Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Η έναρξή του σημειώθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου με τα εγκαίνια της Β’ Έκθεσης Αγιογραφίας, την επιμέλεια και τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε για δεύτερη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης.
Λίγο αργότερα έγινε η έναρξη των συναυλιών στον κατάμεστο θόλο του κάστρου με μία εξαιρετική και ατμοσφαιρική συνάντηση του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» με το φωνητικό σύνολο “Παύλος Βλαστός”. Οι Κυριάκος Πετράς – βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης – ούτι & τραγούδι, Δρόσος Κουτσοκώστας – τραγούδι & λαούτο, Άλκης Ζοπόγλου – κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου – κρουστά μαζί με τους εξαίρετους και υποσχόμενοους Ρεθύμνιους τραγουδιστές Ηρακλή Κακογιανννάκη, Λεωνίδα Δασκαλάκη, Νεκτάριο Παναρετάκη, Κωστή Μεργέμογλου, Αριστείδη Μιχελουδάκη υπό τη διεύθυνση του Θεολόγου, καθηγητή βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη Αντώνη Μιχελουδάκη παρουσίασαν έργα από την κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά. Οι ακροατές απήλαυσαν έργα Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, Ακριτικά τραγούδια και παραλογές, καθώς και τραγούδια που σώζονται σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα.
Την Κυριακή 18 Αυγούστου μετά από μία πολύ επιτυχημένη παράσταση καραγκιόζη από τον νεότατο καραγκιοζοπαίχτη Χρήστο Ιωαννίδη στην πλατεία Μικρασιατών, το σύνολο Constantinople συνέχισε τη μουσική περιπλάνηση με μία βραδιά που είχε άξονα τη μουσική δύο μεγάλων συνθετών της μπαρόκ εποχής, του Γάλλου Marin Marais (1656-1728) και του Μολδαβού Demetrius Cantemir (1673-1723), καθώς και ενός αγνώστου συνθέτη μουσικής του 16ου και του 17ου αιώνα. Οι διαφορετικές αλλά όμοια αρμονικές παραδόσεις των λαών αυτών συναντήθηκαν μέσα από τις εξαιρετικές μεταγραφές, ερμηνείες και αυτοσχεδιασμούς του συνόλου Constantinople .
Την Τρίτη 20 Αυγούστου, στον ατμοσφαιρικό θόλο της Φορτέτζα, η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με τη συνοδεία της τσεμπαλίστα Τζούλη Βεντούρα, μάγεψε το κοινό με τραγούδια για τον έρωτα και το γλυκό πόνο που προκαλεί.
Οι εκδηλώσεις διανθίζονται καθημερινά με προβολές από την κ. Ελένη Χαμογιωργάκη και δρώμενα, με κυρίαρχο το Ιταλικό σύνολο CERS (Consortium of European Re-enactment Societies) που παρασύρει το κοινό όλης της πόλης προς το κάστρο.
Την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 21:30 συντροφιά με την πανσέληνο στο θέατρο Ερωφίλη πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση που είχε δύο κεντρικούς πυρήνες: τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου και την ερωτική ποίηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η ανατρεπτική, σύγχρονη και βραβευμένη μελοποίηση του Ερωτόκριτου από το Δημήτρη Μαραμή συνάντησε μελοποιημένους στίχους από την ερωτική ποίηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με συνοδοιπόρους δύο ταλαντούχους νέους ερμηνευτές, την Κορίνα Λεγάκη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη. Συμμετείχε ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος.
Στις 22 Αυγούστου, 21:30 στο θόλο, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, και η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα θα ερμηνεύσουν αριστουργηματικά τραγούδια από τα θεατρικά Σαιξπηρικά έργα καθώς και μελωδίες της αγγλικής μουσικής παράδοσης των σπουδαιότερων συνθετών της Ελισαβετιανής εποχής, μεταφέροντάς μας σε μία ατμόσφαιρα ξεχωριστής και σπάνιας μουσικής αίσθησης.
Σας περιμένουμε στην καρδιά του κάστρου, στο Ρέθυμνο, για να κατακτήσουμε και τη δική σας καρδιά!