Μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις επιφυλάσει το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Προβλέπει μεταξύ άλλων δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και περαιτέρω καταστρατήγηση του 8ωρου. Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για μια σειρά από κλάδους και μπλοκάρισμα σε σειρά συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Την έξοδο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από την ευθύνη και την αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Έτσι, αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Ιουνίου, το ΣΕΠΕ θα μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ που αξίζει να υπενθυμιστεί ότι απετέλεσε (σ.σ. η ΑΑΔΕ) μνημονιακή υποχρέωση ήδη από το 2012.
Η πληροφορία αυτή, την οποία δημοσιοποίησε η Εφ. Συν., είχε προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οι επιθεωρητές είχαν ήδη πολλά προβλήματα με την υποκατάσταση του έργου τους από την Αρχή Διαφάνειας κατά τη φάση των ελέγχων εν μέσω πανδημίας και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έξοδό τους στο άγνωστο.
Κατά τα λοιπά ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε -είχε τον χαρακτήρα παρωδίας καθώς δεν παρουσιάστηκαν οι διατάξεις- επιβεβαίωσε τη δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και ακόμα περαιτέρω καταστρατήγησης του 8ωρου (με ατομική σύμβαση) την οποία θα υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη χωρίς την εμπλοκή συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Παρ’ ότι η νέα ρύθμιση για το δεκάωρο (για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) θα γίνεται μόνο εφόσον στην επιχείρηση δεν υπάρχει Σωματείο και δεν καλύπτεται από σύμβαση εργασίας, ο υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας του εργαζόμενου από νομικούς παραστάτες των εργατικών κέντρων ή της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε να απαντήσει.
Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση αφορά την εξομοίωση του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Το πλαφόν ορίζεται στις 150 ώρες, ενώ σχεδόν η πλειοψηφία των κλάδων της αποκαλούμενης νέας οικονομίας θα επιτρέπεται να εργάζονται και την Κυριακή.
Επομένως, η Κυριακάτικη αργία παύει να υφίσταται για τα κέντρα δεδομένων, τις αποθήκες, τα logistics, τους τομείς των διανομέων, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, τις υγειονομικές δραστηριότητες, τα παραϊατρικά επαγγέλματα και μια σειρά άλλους κλάδους.
Να σημειωθεί πως στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον κ. Χατζηδάκη αρνητικά κρίνεται η κατάργηση της επαναπρόσληψης του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη.
Ιδιαίτερα σκληρά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκτός από την απαραίτητη εγγραφή όλων των στοιχείων τους σε ηλεκτρονικό μητρώο προκειμένου να τους επιτραπεί η κήρυξη απεργίας, ελαχιστοποιούνται και οι όροι για την απόλυση συνδικαλιστών. Σε αυτούς τους όρους εντάσσεται πλέον και η παρεμπόδιση απεργοσπαστών κατά τη διάρκεια απεργίας. Η παρεμπόδιση αυτή οδηγεί σε ποινικό παράπτωμα.
Τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου δυστυχώς υποβαθμίζουν τη βασικότερη θετική διάταξη που αφορά τη σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας για την ώρα προσέλευσης-αποχώρησης και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Καθώς επίσης και μια σειρά άλλες αυτονόητες λογικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας στην εργασία, τη δυνατότητα αποσύνδεσης του τηλε-εργαζόμενου από τις συσκευές επικοινωνίας ελέγχου του εργοδότη καθώς επίσης και την εξομοίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με την αποζημίωση των υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί ηλεκτρονικά για διαβούλευση και να κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι για την εκ των υστέρων συζήτηση των επίμαχων ρυθμίσεων που σύμφωνα πάντα με τον υπουργό εργασίας «εκσυγχρονίζουν το εργατικό δίκαιο της χώρας».
► Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το γνωστό πλέον αφήγημα περί «δύναμης» στον εργαζόμενο έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter