Το πρωινό του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, ο Ιστιοπλοικός Όμιλος θα σαλπάρει μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου για μία διήμερη απόδραση. Το Σάββατο θα πεζοπορήσουν προς τις Μένιες, και θα πλεύσουν με ιστιοπλοϊκό ως την Γραμβούσα. Θα γευτούν τις ομορφιές του νησιού και την Κυριακή το μεσημέρι θα «μπαρκάρουν» ώστε να βρίσκονται ξανά στο Ρέθυμνο την Κυριακή βράδυ στις 23 Σεπτεμβρη.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τους:
Μανωλεσάκης Κωνσταντίνος : 6976402902, manolesso@gmail.com
Βασιλάκης Μιχάλης: 6972079563, info@ior.gr
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 18/9.
Γραμβούσα
Στα Βορειοδυτικά παράλια της Κρήτης βρίσκεται η Γραμβούσα και σε μικρή απόσταση δυο άλλα μικρά νησιά, η Άγρια Γραμβούσα και ο Ποντικός. Τα νησιά αυτά είναι οι Κωρύκιαι νήσοι του Ομήρου.
Η Ήμερη Γραμβούσα είναι γνωστή για το επιβλητικό της κάστρο, για την πανέμορφη παραλία και το μοναχικό ναυάγιο.
Ιστορία: Το όνομα Γραμβούσα προέρχεται από την βενετσιάνικη λέξη Garabuse. Στην Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου, το οποίο χτίστηκε το 1579-84, σε ύψος 137 μέτρων πάνω από το φυσικό λιμάνι του νησιού. Το μέγεθος του εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, καθώς έχει τριγωνικό σχήμα, με κάθε πλευρά του να ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Παρά το μέγεθος του και την μεγάλη του χωρητικότητα (3000 άνδρες), φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε από τους Ενετούς σε κάποια σημαντική μάχη. Η Γραμβούσα παραδόθηκε στους Τούρκους το 1892, ύστερα από δωροδοκία των Τούρκων στον Ενετό φρούραρχο. Όταν η Γραμβούσα επανήλθε στα χέρια των Κρητών Επαναστατών, το 1825, το φρούριο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα, καθώς έγινε έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής Κρήτης. Το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο για 3 χρόνια από 3000 επαναστάτες, οι οποίοι λόγω έλλειψης τροφής στον τόπο αναγκάστηκαν να επιδοθούν σε πειρατεία. Το νησί τότε απέκτησε αρνητική φήμη σε όλη την Ευρώπη, και το 1830 , με επέμβαση του Ιωάννη Καποδίστρια, το νησί απελευθερώθηκε. Ύστερα από το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) η Κρήτη, μαζί και το φρούριο, παραδόθηκε στους Τούρκους.
Ναυάγιο: Το σκουριασμένο ναυάγιο που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι της Γραμβούσας, έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής και κομμάτι της ιστορίας του από τις 8 Ιανουαρίου του 1968. Προκειται για το Μότορσιπ Δημήτριος Π, μήκους 146 ποδιών. Το σκάφος απεπλευσε την 30η Δεκεμβρίου του 1967 από την Χαλκίδα, με 440 τόνους τσιμέντα και προορισμό την βόρεια Αφρική. Λόγω καιρού, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στην νότια πλευρά της νήσου Ήμερη Γραμβουσα σε απόσταση 200 περίπου μέτρα από την ακτή. Τελικά το σκάφος προσάραξε με την αριστερή πλευρά και παρέμεινε εκεί, μέχρι και σήμερα, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.
Περιβάλλον: Το τοπίο στην Ήμερη Γραμβούσα είναι εντελώς παρθένο και συγκλονίζει με την ανεπιτήδευτη αυθεντική ομορφιά του. Η θέα στον Μπάλο είναι συναρπαστική. Η ευρύτερη περιοχή της Γραμβούσας και η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και έναν από τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών στη Μεσόγειο.
Ο επισκέπτης θα απολαυσει τα κρυστάλλινα νερά, θα εξερευνήσει το ναυάγιο, θα ανέβει το μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο για να περάσει την πύλη με το πεσμένο λιοντάρι της Βενετίας και να περιπλανηθεί στο κάστρο θαυμάζοντας ένα απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα. Τη νύχτα, μακριά από τη φωτορύπανση του αστικού τοπίου, θα έχει την ορατότητα και το χρόνο να παρατηρήσει τον εναστρο ουρανό.