ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου για το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα τρία βιβλία, σε συνέχεια των προηγούμενων στο Σπήλι, στην Αγία Γαλήνη, στις Μέλαμπες, στην Κοξαρέ παρουσιάστηκαν σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο στην πλατεία Σπηλίου.

Στην πρώτη εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο με θέμα « Φυτά και βότανα της περιοχής Σπηλίου» της Πρεσβυτέρας Ελένη Παλιεράκη – Κοπανάκη,με την παρουσία Αρχών και Φορέων αλλά και πλήθους κόσμου. Ένα έργο ζωής το οποίο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή γνώσης για όλους και κυρίως τους νεότερους, δεδομένου ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς έχει απομακρύνει από την φύση. Ένα εγχειρίδιο, το οποίο, παρά τον όγκο του -καθώς περιλαμβάνει εκατοντάδες φυτά- παραμένει ελκυστικό, καλώντας τον αναγνώστη να το διαβάσει απνευστί, κεντρίζοντας την περιέργειά του για κάθε φυτό.

Την παρουσίαση έγινε από τον Γεωπόνο κ. Δημήτρη Γερόνικο ενώ χαιρετισμό απεύθυναν τα εγγόνια της πρεσβυτέρας  Ελένη Γ. Κοπανάκη ιστορικός-αρχαιολόγος και ο Ευάγγελος Γ. Κοπανάκης επίσης ιστορικός-αρχαιολόγος. Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην συγγραφέα και ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του:

«Οι περιγραφές στο βιβλίο αντανακλούν την αγάπη και τον σεβασμό της συγγραφέως για κάθε φυτό και βότανο που συνάντησε καθώς τα θεωρεί «δώρο του θεού προς τον άνθρωπο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στον επίλογο της. Το σύνολο του έργου αντικατοπτρίζει και την πορεία της ζωής της πρεσβυτέρας, την αγάπη της για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τους νέους και την φύση.

Επί δεκαετίες διακονεί στο πλευρό του συζύγου της, του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πατήρ Ευάγγελου Κοπανάκη, με αξιοσύνη, με απλότητα και σεμνότητα, με εγκάρδιο και ζεστό λόγο κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό
ολόκληρης της ενορίας και όχι μόνο. Απόψε είναι η σειρά μας να της δείξουμε την αγάπη μας και την εκτίμηση μας. Άλλωστε ένας τέτοιος θησαυρός γνώσης τον οποίο μας χάρισε απλόχερα και την ευχαριστούμε θερμά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος».

Στην δεύτερη εκδήλωση παρουσιάστηκαν δυο τόμοι που αφορούν την μεγάλη συμβολή των Αγιοβασιλιωτων στην Επανάσταση του 1821 – 1830 οι οποίου παρουσιάστηκαν από τον κ. Γιάννη Γρυντάκη και τον κ. Παναγιώτη Παρασκευά δύο ανθρώπους του πνεύματος με πλούσιο ερευνητικό έργο και σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα.

Ο πρώτος τόμος προέκυψε από την έκδοση των πρακτικών περυσινής εκδήλωσης με θέμα την Συμβολή της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση των 200 ετών στην οποία διαπρεπείς Αγιοβασιλιώτες με πλούσιο ερευνητικό έργο και σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και δέχτηκαν να συμμετέχουν στην εσπερίδα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας τους σχετικά με την τοπική ιστορία τα οποία δεν ήταν ευρέως γνωστά.

Οι ομιλητές ήταν: ο κ. Ανδρουλιδάκης Ιωάννης, ο κ. Απανωμεριτάκης Αθανάσιος, ο κ. Δερεδάκης Νικόλαος, ο ομ. καθηγητής Ξεξάκης Νικόλαος, ο κ. Μαυροτσουπάκης Γεώργιος, ο κ. Παπαδάκης Κωστής, ο κ. Πελαντάκης Θεόδωρος, ο κ. Τσιγδινός Γεώργιος.

Μέσα από πολύ τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, οι οποίες αποτελούν και τα συγκεκριμένα πρακτικά ανέδειξαν την συμβολή των Αγιοβασιλιώτων στον Αγώνα φωτίζοντας πτυχές τις τοπικής μας ιστορίας και τοπικά ιστορικά ορόσημα, πρόσωπα και συμβάντα, τα οποία καθόρισαν και χαρακτήρισαν
τον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία για τον οποίο ο Άη Βασίλης έχει πληρώσει βαρύ τίμημα.

Το δεύτερο σύγγραμμα ήταν ένα ακόμα έργο του Κωστή Ηλία Παπαδάκη. Ο φιλολόγος, θεολόγος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Παπαδάκης αναφέρεται στα γεγονότα της επανάστασης του 1821 στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου σε εξαιρετικό και πολύτιμο σύγγραμμα για την διάσωση της ιστορικής μας μνήμη το οποίο επίσης αφορά την συμβολή της επαρχίας μας στην επανάσταση του 1821. Αναφέρεται το σύνολο, κατά το δυνατόν, των πολεμικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο έδαφος της επαρχίας, αλλά και σε άλλους τόπους της Κρήτης, μέσα στο
ευρύτερο, πάντοτε, ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του Εικοσιένα (1821- 1830). Κριτήριο για τη θεώρηση ενός πολεμικού γεγονότος ως «αγιοβασιλειώτικου»- στην περίπτωση που αυτό λαμβάνει χώρα σε άλλο τόπο, εκτός της επαρχίας- ο συγγραφέας θέτει τη συμμετοχή σε αυτό
Αγιοβασιλειώτη οπλαρχηγού ή Αγιοβαλειωτών πολεμιστών και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες οι συμμετοχές αυτές των Αγιοβασιλειωτών «καθ’ άπασαν την Κρήτην», που, στην παρούσα έκδοση, έφθασαν να προσμετρούν περί τις σαράντα (40), ενώ οι οπλαρχηγοί της επαρχίας- με κορυφαίους τον Ηγούμενο Μελχισεδέκ Τσουδερό και τον αδελφό του Στρατάρχη Γεώργιο Τσουδερό- σε πολλές μάχες της Μεγαλονήσου, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τις δύο εκδηλώσεις συντόνισε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού κ. Γιάννη Χαραλαμπάκης.