ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γνωρίστε την ομάδα De Todas Formas που εμφανίζεται στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, από 22 έως 24 Ιουλίου 2021, εμφανίζονται οι De Todas Formas.

Η ομάδα θα παρουσιάσει το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 20:15 την παράσταση με τίτλο «Ισορροπία Flamenco Performance».

Τα τρία μέλη του De Todas Formas που είναι ο Γιάννης Παπαγιαννούλης, η Ηλέκτρα Χρυσάνθου και ο Πάνος Καρτίμπελης μιλούν για την ομάδα τους, τα κρουστά και την ισορροπία μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco.

1. Πώς σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Έτοιμοι για νέα μουσικά ταξίδια;

Γιάννης: Προσωπικά αυτή την περίοδο συνεχίζω οτι έκανα όλο το χειμώνα…..καθημερινή εξάσκηση πάνω στα όργανα που μ’ αρέσει να παίζω, αλλά και κάποια μαθήματα που κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μπορούσα να κάνω. Νομίζω πως πάντα οι μουσικοί είμαστε έτοιμοι για καινούργια  ταξίδια αν και στην παρούσα φάση υπερισχύει η αγωνία του πως θα καταφέρω να συνεχίσω να βιοπορίζομαι απ αυτό που μ’ αρέσει…..τη μουσική…

2. Εμφανίζεστε στην Κρήτη στο 1ο Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου. Πώς νιώθετε και τι θα θέλατε να γεννηθεί μέσα από αυτό;

Ηλέκτρα: Νιώθουμε πολύ ωραία που θα είμαστε μέρος αυτής της υπέροχης παρέας, που θα παρακολουθήσουμε τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και εμείς μέρος της δουλειάς μας! Χαίρομαι που ο κόσμος των κρουστών θα πάρει ένα δείγμα, μια γεύση από το flamenco, μια τέχνη που είναι βασισμένη στο ρυθμό και πολύ αυστηρή μ αυτόν.. Άρα και πολύ ενδιαφέρον για ανθρώπους που ασχολούνται με τις κρουστικές τέχνες! Μέσα απ αυτό εύχομαι να γεννηθεί σε περισσότερους ανθρώπους ένα, μικρό έστω, ενδιαφέρον προς αυτή την τέχνη η οποία και σαν κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία πιστεύω πως μας ταιριάζει πολύ. 

3. Τι θα δούμε και θα ακούσουμε από εσάς στο φεστιβάλ;

Πάνος: Στην παράσταση μας θα παρουσιάσουμε ένα πρωτότυπο υλικό από την τελευταία παράσταση μας “Ισορροπία”. Βασικά στοιχεία της, ο ρυθμός, οι αιχμηρές μελωδίες και οι δυναμικές χορογραφίες που προσπαθούμε να δέσουμε αρμονικά, ανατρέχοντας πάντα στην παραδοσιακή φόρμα του Flamenco. Οι διαφορετικές μουσικές ενότητες της παράστασης μας θα δώσουν στον θεατή μια γεύση από το ευρύ φάσμα της Flamenco μουσικής, με εναλλαγές στον ρυθμό, την αρμονία αλλά και την συνολική αίσθηση. Αν μπορούσαμε  λοιπόν να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την παράσταση μας, αυτές θα ήταν, η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, στην μονάδα και στην ομάδα, στο ευφάνταστο και το τετριμμένο.


4. Παράλληλα, θα σας δούμε και μέσα από μία εκπαιδευτική δράση. Πείτε μας κάποια πράγματα για αυτήν.
Γιάννης
:  Είναι πολύ ωραίο που έχουμε την ευκαιρία μέσα απ το φεστιβάλ Ρεθύμνου να κάνουμε κι ενα σεμινάριο πάνω στο flamenco και τα κρουστά….ειναι μια μουσική που η γνώση του ρυθμού παίζει τεράστιο ρόλο απ όλους….Τον κιθαρίστα, τον τραγουδιστή ,τον χορευτή…Στο σεμινάριο θα δείξουμε κάποια βασικά ρυθμικά μοτίβα που έχει αυτή η μουσική, πως παίζονται στα palmas (παλαμάκια),στο cajon (περουανικό κρουστό που έχει ενσωματωθεί εδώ και 40 χρόνια στο flamenco) αλλά και τον ρόλο τους σε σχέση με τον χορό και την κιθάρα.

5. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, πότε γεννήθηκαν οι De Todas Formas και πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας κάτω από τον ήχο του φλαμένκο;

Ηλέκτρα: Οι De Todas Formas γεννηθήκαμε το 2013. Όλα τα μέλη της ομάδας από το 2003 έχουμε δουλέψει στο παρελθόν μαζί σε διάφορα άλλα πρότζεκτ και συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε μια κοινή οπτική, την ανάγκη για πρωτότυπες δημιουργίες συνθετικά και χορογραφικά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας από άλλα είδη (μουσική τζαζ, σύγχρονο χορό κτλ). Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα αυτή όπου μέσα από συζητήσεις, πρόβες, διαφωνίες και πολλή τριβή μεταξύ μας, έχουμε φτάσει στα 8 χρόνια πορείας μας και συνεχίζουμε! Ο βασικός πυρήνας της ομάδας είμαστε εμείς οι τρεις και κατά καιρούς έχουμε τη χαρά να είναι στην παρέα μας σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Παναγιώτης Μπουραζάνης – ηλ.μπάσο, η Γιώτα Baron, Mercedes Cortes και Δροσιά Χαρίση – τραγούδι, Sam Marlieri – σαξόφωνο, Ντίνα Κεσσέ και Adolfo Vega -χορος.


6. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το φλαμένκο; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κίνηση ή σκηνή φλαμένκο στην Ελλάδα;

Πάνος: Χαρακτηριστικό στοιχείο της flamenco μουσικής θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το τρίπτυχο Φωνή – Κιθάρα- Χορός καθώς και ο μοναδικός κώδικας επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στα τρία αυτά στοιχεία. Με οδηγό την μελωδία (Φωνή) και συνοδηγό τον ρυθμό, η Flamenco μουσική ,πλαισιωμένη από τον χορό, έχει καταφέρει να εδραιώσει μια σημαντική θέση στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα λόγω του δυναμισμού και της μουσικής ποικιλομορφίας που τη διέπει. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ πιστό κοινό που ασχολείται ενεργά με αυτή την μουσική είτε σε  επαγγελματικό επίπεδο ( μουσικοί, χορευτές, μουσικές σκηνές) είτε σε ερασιτεχνικό. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να δούμε αρκετές σχολές χορού στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, ενεργούς  μουσικούς που ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο ιδίωμα αλλά και χώρους/φεστιβάλ που υποστηρίζουν με ζήλο την συγκεκριμένη σκηνή. Ευελπιστώντας ότι η γενικότερη δυσμενής κατάσταση θα ξεπεραστεί, μόνο θετικό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το μέλλον της συγκεκριμένης σκηνής.

7. Είναι και τα κρουστά αναπόσπαστο κομμάτι του φλαμένκο;
Γιάννης: Το φλαμένκο ίσως από παλιά στα τέλη του 18ου αιώνα πιθανόν να είχε ως κρουστό το χτύπημα των χεριών (palmas) ή ενός σφυριού πάνω σ’ ένα αμόνι..Φυσικά ο χορός του είναι κρουστικός. Από τα τέλη της 10ετίας του ’70  εκτός από τα πάλμας χρησιμοποιούσαν αφροκουβανέζικα κρουστά όπως bongos, congas κλπ….Το μεγάλο άλμα έγινε όταν ο Caitro Soto πολύ γνωστός Περουανός cajonero έδωσε ένα cajon στον βιρτουόζο κιθαρίστα Paco de Lucia…. από τότε υπήρξε μια τεράστια πρόοδος αφού μέσα σε 40 χρόνια εκτός από cajon χρησιμοποιούνται στο flamenco κρουστά απ’ όλο τον κόσμο και οι μουσικοί που τα παίζουν είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο παικτικό αλλά και αισθητικό.

8. Η Κρήτη έχει τη δική της, μεγάλη, μουσική παράδοση. Όταν μιλάμε για τη μουσική της Κρήτης, σε ποιους μουσικούς και ήχους πηγαίνει το μυαλό σας;

Γιάννης: Έχω τη χαρά να γνωρίζω αρκετούς μουσικούς από την Κρήτη. Αλλά θα ήταν μεγάλο ψέμα αν έλεγα πως έχω ακούσει Κρητική μουσική….γνωρίζω πως έχει τεράστια παράδοση αλλά δεν την έχω ερευνήσει για την ώρα τουλάχιστον….Υπάρχουν βέβαια ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό όπως ο Ανδρέας Ροδινός,ο Νίκος Ξυλούρης, ο Θανάσης Σκορδαλός και ο Κώστας Μουντάκης που έχουν αφήσει μεγάλη κληρονομιά.