Σημαντικά αποτελέσματα, ήδη από τα πρώτα της βήματα, παρουσιάζει η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει την πρωτοβουλία του προγράμματος στοματικής υγιεινής, το οποίο εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία του νησιού.
Μια πρωτοβουλία που στηρίζουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης.
Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να εξεταστούν περισσότερα από 2500 παιδιά στην Κρήτη, ενώ τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία των εξετάσεων- μετρήσεων, αποκαλύπτουν ότι το 67% των μαθητών αντιμετωπίζουν πρόβλημα τερηδόνας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από το Ηράκλειο και πρόκειται άμεσα να επεκταθεί και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
Ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, ενώ σήμερα στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, έγινε και μια πρώτη αποτίμηση, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου (και υπεύθυνου των Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας) Γιώργου Πιτσούλη και των επικεφαλής των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το πόσο στοχευμένη και επιτακτική αποδεικνύεται η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνεται από τα πρώτα ευρήματα.
Μέχρι τώρα από την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής έχουν εξεταστεί περισσότερα από 700 παιδιά και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να εξεταστούν περισσότερα από 2500 παιδιά- όπως επεσήμανε ο κ. Πιτσούλης.
«Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια προληπτικής οδοντιατρικής που κάνουμε σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, τους φορείς της εκπαίδευσης και τους μαθητές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας που θέλουμε να αγκαλιάσει όλη την Κρήτη και τους μαθητές της σε όλα τα σχολεία και να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη στοματική υγιεινή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Από την πλευρά του ο Γ. Πιστούλης, πρόσθεσε: «Ενεργοποιήσαμε την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης στους μαθητές του Δημοτικού σε όλη την Κρήτη, αναφορικά με τη στοματική τους υγιεινή. Ίσως φέτος να μην καταφέρουμε να περάσουμε απ’ όλα τα σχολεία της Κρήτης, στόχο που πιστεύω ότι θα επιτύχουμε την επόμενη χρονιά.»
Ο ίδιος ευχαρίστησε την περιφερειακή σύμβουλο Πόπη Δασκαλάκη, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο ως αντινομάρχης στη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής.
Παράλληλα ο κ. Πιτσούλης ανακοίνωσε την επικείμενη δημιουργία μιας ακόμα Κινητής Ιατρικής Μονάδας, η οποία θα επισκέπτεται σχολικές μονάδες για τον εμβολιασμό των μαθητών.
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη δράση ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολος Κλινάκης, επισημαίνοντας: «Η συμμετοχή όσων εμπλέκονται στη διαδικασία δείχνει το ενδιαφέρον και τη σοβαρότητα των φορέων.. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα της στοματικής υγιεινής σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.»
Για την ευαισθητοποίηση των δασκάλων σε θέματα στοματικής υγιεινής, αναφέρθηκε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυριακή Τσικαλάκη, που τόνισε: «Σε αυτό το πλαίσιο των προγραμμάτων, που ασχολούνται, έρχεται να προστεθεί και το πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και έτσι οι μαθητές αποκτούν ένα σύνολο γνώσεων και εμπειριών που θα τους βοηθήσει να έχουν συνήθειες σωστές. Αρκετά παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί όμως σε δύσκολες οικονομικές συγκύριες οι γονείς δυσκολεύονται να τα πάνε οδοντίατρο και το πρόγραμμα θα βοηθήσει σε αυτό.»
Τα στατιστικά στοιχεία τω μετρήσεων της Κινητής Μονάδας
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτης Χαρίτος, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που εξάγονται από την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής, η επεξεργασία των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Από τους πρώτους μαθητές που έχουν εξεταστεί, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, αν σκεφτούμε ότι η τερηδόνα εμφανίζεται σε ποσοστό 67%, η ουλίτιδα 8%, ενώ ορθοδοντικής εκτίμησης χρήζει το 65% των μαθητών. Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητας θα μας δώσει ακριβή στοιχεία για όλη την Κρήτη. Και αυτό αποτελεί την αρχή της λύσης του προβλήματος. Οι καιροί είναι χαλεποί και η πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, παρέχοντας οδοντιατρική θεραπεία με την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Ευχαριστώ τους οδοντιάτρους για τη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα.»
Από την πλευρά της η Γραμματέας του οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Καλλιόπη Τρούλη, με αφορμή το δείκτη της τερηδόνας χαρακτήρισε επιτακτική την προσπάθεια που γίνεται και αναφέρθηκε στα στάδια του προγράμματος: «Ο εκπαιδευτικός διδάσκει μέσα στην τάξη το μάθημα προαγωγής της στοματικής υγείας, σε είκοσι διδακτικές ώρες. Ο οδοντίατρος επισκέπτεται την τάξη, παρουσιάζει και μιλά για την οδοντική μικροβιακή πλάκα και λύνει τις απορίες των μαθητών. Οι μαθητές παρακολουθούν την αποκάλυψη της μικροβιακής οδοντικής πλάκα με τη χρήση χρωστικών ουσιών και μαθαίνουν να την αφαιρούν με το βούρτσισμα, μπαίνοντας έτσι σε μια βιωματική διαδικασία. Ακολούθως το σχολείο επισκέπτεται η Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας μέσα στη οποία εξετάζονται τα παιδιά των οποίων και τα δόντια φθοριώνονται. Παράλληλα τα παιδιά παίρνουν γραπτώς τις παρατηρήσεις του γιατρού, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς τους και να τα οδηγήσουν στα οδοντιατρεία εφόσον χρειάζεται. Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά ν’ αποκτήσουν πρακτικές τέτοιες στην καθημερινότητά τους, που θα βοηθήσουν τη στοματική τους υγεία. Επίσης τα παιδιά παίρνουν ενημερωτικό υλικό, καθώς και ένα έντυπο παιχνίδι –«οδοντομηνύματα» η ονομασία- το οποίο περιέχει σημαντικές συμβουλές πρόληψης.