ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μεγάλη επιτυχία για το 2ο Φεστιβάλ Τοπικών προϊόντων της Σητείας

 Μεγάλη επιτυχία για το 2ο Φεστιβάλ Τοπικών προϊόντων της Σητείας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες», που διήρκεσε από 20-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Σητείας.

Το Φεστιβάλ οργάνωσε και υλοποίησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε.  Ο.Τ.Α. μετά από ανάθεση και με την συνεργασία του Δήμου Σητείας, ενώ συνέπραξε και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Η διοργάνωση αυτή ήταν μέρος του ευρύτερου προγράμματος «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ – Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας» στο οποίο συμμετέχουν: το Οροπέδιο Λασιθίου (συντονιστής), ο Δήμος Σητείας, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδου Κύπρου.

Το Φεστιβάλ αυτό υπήρξε πιο πλούσιο, πιο αναβαθμισμένο και πιο στοχευμένο από το πρώτο αφού αξιοποιήθηκε η πείρα του 1ου και υπήρξε χρονική άνεση.

Η έκθεση των προϊόντων και μια σειρά εκδηλώσεων έγιναν στην κεντρική πλατεία της Σητείας από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ενώ επισκέψεις και εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη της επαρχίας.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε:

–         Έκθεση προϊόντων της Σητείας και των συνεργαζόμενων περιοχών –  Οροπεδίου Λασιθίου, Χίου, Τροόδου Κύπρου. Στα 9 περίπτερα εκτέθηκαν ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, τσικουδιά, γαλακτοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά,  αρωματικά, βότανα, τυροκομικά, φραγκόσυκα, σαπούνια και προϊόντα των συνεργαζόμενων περιοχών.

– Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και γευσιγνωσίες στα περίπτερα από σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και παραγωγούς.

– Παρουσιάσεις και επιτόπου παραγωγή ή παρασκευή παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων από ντόπιες νοικοκυρές και ειδικούς.

– Δημιουργικούς σχεδιασμούς πιάτων με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και στις θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής από τους διακεκριμένους σεφ Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρο Παπανδρέου και τον Τόνυ Καβαλιέρο και παρασκευή ροφημάτων και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων από τον γνωστό «bar tender» Γιάννη Βαβαδάκη. Τα παραδοσιακά προϊόντα των οποίων έγινε επιδεικτική παρασκευή ήταν  τσικουδιά, σταφιδωτά, «σκιουφιχτά μακαρούνια», κατουμέρια, σαπουνάκια   και τα νέα: προϊόντα  ομορφιάς και περιποίησης με βάση τα τοπικά μας προϊόντα, λικέρ με τσικουδιά, μαρμελάδα από φραγκόσυκα, λάδι με βαλσαμόχορτο, ροφήματα και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων κ.α.

– Παιδικό εργαστήρι κρητικής κουζίνας από τον γνωστό σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

– Το Σάββατο το πρωί έγινε Ημερίδα με θέμα «Προώθηση των διατροφικών προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Ειδική αναφορά στα προϊόντα υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών». Έγινε επίσης ειδική εισήγηση για την Συμβολαιακή Γεωργία. Εισηγητές ήταν ειδικοί τόσο από των χώρο των κρατικών φορέων και υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης όσο και από τον χώρο της αγοράς και των εφαρμογών. Στην ημερίδα συμμετείχαν αρκετοί νέοι παραγωγοί, που παράγουν εκλεκτά προϊόντα και ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να τα προωθήσουν στις αγορές.

Μεγάλη επιτυχία για το 2ο Φεστιβάλ Τοπικών προϊόντων της Σητείας

Εισηγήσεις έκαναν:.

  • Νίκος Πετράκης, Ειδικός Σύμβουλος & Επίτιμος Πρόεδρος ΟΑΣ: «Εισαγωγή στα θέματα της Ημερίδας»
  • Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, Αντιδήμαρχος Χανίων/ Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης: «Η Συμβολαιακή Γεωργία για το Ελαιόλαδο».
  • Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΕ: «Τρόποι και μεθοδολογία ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου μικρών επιχειρήσεων».
  • Παύλος Γεωργιάδης, Συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «wedelivertaste», Συντονιστής της συντροφιάς SlowFood Θράκης, Εθνοβιολόγος, Συγγραφέας: «Προστιθέμενη αξία από το χωράφι στο πιάτο».
  • Δημήτριος Πετρόπουλος,  Γραμματέας ΟΕΥ Α’ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Υπουργείου Εξωτερικών: «Η αγορά τροφίμων και ποτών της Γερμανίας».
  • Ιωάννης Μάρκος,  Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Υπουργείου Εξωτερικών: «Προοπτικές εξαγωγής τροφίμων και ποτών στην Ρώσικη Ομοσπονδία».
  • Χαράλαμπος Κουναλάκης,  Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ της Ελληνικής Πρεσβείας Αγκύρας:  «Τουρκία-Επιχειρηματικές δυνατότητες – Αγορά Τροφίμων & Ποτών».
  • Βαγγέλης Ξύδας, συνιδιοκτήτης της «CITRUS-ΑΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ»: «Το παράδειγμα της εταιρείας CITRUS-ΑΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ».

Έγιναν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις:

– Επισκέψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων καταστημάτων DELICATESSEN και εταιριών εμπορίας τροφίμων και ποτών σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, στην παλιά φάμπρικα των Παπαγιαννάδων, στην Ετιά, την Βόιλα, τον Χανδρά και έλαβαν μέρος σε καζανέματα ρακής στο Πισκοκέφαλο.

– Έγιναν εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά (εργαστήρια διαδραστικών παιχνιδιών, ζωγραφική σε τοίχους (graffiti), έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής κ.α. ενώ τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας κατά την διάρκεια του τριημέρου καλωσόριζαν τους επισκέπτες προσφέροντας ελαιόλαδο και παξιμάδι.

Το φεστιβάλ επισκέφτηκαν πάνω από 4.000 επισκέπτες, ενώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορήθηκαν γι’ αυτό πάνω από 250.000 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, του ακαδημαϊκού χώρου, της γαστρονομίας, της Αυτοδιοίκησης, των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, της αγοράς, της τοπικής παραγωγής και οικοτεχνίας και της οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ προσφέρθηκαν δωρεάν, από αγάπη στον τόπο και την προσπάθεια ανάδειξης των θησαυρών του.

Το κοινό ενθουσίασαν με τις παραδοσιακές μουσικές, τους χορούς και τις μαντινάδες των λαϊκών μας ποιητών Κουνελάκη Φωτεινή, Περάκη Κωστούλα, Τακάκη Άννα και Χασαπλαδάκη Νίκο («Καβράκι»), η Ελένη Δρετάκη με τους συνεργάτες της και την χορευτική ομάδα Παλαικάστρου το πρώτο βράδυ, το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας και ο Γιώργος Τσαντάκης με το βιολί του το τελευταίο βράδυ ενώ ο διάσημος τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η εκπληκτική τραγουδίστρια Μαρία Ζώη με την μικρή εξαιρετική ορχήστρα μάγεψαν το κοινό τόσο με παραδοσιακά όσο και με σύγχρονα έντεχνα τραγούδια.