ΑΠΟΨΕΙΣ

«Με το πάτημα ενός κουμπιού»

Δέκατη τέταρτη γυναικοκτονία για το 2023. Επειδή η ΕΛ.ΑΣ. ένιψε τας χείρας της διά της εγκατάστασης του “Panic Button”, αντί να μεριμνήσει άμεσα για τη μεταφορά της ήδη βάναυσα κακοποιημένης γυναίκας σε ασφαλή ξενώνα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού σώζουμε ζωές» θριαμβολογούσε πάνω απ’ το πτώμα της συμπολίτισσας μας η Γενική Γραμματέας «Ισότητας» (ποιας ισότητας, αλήθεια; Δε διευκρινίζεται στο όνομα της Γενικής Γραμματείας…).

Ξέρουμε καλά ότι μια κοινωνία (εσκεμμένα) φτωχοποιημένη και δέσμια της ανασφάλειας και του φόβου για την καθημερινή επιβίωση στρέφεται πάντα στον υπερσυντηρητισμό και στη βία των εξαθλιωμένων σε βάρος όσων αντιλαμβάνονται ως «κατώτερους», και μάλιστα με την ανοχή της Εξουσίας. Απόδειξη η ψήφιση του άθλιου νόμου περί υποχρεωτικής «συνεπιμέλειας» (δηλαδή της ομηρίας παιδιών και γυναικών από κακοποιητές) κι η πεισματική άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει νομικά τη γυναικοκτονία, παρόλο που είναι διεθνής μας υποχρέωση.

Δε χρειάζονται πολλές αναλύσεις όμως. Η ελληνική κοινωνία είναι βαριά άρρωστη: αντιλαμβάνεται τη γυναίκα ως περιουσιακό στοιχείο του «άντρα», τον οποίο δικαιολογεί όταν ασχημονεί, βιαιοπραγεί, παρενοχλεί, απειλεί, βιάζει, σκοτώνει: «ποιος ξέρει τι θα του’κανε», «ε μα κι αυτή προκαλούσε», «δεν είχαν δώσει ποτέ αφορμές» κ.λπ. Για να μην πούμε τίποτα για την αθλιότητα των ΜΜΕ που ακόμα και σήμερα αποκαλούν τις γυναικοκτονίες «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακές τραγωδίες». Κι η Γενική Γραμματέας “με το πάτημα ενός κουμπιού σώζει ζωές”. Στο κινητό της δολοφονημένης συμπολίτισσάς μας ήταν εγκατεστημένο το “Panic Button”, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Είδαμε πόσο την έσωσε. 

Το “Panic Button” είναι σαν το 112: ένα κακόγουστο και προσβλητικό αστείο μιας κυβέρνησης που μετακυλίει την ευθύνη για τα πάντα στους πολίτες. Με το 112, το οποίο πλέον επιστρατεύεται ακόμα και για απλές συνήθεις κακοκαιρίες, η κυβέρνηση μας λέει να σταματήσουμε τα πάντα και να τρέξουμε να σωθούμε, γιατί αυτή δεν έχει πάρει κανένα μέτρο από αυτά που παίρνουν τα σοβαρά κράτη στον κόσμο κι ούτε και πρόκειται. Με το “Panic Button”, λέει στις γυναίκες «πατήστε το κουμπί κι ίσως έρθουμε» – γιατί τους χρόνους απόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. όταν κινδυνεύει πολίτης τους έχουμε δει στην πράξη. 

Πού είναι οι υποδομές για την προστασία των γυναικών; Γιατί δεν επαρκούν; Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει με τέτοια προκλητική αδιαφορία τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία; Δυο ερωτήματα στα οποία δεν πρόκειται να μας απαντήσει κανένας από την κυβέρνηση της Δεξιάς.

Στο μεταξύ, υπάρχουν καταγγελίες για διαρροή των τοποθεσιών όπου βρίσκονται οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών από αστυνομικούς, για άρνηση καταγραφής περιστατικών και για ποινική «διαμεσολάβηση» που μόνο τον κακοποιητή ευνοεί:

Τι σκοπεύει να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. γι’ αυτές τις καταγγελίες; Την απάντηση την ξέρουμε. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας για την οποία η κυβέρνηση της Δεξιάς σφυρίζει αμέριμνα. Σε κάθε τομέα κοινωνικής μέριμνας (Υγεία και Παιδεία, πάνω απ’όλα), η κυβέρνηση αφήνει τις υποδομές και τα συστήματα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες να ρημάξουν. Αντ’ αυτών διαφημίζει απλοϊκές διαδικτυακές εφαρμογές, τις οποίες παρουσιάζει σαν πανάκεια. Δυστυχώς καμία εφαρμογή δε μπορεί από μόνη της να λύσει πολύπλοκα, βαθιά ριζωμένα προβλήματα που απαιτούν συστημικές λύσεις. Οι συνεχείς γυναικοκτονίες, με πιο πρόσφατη αυτήν της Σαλαμίνας, το αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο. Το να ισχυριζόμαστε το αντίθετο αποτελεί ύβρη για τα θύματα της έμφυλης βίας.

Λύσεις στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών υπάρχουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει σημαντικά έγγραφα οδηγιών:(https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/77432/WHO_RHR_12.36_eng.pdf για την ενδοοικογενειακή βία, https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/77421/WHO_RHR_12.38_eng.pdf για τις γυναικοκτονίες). Κάποιες στρατηγικές που προτείνει είναι:

  1. Καταγραφή των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με συνεργασία της αστυνομίας, των φορέων υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία καλής ποιότητας και να γίνουν κατανοητά τα αίτια της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
  2. Καμπάνιες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των πολιτών έτσι ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως τα περιστατικά με ουσιαστικές και χρήσιμες παρεμβάσεις.
  3. Στήριξη οικογενειών με επιβαρυντικούς παράγοντες για ενδοοικογενειακή βία (εκπαίδευση, παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών) προκειμένου να προληφθούν αργότερα φαινόμενα βίας που συνδέονται με τραύματα κατά την παιδική ηλικία.
  4. Τροποποίηση της οικογενειακής νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπίζεται επαρκώς η ενδοοικογενειακή βία και τήρηση των ήδη υπαρχόντων νόμων.

    Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί τη Γενική Γραμματέα «Ισότητας» να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για τις αποτυχίες της. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κινηθεί άμεσα για να ανακοπεί το πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και των θηλυκοτήτων. Καλούμε τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να αναλάβουν άμεσα πραγματικές πρωτοβουλίες για την πραγματική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής κι έμφυλης βίας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο. 

    πηγή: pirateparty.gr/2023/12/me-to-patima-enos-koumpiou