Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και φέτος η επισκεψιμότητα στην έκθεση Κρητικού κρασιού που έλαβε χώρα το τριήμερο 22-24 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη φετινή, αλλά και παλαιότερες εσοδείες κρασιών και να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην έκθεση. Οι έξι παράλληλες εκδηλώσεις που απευθύνονταν τόσο σε επαγγελματίες, όσο και στο κοινό, αλλά και οι τρεις που αφορούσαν τους οινοποιούς, έδωσαν φέτος έναν φεστιβαλικό χαρακτήρα στην έκθεση.
Στα ΟιΝοτικά βρέθηκαν ως επίσημοι καλεσμένοι οι τρεις νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2020: ο Ελευθέριος Χανιαλίδης, ο Άρης Σκλαβενίτης, ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, αλλά και ο προπονητής τους και sommelier Γιώργος Λούκας, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Μαζί με το Wines of Crete διοργάνωσαν τρία πολύ ενδιαφέροντα οινικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε οινόφιλους και επαγγελματίες. Στο πρώτο σεμινάριο ο Άρης Σκλαβενίτης μέσα από μια παράλληλη οινογευσία κρητικών και ξένων οίνων, έκανε σύγκριση και επεσήμανε ομοιότητες και διαφορές των κρασιών που δοκιμάστηκαν. Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας από την μεριά του, παρουσίασε ένα πρακτικό σεμινάριο για το τέλειο service κρασιού, εστιασμένο στον κρητικό αμπελώνα. Η αυλαία έκλεισε με ένα πρωτότυπο food and wine pairing, ένα μοναδικό οινογαστρονομικό ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη. Με κρητικό κρασί ανά χείρας και με οδηγούς τον Ελευθέριο Χανιαλίδη, καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2020 και τον sommelier και εκπαιδευτή, Γιώργο Λούκα, οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν σε Ιαπωνία και Περού, μέσα από τις γεύσεις του εστιατορίου Waka. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής στο νησί, η Εθνική ομάδα των sommeliers προπονούνταν καθημερινά στο Wine Bar Opus. Είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη έχει επιλεχθεί σαν χώρος προπόνησης της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.
Δύο ακόμα σεμινάρια που παρουσίασε η Οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη, εστίασαν σε δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Κρήτη: το Λιάτικο και το Ασύρτικο. Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ημερίδα με θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο του κρασιού, από έναν εκ των μεγάλων χορηγών της έκθεσης που ήταν η εταιρία Netmechanics. Στο χώρο της έκθεσης έλαβαν μέρος και παράλληλες εκδηλώσεις αποκλειστικά για τους οινοποιούς. Η πρώτη παρουσίαση διεξήχθη από τον μεγάλο χορηγό CORK HELLAS με τίτλο: «Διαπερατότητες φελλών DIAM. Αποτελέσματα έρευνας της DIAM για μικροοξυγόνωση των οίνων μετά τον πωματισμό». Ακολούθησε η παρουσίαση του μεγάλου χορηγού GS Labelprint με θέμα «Τεχνολογία Εκτύπωσης ετικετών». Η παρουσίαση της ΑΣΤΡΟΝ XHMIKA AE, επίσης μεγάλος χορηγός της έκθεσης, έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων αυτών, αναπτύσσοντας το θέμα: «Η μέθοδος της Enartis για τη σταθεροποίηση του Ασβεστίου».
Η γαστρονομία δεν έλειψε και φέτος από τα ΟιΝοτικά Ηρακλείου. Την Κυριακή 23/2 φιλοξενήθηκε ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και μαζί με τον σεφ Χρήστο Λάπα, μαγείρεψαν για το κοινό συνταγές από το νέο βιβλίο του τελευταίου, «4.000 χρόνια γεύσεις». Δυναμικό «παρόν» έδωσαν και φέτος το Δίκτυο Κρητικού Τυριού και εφτά μέλη του, αλλά και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που ετοίμασαν νόστιμα συνοδευτικά εδέσματα καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Δουλουφάκης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας. Φροντίσαμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στα σεμινάρια και στην εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και του επαγγελματία. Συνεργαστήκαμε φέτος με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και το Wines of Crete στήριξε την προπόνηση της Εθνικής ομάδας Sommelier που βρέθηκαν στο νησί μας. Ευχαριστούμε πολύ και την Περιφέρεια Κρήτης που πάντα στέκεται δίπλα στο κρητικό κρασί και το Δίκτυο Οινοποιών, αλλά και τους χορηγούς μας που τόσα χρόνια μας στηρίζουν».
Επίσης, η Διευθύντρια του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου Δρ. Έλλη Γκίκα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχή διεξαγωγή της έκθεσης όπου μεγάλος πρωταγωνιστής είναι πάντα το εξαιρετικό Κρητικό κρασί που δικαίως παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς αγορές. Σύσσωμοι οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης αναδεικνύουν τον αμπελοοινικό πλούτο του νησιού και την μακρά ιστορία του, στοχεύοντας στο να γίνουν γνωστές οι Κρητικές ποικιλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους επισκέπτες της έκθεσης που μας τίμησαν με την παρουσία και το έντονο ενδιαφέρον τους».
Μεγάλοι χορηγοί στα ΟιΝοτικά Ηρακλείου ήταν οι: Άστρον Χημικά Α.Ε., Cork Hellas (DIAM), Βαλαβάνης Valglass S.A., GS LABEL PRINT και NetMechanics.
Χρυσοί χορηγοί: Enolab – Γρηγόρης Βρεττός, Super Market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, Α.Γ. Κοροπούλης Α.Β.Ε.Ε., Technovin – Καρδάτου, Wine Metal, San glass AE, Oinoline, METALUX AE, Alpaglass, Φυτώρια Φασούλης, VNB – Bakasieta, Euroinox – Nikitas Gavalas P.C, Αμπελοοινική ΕΠΕ, Αφοί Κασσάκη, VITRO HELLAS – Κοντζεδάκης, ProActive ΑΕ, ForLabels, M KAI M, Νερά Ζαρός, Cretan Food News και Ticketcore.gr.
Χορηγοί: Χρυσανθακόπουλος Α & Σ ΟΕ, Τρυξ ΑΕ, ΔΗΩ, Αργυρός, packsystems, 4TAMPAS, Ελληνικά Πώματα, Γεωπονική Αρχανών, Oenolysis, Minoan Lines, Goldair, Aegeas Flexo, ΕΤΑΜ ΑΕ, Epigraph, Super Market Faistos, Karatzis SA και η Ομάδα Παξιμαδοπαραγωγών Κρήτης.
Χορηγοί στις παράλληλες εκδηλώσεις ήταν οι: Opus Wine Bar, Ταβέρνα Έργανος, Εστιατόριο Πεσκέσι, Εστιατόριο Waka και το Galaxy Hotel.
Επίσης, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κλωνικής επιλογής CloSeViVa που διενεργείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ και επιδιώκει να επιτύχει την επιλογή κλώνων από τις σημαντικότερες Ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό την παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από επιζήμιες ιώσεις και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε αυτό τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα και πέντε ιδιωτικοί φορείς.
Τα ΟιΝοτικά στο Ηράκλειο δίνουν το επόμενο ραντεβού στο Ηράκλειο 20 με 22 Φεβρουαρίου 2021.