ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μικρά μολύβια»: Οι μικροί συγγραφείς του Δημοτικού Σχολείου Σταυρωμένου

Η όρεξη για δημιουργία, το ταξίδι στο κόσμο της φαντασίας και της μαγείας, τα όμορφα χαμόγελα που σχηματίζονταν στα πρόσωπα των παιδιών κάθε φορά που άκουγαν «ήρθε η ώρα για φαντασία» ήταν εκείνα που έστεψαν την επιτυχία για πολλά δημοτικά σχολεία σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων ήταν και το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου (Ρέθυμνο), καταφέρνοντας στη διάρκεια μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς να γράψουν το πρώτο τους βιβλίο, γίνοντας οι ίδιοι, όπως το είχαν πλάσει στο μυαλό τους «Μικροί συγγραφείς». Η λέξη εθελοντισμός πήρε πρόσωπο και έγινε πράξη.

Στην ομάδα φέτος έλαβαν μέρος τα παιδιά της Ε2 τάξης καθώς επίσης και τα παιδιά των δύο τμημάτων ΖΕΠ  με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς: κ. Λίτινα Ματθαίο, την κ. Ευαγγελογιάννη Κρυστάλλω, την κ. Διαμαντάκη Αικατερίνη, την κ. Γελαστού Δέσποινα και την κ. Μέλλιου Χρυσοβαλάντου.

Τα «Μικρά μολύβια» μας ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο κόσμο της φαντασίας! Αποτέλεσαν τον πυρήνα συνάντησης πολλών σχολείων για τη δημιουργία της Φαντασιοδρομίας 2. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους. Και καθώς το ξεφυλλίζεις θα αντιληφθείς πως πρόκειται για βιώματα των παιδιών αλλά και ιστορίες πλασμένες από την φαντασία τους, αφήνοντας το δικό τους στίγμα σε κάθε σελίδα.

Τα παιδιά μόλις ενημερώθηκαν για τα «Μικρά μολύβια» από τον διευθυντή του σχολείου τους και συντονιστή του προγράμματος κ. Λίτινα Ματθαίο, αμέσως έλαβαν δράση! Τίποτα δεν τους σταμάτησε! Έπιασαν χαρτί και μολύβι, χωρίστηκαν σε ομάδες με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και κάπως έτσι άρχισε η δημιουργία της δικής τους ιστορίας. Εργάστηκαν σκληρά, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο εντός και εκτός σχολείου, άκουσαν απόψεις, αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους, δομώντας το δικό τους κείμενο – ιστορία με τίτλο «Η Φαντασιοζωγραφιά». Λίγους μήνες μετά είδαν τις σκέψεις τους να αποτυπώνονται, δημιουργώντας το δικό τους βιβλίο. Το βιβλίο έφτασε στα χέρια τους και τότε ένα καταιγισμός από όμορφα συναισθήματα τους περίκλειε. Συγκίνηση, περηφάνεια, χαρά ένιωθαν αφού έβλεπαν πως οι προσπάθειες τους απέδωσαν καρπούς.

Οι μαθητές του Δ.Σ. Σταυρωμένου είναι έτοιμοι για την παρουσίαση του βιβλίου τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου το απόγευμα στο χώρο του σχολείου .

Τα παιδιά γεμάτα ενθουσιασμό δεν έκρυψαν στιγμή την χαρά τους, βλέποντας το βιβλίο τους να γίνεται περιζήτητο και αποδέχοντας τα συγχαρητήρια όλων! Οι μικροί συγγραφείς αναφέρουν:

«Εμπνευστήκαμε τον τίτλο από κάποιες λέξεις – κλειδιά, οι οποίες είχαν ως βάση την φαντασία (π.χ. μαγικό κομπιούτερ), ταξιδεύοντας στο κόσμο της μαγείας, με αποτέλεσμα να δομηθεί η ιστορία και στη συνέχει να δοθεί ο τίτλος», τόνισε η Ιουλιέτα και η Εμαννουέλα.

Ο Μιχάλης είπε: «Συνειδητοποίησα πως μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, βγάζοντας ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα».

