ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ Ι ΤΣΙΡΙΜΟΝΑΚΗΣ

«ΜΕ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ» του Γιώργη Αυγουστινάκη

Από τον Ματθαίο Ιωάν. Τσιριμονάκη

Από το χωριό Απίδια της Σητείας ξεκινά, ο Δάσκαλος Γιώργης Αυγουστινάκης, το ταξίδι της ζωής του.

Υπηρέτησε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε όλους τους τομείς της, διδάσκει σε διαφόρους τύπους σχολείων, ασκεί διευθυντικά καθήκοντα τόσο σε σχολεία όσο και στο 1ο Γραφείο ΠΕ Νομού Ηρακλείου. Τέλος, ασχολείται  με τον Συνδικαλισμό σαν Αιρετός Εκπρόσωπος των συναδέλφων τους σε πολλά όργανα.

Σήμερα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με την συγγραφή κειμένων λαογραφικού περιεχομένου.

Πιστεύει πως

«Ποτέ δεν πρέπει τα κλαδιά τσι ρίζες να ξεχνούνε,
Γιατί, αν ξεραθούν αυτές, κι εκείνα θα χαθούνε.»

Στο έργο αυτό, που όπως λέει ο ίδιος, τον ώθησε εσωτερική ανάγκη να περιγράψει μνήμες της παιδικής του ηλικίας όπως τις  έζησε στο χωριό του και μας τις μεταφέρει με ένα υπέροχα παραστατικό τρόπο.

Οι εικόνες που μας παρουσιάζει βοηθούν να έλθουν στη θύμηση  δικές μας μνήμες από αυτά που και εμείς ζήσαμε στα χωριά μας και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

 Μας βοηθά να αποκτήσουμε ανάλογα φτερά για να πετάξουμε σε αυτά τα χρόνια, για να ανιχνεύσουμε τις ρίζες μας.

Όσες προλάβουμε ζωντανές να τις ποτίσουμε ειδάλλως, όπως λέει το παραπάνω ποίημα, ως κλαδιά, θα ξεραθούμε μαζί τους.

Έρχεται μπροστά στα μάθια μας ο σωμαράς, ο χτενάς, ο καλαθοποιός, ο γανωτζής και άλλα ξεχασμένα επαγγέλματα που μας εντυπωσίαζαν στα παιδικά μας χρόνια.

Οι γευστικές μας μνήμες γεμίζουν από φαγητά όπως στάκα με αυγά, ομανίτες,  οφτές πατάτες, χυλόφτες κ.λ.π.

Το βασικό όμως ήταν ο τρόπος μαγειρέματος στη παρασιά που απογείωνε τις γεύσεις. Σήμερα στην εποχή της ταχύτητας μόνο οι διηγήσεις μας τις θυμίζουν, ενώ οι νεαρότεροι δεν τις έχουν ούτε στην μνήμη τους.

Εργασίες του χωριού (λιομάζωμα, τρυγητός, μάζεμα χαρουπιού κ.α) που από τη μια μας κούραζαν σαν παιδιά, αλλά πολλές φορές τις συνδυάζαμε με παιχνίδι.

Δύσκολη η ζωή του αγρότη ειδικά σε ορεινά χωριά, γι’ αυτό πολλοί από μας ψάχναμε καλύτερη μοίρα στις  σπουδές. Πολλές φορές δουλεύαμε περιστασιακά για τα έξοδα μας.

Ο Συγγραφέας έχει εμπλουτίσει το έργο του μας πολλά ήθη και έθιμα. Εικόνες από τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων, τοπικά πανηγύρια, γιορτές σχετιζόμενες με γεωργικές εργασίες. 

Είναι ένα βιβλίο που δίνει στον αναγνώστη την εικόνα  της ζωής στα χωριά του νησιού μας, μιας και ελάχιστες διαφορές, κυρίως πρακτικές, συναντούμε μεταξύ των.

Πιστεύω πως είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για αυτούς που θέλουν να θυμηθούν αλλά και αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν την ζωή μας στα χωριά της Κρήτης.

Ευχαριστώ τον Δάσκαλο για όλα αυτά που μας έδωσε αλλά, είμαι βέβαιος, και όσα θα μας δώσει ακόμη.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.