Σε ηλικία 97 ετών πέθανε η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ. Τον τελευταίο καιρό βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπάλμοραλ, ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε ακυρώσει πολλές από τις εμφανίσεις της, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας -τη σοβαρότητα των οποίων αμφισβητούσε διαρκώς το Παλάτι.
Στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκε σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης οι γιατροί του παλατιού εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.
“Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της Βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Βρίσκεται άνετα στο Μπαλμόραλ”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας.
Ήδη, τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ, βρίσκονται στο Μπαλμόραλ προκειμένου να είναι δίπλα της στις δύσκολες αυτές ώρες, ενώ μαζί τους είναι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Ο πρίγκιπας Χάρι μεταβαίνει επίσης στην Σκωτία, ενώ σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες η Μέγκαν Μαρκλ δεν πηγαίνει στο Μπάλμοραλ.
Η Κέιτ Μίντλετον δεν ακολούθησε τον Γουίλιαμ στην Σκωτία καθώς τα παιδιά τους ξεκίνησαν σήμερα στο νέο τους σχολείο.
Η Elizabeth Alexandra Mary Windsor γεννήθηκε στις 21/4 του 1926 -στο σπίτι της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, στο Λονδίνο, ενώ ήταν Βασιλιάς ο παππούς της, King George V. Με το που είδε τον κόσμο για πρώτη φορά, έγινε η τρίτη στη σειρά της διαδοχής του θρόνου -πίσω από τον θείο της Edward VIIΙ και τον πατέρα της, Duke of York (μετέπειτα King Georg VI).
Η μητέρα της, Duchess of York (μετέπειτα Βασίλισσα Ελισσάβετ η Βασιλομήτωρ) ήταν η μικρότερη κόρη του εκ Σκωτίας αριστοκράτη, Claude Bowes-Lyon. Η Ελισάβετ βαπτίστηκε στις 29/5, στο ιδιωτικό εκκλησάκι του Μπάκιγχαμ. Πήρε το βασικό της όνομα από τη μητέρα της, το Alexandra από τη μητέρα του -Βασιλιά- παππού της που είχε πεθάνει έξι μήνες νωρίτερα και το Mary από τη μητέρα του πατέρα της. Η οικογένεια της την αποκαλούσε Lilibet. Τέσσερα χρόνια μετά, γεννήθηκε η αδελφή της Princess Margaret.
Πρωτοφανής διαχείριση
Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».
«Η διατύπωση της ανακοίνωσης…και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας».
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη (08/09) η 96χρονη βασίλισσα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους συμβούλους της, μετά από σύσταση των γιατρών για ξεκούραση.
Μάλιστα, η εθιμοτυπική επίσκεψη του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και της νεοεκλεγείσας Λιζ Τρας στην Ελισάβετ έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Μπαλμόραλ και όχι στο Μπάκινγχαμ, καθώς οι γιατροί δεν είχαν επιτρέψει στην Ελισάβετ να ταξιδέψει.
Ζωντανή εικόνα έξω από το Μπαλμόραλ
Οι ανακοινώσεις Τρας και Στάρμερ
“Ολόκληρη η χώρα είναι βαθιά αναστατωμένη από τις εξελίξεις στα Ανάκτορα του Μπάκινκχαμ σήμερα το μεσημέρι.
Οι σκέψεις μου – και οι σκέψεις των ανθρώπων της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκονται με την βασίλισσα Ελισάβετ και την οικογένειά της, αυτές τις δύσκολες ώρες”, ανέφερε σε ανάρτησή της η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας.
“Οι σκέψεις μου βρίσκονται με την Μεγαλειότητά της την βασίλισσα και την οικογένειά της”, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία και προσθέτοντας ότι συμμερίζεται με ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τις ελπίδες για την ανάρρωσή της.
Βασίλισσα Ελισάβετ: “Επιχείρηση Μονόκερως” – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο αν πεθάνει στη Σκωτία
Σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία “Operation London Bridge”. Οι πρώτες γραμμές είχαν γραφτεί από τη δεκαετία του ’60, ενώ έκτοτε έτυχε ουκ ολίγων αλλαγών.
Παρόλα αυτά, αν η μονάρχης πεθάνει στη Σκωτία και όχι στην Αγγλία, τότε τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες, οι οποίες φέρουν την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Μονόκερως”.
Περιλαμβάνουν την άμεση αναστολή των εργασιών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο Μπαλμόραλ και το Εδιμβούργο, που επιθυμούν να αποτίσουν τα σέβη τους.
