Μία γυναίκα 38 ετών νοσούσε εδώ και αρκετές ημέρες, γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου είχαν διαγνώσει ιλαρά, όμως τώρα εν τέλει ήρθε η οριστική επιβεβαίωση, ότι όντως πρόκειται για ιλαρά, οπότε και ενημερώθηκε αρμοδίως και το ΚΕΕΛΠΝΟ!
Σύμφωνα με το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ.Μαρκάκη «πρόκειται για 38χρονη η οποία προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατατικών του νοσοκομείου με πυρετό και εξάνθημα που χαρακτηρίζει την ιλαρά. Εξετάστηκε σε απομονωμένο δωμάτιο, διαγνώστηκε με πιθανή διάγνωση ιλαρά και εστάλη σπίτι. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ιλαρά».
Σύμφωνα με τον κ.Μαρκάκη η γυναίκα γεννήθηκε μετά το 1970 και θα έρπεπε να έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου, αλλά ήταν ανεμβολίαστη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Μάλιστα σε επίπεδο Κρήτης, έχει τεθεί σε λειτουργία και γραμμή υποστήριξης, στελεχωμένη από παιδίατρο που συνεργάζεται με την Ομάδα Συντονισμού, ο οποίος καταγράφει και ενημερώνει καθημερινά για τις δράσεις σε κάθε πιθανό ή βεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς στην Κρήτη.
Η μεταδοτικότητα του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή έτσι είναι πολύ πιθανό όσοι δεν έχουν αντισώματα και έρθουν σε επαφή με πάσχοντα να νοσήσουν. Η επιδημία ιλαράς έχει εκδηλωθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με περισσότερα από 20.000 περιστατικά να έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη στα 30 Κράτη Μέλη και 49 θάνατοι κατά την περίοδο 2016-2017!
Από τα περιστατικά αυτά τα 14.451 καταγράφηκαν το 2017.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα από 1/5/2017 μέχρι 4/3/2018, έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και κάποιοι επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι, ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τρεις θάνατοι στη χώρα μας!
Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβάλλεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την άμεση ανίχνευση και διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων με συμβατή κλινική συμπτωματολογία και τον έλεγχο της επιδημίας.
Παράλληλα και σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι σε χώρους υπηρεσιών υγείας πρέπει να έχουν ανοσία κατά της ιλαράς αλλά και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της ιλαράς σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.