Την περασμένη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, προβλήθηκαν στο αμερικανικό κανάλι FOX τα 2 τελευταία επεισόδια της σειράς Fringe. 5 σεζόν, 100 επεισόδια που μας ταξίδεψαν στα μυστήρια της επιστήμης, του μυαλού, σε παράλληλα σύμπαντα, εξελιγμένη νοημοσύνη, αλλά και τον χρόνο.
Στις 5 αυτές σεζόν, η Olivia (Anna Thorv), ο Peter (Joshua Jackson), o αγαπημένος Walter (John Noble) και η γλυκύτατη Astrid (Jasika Nicole), κάτω από τις οδηγίες του πολύ επιτυχημένου J.J. Abrams, μας έφεραν στα όρια του μεταφυσικού και της επιστήμης και αποτέλεσαν συνέχεια μίας μεγάλης ιστορίας από πολύ επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας που εντάξαμε όλοι στις watchlists μας.
Από παλιά με το Star Trek, το Babylon 5, τα X-Files, η επιστημονική φαντασία ήταν για την τηλεόραση αυτό το κάτι που ερχόταν να ισορροπήσει την αισθητική μας στα υπαρξιακά προβλήματα του Sex and the City, τα σεξουαλικά προβλήματα που είχαν για χρόνια τα «Φιλαράκια» και την οριστική απομυθοποίηση της εγκληματολογίας με όλες (όλες) τις σειρές CSI.
Τώρα; Τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τον Walter Bishop; Ο «μάγος» της τηλεοπτικής επιστημονικής φαντασίας J.J. Abrams ασχολείται με το πολύ προσεγμένο Person of Interest που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, ενώ αναπαράγει την ιδέα ενός Lost με το Revolution που δεν τα πάει τόσο… καλά.
Κατά τα άλλα, οι τηλεοπτικές σειρές επιστρέφουν στο παρελθόν και σε ήρωες που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο, τις εποχές που η τηλεόραση ακολουθούσε την λογοτεχνία. Ναι, αναφερόμαστε στον Sherlock Holmes και την σειρά του BBC που γράφει ιστορία, αλλά και το Elementary που προβάλλεται στο CBS (παρεμπιπτόντως έχει συμπαθέστατο soundtrack). Ή απευθύνεται στα comics και φέρνει στην τωρινή «πραγματικότητα» τιμωρούς που αποφάσισαν να σώσουν τον κόσμο (αναφερόμαστε στη σειρά Arrow, στην οποία χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά Windows 8 συσκευές… και iPhone).
Πού είναι λοιπόν η επιστημονική φαντασία; Πού είναι γενικότερα η φαντασία. Θα μπορούσαμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο Falling Skies του Stephen Spielberg, αλλά δεν φαίνεται να «πείθει». Μάλλον με το τέλος της 5ης σεζόν του Fringe, μπορούμε να αποχαιρετήσουμε μία και καλή τον Walter Bishop και όσα εκείνος συνεπάγεται και όσοι αγαπάμε το Sci-Fi, να επιστρέψουμε στην καλή και αγαπημένη λογοτεχνία.
Όπως λένε και οι συντάκτες του Wired, μπορεί το Fringe να αντιπροσώπευσε την καλύτερη και την χειρότερη τηλεόραση επιστημονικής φαντασίας ταυτόχρονα, αλλά με το τέλος του, κλείνει μία εποχή. Bye Walter.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ef7V1HpValw[/youtube]