Τα μηνύματα της διαπολιτισμικότητας, της Ενωμένης Ευρώπης της κινητικότητας, και της αλληλεγγύης μεταφέρουν περισσότεροι από 800 φοιτητές από 75 χώρες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus Student Network και επισκέπτονται από σήμερα την Κρήτη.
Συγκεκριμένα το Erasmus Student Network Greece, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει το «The Crete Trip» ένα πολιτιστικό ταξίδι τεσσάρων ημερών (10-13 Μαΐου) με φοιτητές από 75 χώρες, που σπουδάζουν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες φοιτητές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, στη πλ. Ελευθερίας, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της διοργάνωσης που σηματοδοτεί, ότι, η Ενωμένη Ευρώπη είναι «ζωντανή» και παρούσα.
«Παρά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, παρά τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, όλοι εσείς οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Δικτύου Erasmus αποδεικνύετε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζει γέφυρες, γκρεμίζει τείχη, ενώνει λαούς, μα πάνω από όλα ενσαρκώνει όνειρα και ελπίδες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους φοιτητές και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι και το φετινό σας ταξίδι στην Κρήτη θα είναι γεμάτο μοναδικές εμπειρίες και απίστευτες συγκινήσεις. Το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τα χιλιόμετρα των ακτών, οι πλαγιές των βουνών μας, η φιλοξενία των Κρητικών, οι γεύσεις της Κρητικής κουζίνας, ο ήχος της Κρητικής λύρας, θα γεμίσουν τις αποσκευές του ταξιδιού της ζωής σας, που ευτυχώς βρίσκεται ακόμα στην αφετηρία του». Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε παράλληλα, ότι, η Κρήτη στηρίζει τις ελπίδες για το μέλλον στους νέους ανθρώπους που αποτελούν τους φορείς της αλλαγής. «Μέσα από τις δικές σας επιτυχίες θα προκύψει το νέο, η δυναμική επανεκκίνηση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Από τη δική σας δυνατή φωνή παίρνουμε και εμείς δύναμη. Σας καλούμε γι’ αυτό να συνεχίσετε, να μη δειλιάσετε, να τολμήσετε, να αγαπάτε την ευθύνη να λέτε πως «Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» όπως έλεγε ένας μεγάλος Κρητικός συγγραφέας ο Νίκος Καζαντζάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους φοιτητές.
Από την πλευρά του Αντώνης Πλατής φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε, ότι, το «The Crete Trip 2018» που πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Κρήτη, φέτος συμμετέχουν 836 φοιτητές από 75 χώρες από όλο τον κόσμο. Περνάμε με τις δράσεις μας τα μηνύματα σε όλο τον κόσμο της κινητικότητας, της διαπολιτισμικότητας, και της Ενωμένης Ευρώπης. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους πολίτες της Κρήτης για την στήριξη και φιλοξενία».
Οι διεθνείς φοιτητές ταξιδεύουν με τη συνοδεία των εθελοντών του δικτύου για να γνωρίσουν την μοναδική Κρητική κουλτούρα μέσα από την μουσική, τις γεύσεις και τις περιηγήσεις. Πρόκειται για ένα τετραήμερο ταξίδι γεμάτο δραστηριότητες, στόχος του ταξιδιού είναι οι φοιτητές να δουν τις ομορφιές τις Κρήτης, να διασκεδάσουν, να βιώσουν το κλίμα διεθνισμού αλλά και το «The Crete Trip» να γίνει θεσμός στο χώρο του Erasmus ώστε να μπορέσουν να το απολαύσουν και οι επόμενες γενιές φοιτητών.
Το πρόγραμμα του «The Crete Trip 2018», που υλοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε από το Ηράκλειο, όπου θα διαμένουν οι φοιτητές, και περιλαμβάνει επισκέψεις σε Μάταλα, Κνωσό, και Μπάλο. Μάλιστα σήμερα οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν την δυνατότητα να βιώσουν το κλίμα διεθνισμού μέσω του Flag Parade – μίας πολυπολιτισμικής πορείας με σημαίες και εθνικά χρώματα των εκατοντάδων φοιτητών διήλθαν μέσα από τους δρόμους του Ηρακλείου. Αποκορύφωμα της σημερινής ημέρας είναι το Κρητικό γλέντι που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Γεωργιάδη στις 20.30 με το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκαλου και το χοροδιδασκαλείο του Στέλιου Καρλάκη. Έπειτα θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με διεθνή μουσική από Dj.
Το ESN
Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. Γεννήθηκε το 1989 και βασική αρχή του δικτύου που έκτοτε δρα και αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση είναι το : «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές» (Students Ηelping Students). Την αρχή αυτή σήμερα έμπρακτα ακολουθούν πάνω από 15.500 φοιτητές, σε 500 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 40 χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους: την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας. Ενεργό κομμάτι αυτού του διεθνούς δικτύου είναι και το ESN στην Ελλάδα, ήδη από το 1991.
Σήμερα, δραστηριοποιούνται 22 τοπικοί σύλλογοι με περισσότερα από 200 ενεργά μέλη στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα και Αιγαίο. Οι ελληνικοί σύλλογοι υποδέχονται συνολικά περισσότερους από 2.500 εισερχόμενους φοιτητές κάθε χρόνο, και διοργανώνουν πληθώρα δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή των εισερχόμενων φοιτητών και στην προετοιμασία των εξερχόμενων.