ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Με τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή ξημέρωσε η Τετάρτη – «Απέχουμε πολύ ακόμα με την κυβέρνηση»

Στην πλατεία Συντάγματος έμειναν όλη τη νύχτα οι αγρότες με τα τρακτέρ που έφτασαν στην Αθήνα χθες το μεσημέρι. Τα περίπου 200 τρακτέρ έμειναν παρκαρισμένα στην πλειοψηφία τους στην πάνω πλευρά της πλατείας, με τον δρόμο να παραμένει εκτός κυκλοφορίας μέχρι αυτή την ώρα.

Αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, τον Έβρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα μετά τις 10:00 το πρωί και θα επιστρέψουν στα σημεία που βρίσκονται τα μπλόκα τους προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες και αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

“Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας, μαζί με τους φορείς και τον απλό κόσμο δείξαμε με μια δυνατή φωνή, με μια γροθιά στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα αν δεν υπάρχει ευημερία σε αγρότες και κτηνοτρόφους”, είπε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο NEWS 24/7 ο Σωκράτης Αλειφτήρας, μέλος της ενωτικής συνομοσπονδίας των αγροτικών συλλόγων Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου του Ε65.

“Απέχουμε πολύ ακόμα με την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη. Βέβαια, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ούτε τα 83 εκατομμύρια ευρώ είχαμε πάρει, ούτε τη ρύθμιση στη ΔΕΗ, ούτε τα επιδόματα στις γυναίκες αγρότισσες. Όλα αυτά είναι κέρδος, ένας αγώνας ποτέ δεν είναι χαμένος και εμείς δεν εγκαταλείπουμε ποτέ έναν αγώνα αν δεν αποκομίσουμε έστω το μικρότερο δυνατό κέρδος”, συμπλήρωσε ο κ. Αλειφτήρας.

Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, με σύνθημα “χωρίς εμάς, τι θα φας;” και “τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ”, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν δυναμικό “παρών” στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ πλήθος κόσμου υποδέχτηκε το κονβόι τρακτέρ με χειροκροτήματα.

Στο συλλαλητήριο που κράτησε μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι, καθώς τους αγρότες ήρθαν να υποστηρίξουν φοιτητικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες εργαζομένων από την Αθήνα.

Τα αιτήματα

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για “να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας”.

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Επιγραμματικά τα αιτήματα:

  • Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.