«Ήταν η αφορμή να αναπτύξουμε με δημιουργικό τρόπο το λεξιλόγιο μας», συμπλήρωσε η Ιουλιέτα.

Ο Μανώλης ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να προσφέρουμε με το πιο ωραίο τρόπο, σε ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια μας».

«Ένιωσα χαρά και ενθουσιασμό!» είπε η Ραφαέλα.

«Ένιωσα ότι ήρθα πιο κοντά με τους συμμαθητές μου και περάσαμε τις πιο ωραίες μέρες, από την φετινή σχολική χρονιά», τόνισεη Νεφέλη.

Ο Γιώργος μας είπε: «Ήταν πρωτόγνωρο σαν συναίσθημα, γιατί πρώτη φορά συμμετείχα σε μία φιλανθρωπική δράση».

«Αγωνία και άγχος για το αποτέλεσμα», τόνισε ο Γιάννης.

«Βάλαμε όλη μας την φαντασία για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Δώσαμε ζωή σε αντικείμενα! Εμείς ζωντανέψαμε μία φαντασιοζωγραφιά, όμως το βιβλίο περιλαμβάνει αυτοτελείς ιστορίες», μας εξήγησε η Γκουρμάντ.

Ο Νίκος μας είπε: «Το συγκεκριμένο βιβλίο δίνει στον αναγνώστη πολλά μηνύματα. Ένα βιβλίο που δίνει χρώμα στη ζωή, αφού ονειρευόμαστε».

«Έβαλα τα κλάματα, όταν αντίκρυσα το βιβλίο, και ανοίγοντας γρήγορα με μεγάλη αγωνία τις πρώτες σελίδες για να βρω το όνομα μου», είπε η Ιουλιέτα.

Τέλος, ανέφερε η Κλαούντια: «Σκέφτομαι να συμμετάσχω ξανά σε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης, κάποια παιδιά ίσως να ανακαλύψουν μέσα από αυτό το ταλέντο τους στη συγγραφή, ακολουθώντας στο μέλλον το επάγγελμα του συγγραφέα».

Ο κ. Ματθαίος Λίτινας, υπεύθυνος του προγράμματος υπογράμμισε: «Δείξαμε στα παιδιά εναλλακτικούς δρόμους μάθησης. Μέσα από την συμμετοχή τους, ανέδειξαν το ρόλο της κοινωνικής προσφοράς. Αντιλήφθηκαν πως μπορούμε να προσφέρουμε, δημιουργώντας. Η συνεργασία πάνω σε ένα κοινό στόχο δημιουργεί τον ενθουσιασμό για μάθηση. Τα παιδιά με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο από την ξεκούραση και την μελέτη τους, γίνοντας οι ίδιοι μικροί συγγραφείς».

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν: «Το να βρεθούμε μαζί είναι μια αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι μια πρόοδος και το να δουλέψουμε παρέα, είναι μια επιτυχία. Αυτό που μαθαίνουμε από τις προσωπικές, ατομικές εμπειρίες είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που λαμβάνεται από την ανταλλαγή ιδεών με άλλα άτομα, με τα οποία μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο. Η δημιουργία μιας παραγωγικής και συνεργατικής ατμόσφαιρας είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της  μάθησης στο σχολείο. Ήταν μεγάλη πρόκληση τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά, δημιουργώντας συνεχώς νέα κίνητρα και ενδιαφέροντα, ενθαρρύνοντας και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών».

Η συγγραφική μας ομάδα με καμάρι κρατούσαν στα χέρια τους το βιβλίο! Τα μάτια έλαμπαν. Με κάθε τρόπο προσπαθούν να μεταδώσουν το μήνυμα το βιβλίο τους. «Το μικρό βιβλίο της φίλιας. Γνωρίζεις την αξία της σοφίας, προσπαθείς με δύναμη για τα όνειρα, απλώνεις το χέρι σε όσους σε χρειάζονται…αυτό είναι ευτυχία!

Η συγγραφική ομάδα «Μικρά Μολύβια»