Εκπαιδευτικοί από όλη την Κρήτη συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στην Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό, συμμετέχοντας από κοινού στην Διήμερη Εκπαιδευτική Δράση με θέμα:
«Η συμβολή της Εκκλησίας στην Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η δράση οργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) – Κρήτης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κισσού.
Ιδιαίτερα συγκινητικό, πρέπει να σημειωθεί, ήταν το δρώμενο που παρουσίασε το Λύκειο Σπηλίου, με τίτλο:
«Ακατάλυτη Ιστορική Μνήμη: Μετουσιώνοντας το ένδοξο παρελθόν σε ένα τιμημένο παρόν και ένα αέναο μέλλον!»
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι : Εμμανουήλ Πετράκης (Γονέας), η Γεωργία Πετράκη και ο Στέλιος Τσιρινδάνης (μαθητές), ο κ Παντελής Σταυρακάκης (Εκπαιδευτικός) και η Διευθύντρια του Λυκείου κ. Ξανθή Ροδοπούλου.
Το Γυμνάσιο Σπηλίου, παρουσίασε πολιτιστικό πρόγραμμα του Γ1 τμήματος του Γυμνασίου Σπηλίου από το σχολικό έτος 2020-2021 με τίτλο:
«Στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος και στην Ιερά Μονή Πρέβελη …200 χρόνια μετά…»
Στο πλαίσιο του προγράμματος του τμήματος, παράχθηκε σχετικό έντυπο υλικό, το οποίο και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους .
Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθήτριες Ιουλία Γερμανάκη, Χαριτωμένη Κουμαντάκη, Κορίνα Σένκα, Ελένη Στρατιδάκη και Μαρία Χλιαουτάκη, οι Εκπαιδευτικοί: κ Ιωάννα Τζίτζικα, κ Εμμανουήλ Πάγκαλος και η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ Δέσποινα Τσικιντίκου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του υπεύθυνου Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, Αντώνη Τσουρδαλάκη, αναφέρθηκαν τα εξής:
Κυρίες και κύριοι,
Με χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στον ιερό αυτό τόπο, της Μονής του Αγίου Πνεύματος Κισσού. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μας γιατί εκτός από τους αδελφούς της Μάνης, υποδεχόμαστε τους συναδέλφους, στελέχη της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη. Αποτελεί επίσης ξεχωριστή τιμή για τον τόπο μας, η επιλογή της Μονής από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης, για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής, μια και ερμηνεύεται ως δείγμα αναγνώρισης της ιστορικού της ρόλου και της προσφοράς της στο έθνος και στην κοινωνία.
Είναι γνωστό, πως τα μοναστήρια μας επεδίωκαν σε όλες τις χρονικές περιόδους και κυρίως αυτές της σκλαβιάς, να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την εθνική μας συνείδηση, να παρέχουν μόρφωση, στήριξη πνευματική και υλική, λειτουργώντας ως καταφύγιο για τους δοκιμαζόμενους Χριστιανούς , κυρίως την περίοδο αυτή της Τουρκοκρατίας.
Φωτεινό παράδειγμα η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στην οποία βρισκόμαστε και η οποία γνώρισε την τουρκική θηριωδία, αφού καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους, κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.
Το έτος 1836 ιδρύθηκε και λειτούργησε εδώ η περιώνυµη «Σχολή του Αγίου Πνεύματος», που αναδείχθηκε τελικά ως ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά, εκπαιδευτικά κέντρα της τουρκοκρατούμενης Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα.
Χιλιάδες Κρητικόπουλα τράφηκαν πνευματικά και υλικά, με πόρους που εξασφάλιζε η Μονή.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι στον αγώνα κατάκτησης του αγαθού της ελευθερίας, η Κρήτη στηρίχθηκε πολλές φορές και στην βοήθεια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός, μεταξύ των Κρητών και των υπολοίπων Ελλήνων κατά τη διάρκεια των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, όπως αυτή με το λαό της Μάνης, με τον οποίο σήμερα συνεορτάζομε, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεγγύης, ταυτόχρονα δε, ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια ασφαλή πορεία μας στο μέλλον, ως έθνος, ως κοινωνία, ειδικά στους ταραχώδεις καιρούς που διαβιούμε.
Το εκπαιδευτικό έργο που παράχθηκε κατά το παρελθόν στη Μονή, με αποδέκτες μαθητές της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, τιμούν και συνεχίζουν να παρέχουν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της προσφοράς, καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, σε απαιτητικές ομολογουμένως συνθήκες, προκειμένου να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την παρεχόμενη εκπαίδευση στους μαθητές μας. Θα ήθελα και από τη θέση αυτή, να τους ευχαριστήσω θερμά, ταυτόχρονα, να τους παροτρύνω να συνεχίσουν, με τον ίδιο ζήλο, αγάπη και φροντίδα, να δίνουν κομμάτι της ψυχής και του εαυτού τους, σε αυτό τον αγώνα διαμόρφωσης των αυριανών πολιτών αυτού του τόπου.
Στον αγώνα τους αυτό ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης τους :
-Υποστηρίζει τα προγράμματα και τις δράσεις που αναπτύσσουν τα σχολεία μας,
-Συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού,
-Ενισχύει το διδακτικό έργο με την κατασκευή δικτύων, προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε κάθε σχολική αίθουσα, όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειάς μας.
-Μέσα στο απαιτητικό και ασφυκτικό περιβάλλον της εποχής μας, υποστηρίζει μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς, με το καινοτόμο πρόγραμμα «Ψυχολόγοι στα Σχολεία», το οποίο τρέχει από το σχολικό έτος 2015 – 16 ανελλιπώς έως και σήμερα. Το πρόγραμμα, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και καλύπτεται οικονομικά εξολοκλήρου από πόρους του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
-Έχοντας συστήσει το «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Αγίου Βασιλείου», σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα σε ενήλικες.
-Με τεκμηριωμένη πρόταση, αιτήθηκε και κατάφερε την Ίδρυση «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας», στοχεύοντας να δώσει πρόσθετα εφόδια, για συμμετοχή στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, δημοτών μας, που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο.
-Διεκδικεί την ίδρυση «Νυχτερινού Επαγγελματικού Λυκείου».
-Βρίσκεται επίσης κοντά στην ίδρυση «Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», δομή η οποία θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη, διάσωση και προβολή, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ θα αναδείξει στοιχεία και θα ευαισθητοποιήσει σε θέματα του μοναδικού, περιβαλλοντικού θησαυρού της περιοχής μας.
-Έχει οργανώσει τέλος «Σχολικό Μουσείο», το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει, να διασώσει και να αναδείξει στοιχεία που αφορούν τη σχολική ζωή.
Κυρίες και κύριοι, με την παρουσία μας σήμερα εδώ, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν στον στίβο της παιδείας κατά τα προηγούμενα χρόνια, του αγώνα για την επιβίωση και ανάπτυξη του ελληνισμού.
Εύχομαι, μιμούμενοι το παράδειγμα τους, να συνεχίσουμε και εμείς σήμερα στα βήματά τους, με ταπεινότητα, αίσθημα ευθύνης και αγόγγυστη προσφορά.
Σας ευχαριστώ!
Γραφείο Παιδείας Δήμου Αγίου Βασιλείου