ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μετά ..μουσικής η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ Δήμου Ρεθύμνου!

«Μια ιστορία τραγουδώ!»: Αυτός ήταν ο τίτλος της μουσικοκινητικής παράστασης που η ομάδα του γνωστού Ρεθυμνιώτη Μουσικού Γιάννη Παπατζανή έπαιξε και τραγούδησε στα μέλη του ΚΑΠΗ που βρέθηκαν στο χώρο της φοιτητικής εστίας του Ξενία.

Ο Φάνης με το σαντούρι και το λαούτο, η Ελευθερία με το ακορντεόν, η Ανθή με το μπεντίρ, η Αλίκη, η Ευτυχία και η Κατερίνα με τις εξαιρετικές τους φωνές και τη μουσικοκινητική τους δεξιοτεχνία επί σκηνής, προκάλεσαν συναισθήματα τέρψης και ικανοποίησης στους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατέθεσαν ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια στη λήξη της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η πιλοτική αυτή δράση αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση και στην Ψυχαγωγία της πρώτης και της τρίτης ηλικίας», μέσα από το οποίο εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρεθύμνης, έλαβαν μια πρώτη εκπαίδευση για να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη του ρυθμού στους ωφελούμενους των δομών.

Πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνης, της Κοινωνικής του Υπηρεσίας και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Δρ Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα είναι η συγκεκριμένη καλλιτεχνική παρέμβαση, να αποτελέσει τον προπομπό μιας σειράς ανάλογων δράσεων που θα προκύψουν από τη σύμπραξη και συνεργασία του Τμήματος της Τρίτης Ηλικίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης και του Εργαστηρίου Θεάτρου Μουσικής και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σημειωτέον, το Εργαστήρι Θεάτρου του Π.Κ. υποστηρίζει τέτοιου περιεχομένου και στόχευσης κοινωνικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του προγράμματος και της περεταίρω διάχυσής του στην τοπική κοινωνία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Μουσικός κ. Παπατζανής διοχετεύει δημιουργικά την καλλιτεχνική του έμπνευση, στην ένταξη του ρυθμού και της μουσικής, ως μέρη της πολιτιστικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας αλλά και ως στοιχεία κοινωνικής συνοχής, στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Κάτι ωραίο γεννιέται λοιπόν στο Ρέθυμνο και τα ΚΑΠΗ διεκδικούν το δικό τους μερίδιο συμμετοχής στις θετικές προκλήσεις των καιρών. Τα οφέλη των μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων υπερβαίνουν τα όρια της αμιγούς ψυχαγωγίας και λειτουργούν ευεργετικά στη βελτίωση της διάθεσης, στη ανακούφιση των νοητικών προβλημάτων και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Η τρίτη ηλικία μέσα από τα ΚΑΠΗ αρχίζει να βρίσκει πάλι το εφαλτήριο της δημιουργικής καθημερινότητας. Ήδη έχουν αρχίσει οι ομάδες κινησιοθεραπείας σε όλα τα ΚΑΠΗ, ήδη γίνονται ομάδες τσαγιού και χαλαρής κουβεντούλας, και σύντομα προσδοκούμε να αρχίσουν και άλλες ομάδες.

Επιπλέον, έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλα τα ΚΑΠΗ οι απογευματινές εκδρομές για τον μήνα Μάιο για την πραγματοποίηση των οποίων έχει συμβάλλει το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου με την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύει.

Καθώς οι ανανεώσεις εγγραφής των μελών είναι σε εξέλιξη, προσδοκάται άμεσα η οριστικοποίηση συνεργασίας με επιμορφωτές οι οποίοι θα υποστηρίξουν προγράμματα δραστηριοτήτων όπως γυμναστική, χορό, κατασκευές, ομάδα θεάτρου κ.λ.π.

Τον καμβά των πλούσιων δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ, συμπληρώνει η έναρξη λειτουργίας ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης των ηλικιωμένων, με την πολύτιμη συνδρομή του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρεθύμνης καθώς και του ιατρού κ. Καστρινάκη Κωνσταντίνου, αλλά και άλλων ιατρών κι επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, ο οποίοι θα παράσχουν έγκυρη επιστημονική ενημέρωση σε θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο Ημερίδων, εκδηλώσεων κλπ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία, με σεβασμό στις ανάγκες των συμπολιτών που διάγουν την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας, διασφαλίζουν μέσα από δημιουργικές συνεργασίες με άλλες κοινωνικές δομές, το δικαίωμα τους στην ποιοτική, ενεργή, αναζωογονητική και κοινωνικά ωφέλιμη δράση. Στα ΚΑΠΗ, η ζωή προχωρά μόνον μπροστά!