεργείο της εταιρείας cosmolivetv που με πρωτοβουλία της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ εργάζεται πυρετωδώς αυτήν την περίοδο ετοιμάζοντας ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της περιοχής του Αμαρίου και το οποίο παρευρισκόταν στην εκδήλωση όπως και στις προηγούμενες, έστελνε ζωντανά εικόνα σε όλο τον κόσμο.
Πάνω από 2000 Κρητικοί και μη από όλα τα μέρη του κόσμου παρακολούθησαν έτσι, ζωντανά την εκδήλωση και πολλοί από αυτούς έστελναν συγχαρητήρια μηνύματα και εξέφραζαν την συγκίνηση τους.
Πρωτόγνωρα πράγματα για το Αμάρι….
Και οι άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ να δέχονται συνεχώς συγχαρητήρια και ευχές για καλή συνέχεια από τους συγκινημένους παρευρισκόμενους.
Στο τέλος, όλοι μαζί, με έναν συρτό χορό και με πολλές ευχαριστίες από μέρους των διοργανωτών, έκλεισαν όπως θα έπρεπε την εκδήλωση , βρίσκοντας την Κρήτη από άκρη σε άκρη αδελφωμένη, να χορεύει χέρι χέρι κάτω από το Αμαριώτικο φεγγάρι, που εκαμάρωνε θαρρείς και αυτό κάνοντας το γοργοπέρασμα του από ψηλά στην Αμαριώτικη κοιλάδα.
Μα και οι ψυχές των πεθαμένων ηρώων,καταγεγραμένων και αφανών, σίγουρα θα αγαλλίασαν και αυτές με τις αναφορές που έκανε ο Μιχάλης Παπαηλιάκης από το βιβλίο του, δείγμα πως στο Αμάρι, οι άνθρωποι δεν ξέχασαν και δεν ξεχνούν.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ομορφιά του τόπου μα και της ψυχής των ανθρώπων, αλλά και από την φιλοξενία που τους προσφέρθηκε μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την διοργάνωση αλλά και με την ομόφωνη επιθυμία οι ανταλλαγές και οι επαφές αυτές να συνεχιστούν και στο μέλλον.
Οι προσπάθειες της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ και των ανθρώπων της για την ανάδειξη της περιοχής του Αμαρίου μέσα από ιδιαίτερες, πρωτότυπες εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και διοργανώσεις, έχουν ήδη κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση. Θέτουν όμως και προβληματισμούς προς τους ιθύνοντες για το πολιτισμικό γίγνεσθαι στο Αμάρι καθώς η προσπάθεια αυτή από μια δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν έχει την καθολική στήριξη και υποστήριξη των κοινωνιών και τον φορέων της περιοχής, χωρίς φυσική παρουσία ή ηθική στήριξη.
Η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει την αρχή στο θέμα της προβολής και της προώθησης του πολιτισμού , των προϊόντων και των υπηρεσιών και ο Αγροτουριστικός Πολυχώρος Πάνακρον αναγνωρίζεται από όλους πλέον ως ο πρώτος πυλώνας επισκεψιμότητας και πολιτισμού του Αμαρίου. Θα πρέπει όμως να δικτυωθούν, και προς αυτό εργάζεται η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, χωρίς τοπικιστικές, πολιτικές ή άλλες αντιθέσεις και προσωπικές φιλοδοξίες και οι υπόλοιποι φορείς αν θέλει η περιοχή να έχει άμεσα και άριστα αποτελέσματα .
Και ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ.
Από Σεπτέμβρη, με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση, οι άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ ,πέραν των άλλων ,δηλώνουν ότι προτίθενται να χορηγήσουν και να υποστηρίξουν με τεχνικά ,υλικά και άλλα μέσα την δημιουργία μιας λαογραφικής, μουσικοχορευτικής ομάδας από τον πυρήνα των ανθρώπων που υπάρχει ήδη και αυτοπροσδιορίζεται ως «ΑΜΑΡΙΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ», η οποία θα εκπροσωπεί επάξια την περιοχή στα πέρατα της Γής, σε προσκλήσεις που ήδη έχουν αρχίσει και καταφθάνουν προς αυτήν, με σεβασμό στα ήθη τα έθιμα και την παράδοση του τόπου αλλά και με σκοπό την άμεση καταγραφή της μοναδικής αμαριώτικης λαογραφίας που χάνεται σιγά σιγά.
Μέσα από αυτό το κείμενο η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ οφείλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όλους τους καλλιτέχνες, πολιτιστικούς συλλόγους, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές της ομαδικής αυτής προσπάθειας και δουλειάς, όλους όσους συνέβαλαν να υλοποιηθεί το όραμα των πρώτων «ΠΑΝΑΚΡΑΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ», υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να εργάζεται , ουτως ώστε το Αμάρι και η περιοχή του να αποτελέσει μια κιβωτό φιλοξενίας και πολιτισμού, να αναδειχθεί επιτέλους και να καταλάβει την θέση που δικαιούται στον παγκόσμιο ανθρωπογεωμορφολογικό χάρτη.