ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη «Μποτσουάνα»: Ανησυχία από την αναφορά για μεταδοτικότητα στο 500%!

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ, οι αποφάσεις για απαγόρευση αεροπορικών συνδέσεων με τη Νότιο Αφρική, ο εντοπισμός ενός κρούσματος στο Ισραήλ, προκαλούν έντονο προβληματισμό στις κοινωνίες σχετικά με την νέα παραλλαγή B.1.1.529 ή παραλλαγή Ν.

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Το κλίμα βαραίνει καθώς πριν λίγο ένας επιδημιολόγος ο Eric Feigl-Ding, υπότροφος στο Harvard και μέχρι πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins , σημειωνει ότι πιθανότατα η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι έως και 500% πιο μεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα.

Η βασική ανησυχία προέρχεται από την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα, ανέρχεται πλέον σε 1.200 κρούσματα την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα καταγράφονταν μόλις 100 κρούσματα της νόσου Covid.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Μονάδας Covid – 19 του πανεπιστημίου John Hopkins συνέστησε ψυχραιμία για το νέο στέλεχος κορονοϊού που ανιχνεύτηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Στο πανεπιστήμιο αυτό γίνεται παγκοσμίως καταγραφή των δεδομένων που αφορούν τη νόσο Covid -19.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγής Γαλιατσάτος δήλωσε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα αν και πόσο είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή B.1.1.529 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα. Ο ίδιος εξήγησε πάντως ότι έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την δημιουργία νέων μεταλλάξεων και έχουμε και στα χέρια μας τη θεραπεία.

Το προφίλ του ιού

Το προφίλ της νέας ανησυχητικής παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική (B.1.1.529) ανέλυσε ο καθηγητής βιοπληροφορικής Tulio de Oliveira.

Ειδικότερα, η παραλλαγή B.1.1.529 βρέθηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τις 12-20 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα (4), το Χονγκ Κονγκ (1 ταξιδιώτης από τη Ν. Αφρική) και στην Γκαουτένγκ (77). Η τελευταία είναι μία από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Σήμερα, ο ΠΟΥ αναμένεται να δώσει μία ελληνική ονομασία στην παραλλαγή.

H παραλλαγή μπορεί να εντοπιστεί από ένα συγκεκριμένο PCR τεστ (πριν γίνει γονιδιωματική ανάλυση) κάτι που θα διευκολύνει τον εντοπισμό της και την κατανόηση της βαθμού μεταδοτικότητάς της.

Η παραλλαγή διαθέτει μία σειρά ασυνήθιστων μεταλλάξεων με πάνω από 30 στις ακίδα πρωτεΐνη, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το προφίλ των μεταλλάξεων είναι σαφώς πολύ διαφορετικό από τα άλλα στελέχη ενδιαφέροντος ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Προς το παρόν, πάντως, μπορούμε μόνο να κάνουμε ορισμένες προβλέψεις για τον αντίκτυπο των μεταλλάξεων στην προστασία που επιφέρει το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια παραμένουν το κύριο εργαλείο για την προστασία μας κατά της σοβαρής νόσου.

Τα πρώτα σημάδια από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή έχει αυξηθεί σημαντικά στην Gauteng και ίσως είναι παρούσα σε πολλές επαρχίες.