Πιο κοντά από ποτέ στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ βρίσκονται Φινλανδία και Σουηδία. Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι πιθανή ένταξη των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία “δε θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη”.
Τέλος στην ουδετερότητα φαίνεται να βάζουν Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες σκέφτονται σοβαρά να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το άμεσο επόμενο διάστημα, εν μέσω κλιμάκωσης της κόντρας Δύσης-Ρωσίας.
Τις προειδοποιήσεις της προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία έτσι ώστε να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εξέφρασε για μια ακόμη φορά η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.
Προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση”.
Η παραπάνω προειδοποίηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν μια «μεγάλου βεληνεκούς στρατηγική γκάφα» που πιθανότατα θα φέρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι σκανδιναβοί γείτονες θα υποβάλουν υποψηφιότητα για ένταξη στη συμμαχία, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, όπως αναφέρει το BBC.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται θετική στην κίνηση αυτή που θα οδηγήσει τη δυτική συμμαχία να αυξηθεί στα 32 μέλη. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν πραγματοποιηθεί συζητήσεις μεταξύ ηγετών του ΝΑΤΟ και υπουργών Εξωτερικών από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.
Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Πριν ξεκινήσει την εισβολή της, η Ρωσία ζήτησε από τη συμμαχία να συμφωνήσει να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αλλά με την έναρξη του πολέμου, περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στην ανατολική πλευρά της, ενώ παράλληλα κέρδισε έδαφος η δημόσια υποστήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.
Οι Φινλανδοί βουλευτές αναμένεται να λάβουν έκθεση ασφαλείας από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα και η πρωθυπουργός Σάννα Μαρίν είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνησή της “θα τελειώσει τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού” για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία και έχει επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όμως η Μόσχα ήταν ξεκάθαρη από την αρχή ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή διεύρυνση της συμμαχίας. Ο κ. Πεσκόφ προειδοποίησε ότι το μπλοκ του ΝΑΤΟ “δεν είναι αυτό το είδος συμμαχίας που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει παραπάνω ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Και τον Φεβρουάριο η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν οι χώρες ενταχθούν στο μπλοκ.
Παρά τις απειλές, και οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει με τις προσφορές τους και έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες.
Τη Δευτέρα, οι ηγέτες του στρατού στο Ελσίνκι ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο για τη διάθεση 14 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά drones για τον στρατό της Φινλανδίας.
Τον περασμένο μήνα Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 3 δισεκατομμύρια κορώνες (317 εκατομμύρια δολάρια) το 2022.