ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση χρέους κατά 20% έως το 2060(!) – Περισσότερη «δουλειά» ζητούν οι δανειστές

Για μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 έκανε λόγο ο Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Ναι» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ανοικτό το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν αναμένεται να κλείσει εντός του 2016 η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει δέσμευση για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το 2018. Επιμένει το ΔΝΤ για τα εργασιακά προκειμένου να συμμετάσχει.

Ντάισελμπλουμ

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 28 σε 32,5 έτη, αλλά και αντικατάσταση των υφιστάμενων επιτοκίων από μικρότερα-, σφράγισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε το ελληνικό ζήτημα.

Το σημερινό συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο της απόφασης της 24ης Μαΐου.

Για το πρώτο ζήτημα, υπουργοί της ευρωζώνης, αφού αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ωστόσο για να επέλθει συμφωνία για το 100% σε τεχνικό επίπεδο, οι Θεσμοί θα πρέπει να ξανάρθουν στην Αθήνα, ενώ το όλο θέμα θα εξεταστεί σε νέο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το Eurogroup ενέκρινε την πρόταση την οποία παρουσίασε στους υπουργούς ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε ο ίδιος, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες. Θα υπάρξουν τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Η πρώτη αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32,5 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

Η δεύτερη δέσμη αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

Η τρίτη δέσμη αφορά στα ομόλογα, στα οποία διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι αρχικά οι Θεσμοί ενημέρωσαν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία του ελληνικού προγράμματος.

Όπως τόνισε, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά στα ανοιχτά ζητήματα. Επίσης, μίλησε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως το μήνυμα που πρέπει να διατρανώσουμε είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ανέφερε πως «οι ομάδες μας είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία» και θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, «τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διατήρηση του 3,5% μετά το 2018 και «διαρθρωτικά» μέτρα

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και μετά το 2018, για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, το οποίο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Παράλληλα, τόνισε πως μετά το 2018 θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα:

Σε αυτό που συμφωνήσαμε είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει στο 3,5% το 2018, αλλά και παραπέρα, μεσοπρόθεσμα. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο θα πρέπει να είναι το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Μερικοί μιλούν για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10. Σε όλα αυτά τα σενάρια, σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί το 3,5% και να διατηρηθεί αργότερα.

Εάν είναι 3, 5 ή 10 θα πρέπει να το δούμε αργότερα. Αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα, είναι ότι απαιτούνται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά χρόνια.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (σ.σ. εξαρτάται η συμμετοχή του από τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018) το τοπίο παραμένει θολό καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup κάτι τέτοιο θα αποφασισθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο, ωστόσο πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι αυτό που θα συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στα μέσα του 2018.

Μέχρι τότε, όμως, τόνισε δεν θα υπάρξουν άλλες αποσαφηνίσεις, άλλο «ξεκαθάρισμα» για το ελληνικό χρέος:

Όσο για το ΔΝΤ, ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό. Χρειάζεται χρόνος.

Το ΔΝΤ στην ουσία λέει ότι δεν το ενδιαφέρει εάν το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρηθεί για 3, 5 ή περισσότερα χρόνια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα πακέτο σοβαρών διαρθρωτικών μέτρων που ισοδυναμούν με το 3,5%.

Κι εάν επιτευχθεί, τότε θα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτός θα είναι και ο άξονας δράσης του κλιμακίου των δανειστών όταν επιστρέψει στην Αθήνα: να επιτευχθεί ο στόχος με αξιόπιστο τρόπο.

Στα μέσα του 2018, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, ελπίζουμε με επιτυχία. Τότε κάνουμε μία έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Την έκθεση θα την κάνει το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τότε θα διαπιστώσουμε το πρόγραμμα και θα προσδιορίσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε. Δεν θα υπάρχει άλλο ξεκαθάρισμα πριν από τα μέσα του 2018.

Το θέμα του χρέους θα λυθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του προγράμματος.

Όπως είπα, την έκθεση θα την κάνει τη ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να κάνει προκαταρκτικές εκτιμήσεις τώρα, και τελικές τότε. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει.

Σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και το «πράσινο φως» θα δώσει το EuroWorking Group.

Η πολιτική συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» στις αρχές του χρόνου και θα επισφραγιστεί σε συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές του Ιανουαρίου (2017).

Παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, αξιωματούχος του ΔΝΤ μιλώντας μετά το Eurogroup είπε ότι το Ταμείο «χρειάζεται σαφήνεια» για το πόση θα είναι η διάρκεια της «μεσοπρόθεσμης» περιόδου με το υψηλό πλεόνασμα του 3,5%, προκειμένου να εκτιμήσει εάν το πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς- γράφουν οι FT- ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις μέχρι να Αθήνα και ευρωζώνη καταλήξουν σε συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει κι άλλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

«Χρειάζονται πραγματικά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» παραδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο ζητά «σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Απέχουμε ακόμα από μια συμφωνία… δεν βρέθηκε διέξοδος σήμερα» είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ταυτοχρόνως, όμως, συμπλήρωσε «οι χώρες μέλη έκαναν απολύτως σαφές ότι θέλουν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Ενδεικτικό των διαφωνιών- αναφέρει η εφημερίδα- ήταν το γεγονός ότι διαγράφηκε μια πρόταση από το σχέδιο του ανακοινωθέντος, που ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι Ελλάδας και ευρωζώνης θα μελετήσουν τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι υπουργοί έφεραν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν μη ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να αποδεχθεί να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα.

«Η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.