Τα σχέδια της στρατηγικής “Operation Unicorn” διέρρευσαν σε φόρουμ για ανώτερα στελέχη του Holyrood το 2019. Έχουν δημιουργηθεί και αναθεωρούνται τακτικά για να διασφαλίζουν γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες όταν πεθάνει η Βασίλισσα. Εάν η βασίλισσα πεθάνει ενώ μένει στην κατοικία της στη Σκωτία, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα ανασταλεί αμέσως. Μετά το θάνατο της βασίλισσας, το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα διακοπεί. Οι αρχές θα έχουν 36 ώρες για να προετοιμαστούν για μια συλλυπητήρια τελετή.
Η σορός της αναμένεται να μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθεί και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο. Έπειτα, η σορός με το φέρετρό θα μεταφερθεί στον σταθμό Waverley στο Εδιμβούργο, ούτως ώστε να μεταφερθεί με το Βασιλικό Τρένο στον σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο, το οποίο θα υποδεχτούν η πρωθυπουργός και επίλεκτοι υπουργοί.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα γίνει η ενημέρωση
Το διάστημα του εθνικού πένθους ορίζεται στις 10 μέρες. Η ημέρα που πεθαίνει η Βασίλισσα θα ονομάζεται D-Day, με τις επόμενες ημέρες να ονομάζονται D+1, D+2 και ούτω καθεξής.
Η πρωθυπουργός και το μυστικό συμβούλιο θα ενημερωθούν αμέσως για τον θάνατο της βασίλισσας από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας. Στους μόνιμους γραμματείς των τμημάτων θα δοθεί ένα κείμενο για να ενημερώσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης: «Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας». Και οι υπουργοί θα ενημερωθούν ότι «απαιτείται διακριτικότητα». Μετά από αυτό, το υπουργικό συμβούλιο θα στείλει μήνυμα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας». Και οι σημαίες στο Whitehall θα είναι μεσίστιες.
Η πρώτη ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης θα γίνει από έναν μεγάλο οργανισμό μέσων ενημέρωσης. Στο BBC, όλα τα προγράμματα σε όλα τα κανάλια τους θα διακοπούν προκειμένου να προβληθεί η ροή του BBC One για το γεγονός.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πού και πώς θα γίνει η κηδεία της
Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατό της.
Στο D+4, θα γίνει η πρόβα της πομπής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ και η πραγματική πομπή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.
Από το D+5, σε αυτό που ονομάζεται Operation Feather, η βασίλισσα θα ξεκουραστεί στο Παλάτι του Westminster για τρεις ημέρες.
Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Westminster (το Υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.
Η βασιλική οικογένεια έχει την ευθύνη να ενημερώσει για το πλάνο της κηδείας που θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατο, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε οριστεί ως το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Πριν μιλήσει εκείνος, δεν μπορεί να σχολιάσει κανείς το χαμό.
Ο Υπουργός Αμύνης είναι υπεύθυνος να μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς των όπλων, σε όλους τους σταθμούς, που θα σημάνουν την έναρξη του ενός λεπτού σιγής για το έθνος.
Το πρώτο μήνυμα του νέου Βασιλιά και πότε θα γίνει η στέψη
Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσει η συνάντηση του Πρίγκιπα Καρόλου (εάν δεν αποποιηθεί) με την Πρωθυπουργό, δίκην ακρόασης του νέου Βασιλιά.
Στις 18.00, ώρα Αγγλίας, ο Κάρολος αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του, σε live μετάδοση. Η στέψη του θα γίνει μήνες μετά -πάντα βάσει του πλάνου. Δεν προσδιορίζεται το πότε. Η μητέρα του ωστόσο, στέφθηκε τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του πατέρα της.
Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Καρόλου ως Βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα είναι στο ναό, με τις σημειώσεις να αναφέρουν πως είναι χρήσιμο η λειτουργία να φαίνεται “αυθόρμητη”.
Μια μέρα μετά το θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο, ως το νέο Βασιλιά. Το dress code απαγορεύει τα κοσμήματα και τα μετάλλια.
Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και στις 15.30 αυτός και το υπουργικό συμβούλιο θα πάνε στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθούν με τον νέο Βασιλιά -δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται από τους/τις συντρόφους τους.
Μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν έως τη συμπλήρωση των δέκα ημερών πένθους, είναι η εκκίνηση της περιοδείας του Καρόλου την τρίτη μέρα, η στρατιωτική παρέλαση της πέμπτης μέρας που θα συνοδεύσει το φέρετρο της βασίλισσας από το Μπάκιγχαμ στο Westminster. Την έκτη μέρα θα αρχίσει η Operation Feather που έχει να κάνει με το λαϊκό προσκύνημα -οι πρώτοι που θα επισκεφτούν το χώρο θα είναι οι VIPs- και τη 10η μέρα θα γίνει η κηδεία -και θα είναι αργία.