ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση για το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο ρόλος του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων φορέων, επιστημονικών φορέων, συνδικαλιστικών ενώσεων, εκπροσώπων κομμάτων, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών, ερευνητών και πολιτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο ρόλος του Δημόσιου Πανεπιστημίου» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην αίθουσα Καστελλάκη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Γιάννης Δρόσος, ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και η Αθηνά Σκουλαρίκη, Γραμματέας του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Κονταξάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Μιχάλης Παυλίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Παν/μιου Κρήτης, μέσω μηνύματος.

Στην εισήγηση του, με θέμα «Μερικές σκέψεις σχετικά με τη συνταγματική ρύθμιση της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα και την κακομεταχείριση του Συντάγματος» ο κ. Δρόσος τόνισε ότι για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση καθώς στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί και αυτό υποστηρίζεται ισχυρά από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακολούθησε ο κ. Αλμπάνης σε εισήγηση με θέμα “Ίδρυση Μη Κρατικών (Ιδιωτικών) Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα Δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια”, τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών (μη Κρατικών) Πανεπιστημίων είναι μία ακόμη απόπειρα υπονόμευσης των δημόσιων πανεπιστημίων, κυρίως των περιφερειακών όπου δημιουργούνται συνθήκες απομείωσης του φοιτητικού πληθυσμού. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, σκοπός τους είναι μόνο η κερδοσκοπία, ενώ μονόδρομος για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας με βάση την έρευνα και την καινοτομία είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Η δημόσια παιδεία αποτελεί επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Η κα Σκουλαρίκη, με εισήγηση με θέμα «Ο νόμος της αγοράς στα Πανεπιστήμια και το τέλος της πολιτικής των “ίσων ευκαιριών» μίλησε για τον ιστορικό ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου στην Ελλάδα τονίζοντας ότι το κράτος θέλει να αποσυρθεί από το δημόσιο τομέα μειώνοντας τον φοιτητικό πληθυσμό και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Ο υπό ψήφιση νόμος ανοίγει την πόρτα για να μπουν ιδιώτες στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση παραβιάζοντας το σύνταγμα, διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα, με δυσμενείς συνέπειες για τα δημόσια πανεπιστήμια. Οι φοιτητικοί αγώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς που αντιμετωπίζει κριτικά τον κόσμο γύρω της.

Παρεμβάσεις έγιναν από τους: Ρηγάκης Ζαχαρίας (Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου), Μακράκης Γιώργος (Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης” Δ. Θεοτοκόπουλος»), Ταβερναράκης Γιώργος (Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ), Αρβανίτης Παντελής (Αντιπρόεδρος ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ), Γκλάκας Ευάγγελος (Πρόεδρος ΟΕΕ-ΤΑΚ), Μαρή Μαρία (πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων), Κωνσταντίνου Μαρία-Ελένη (Πρόεδρος Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου), Μαρία Καγιαμπάκη (Σύλλογος Εργαζομένων ΙΤΕ), Δαλέζιος Γιάννης (πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο), Έρη Τζανάκη (Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΛΜΕΠΑ), Χριστοφοράκης Γιάννης (Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου) και μέλη των φοιτητικών συλλόγων Σχολών Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ και Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΛΜΕΠΑ.

Η εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμη στο YouTube.