«Μνήμη Μανώλη Κούνουπα μετ’ εγκωμίων»

Του Γεωργίου Ν. Βλατακη προέδρου του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Επανακάμψας εις Αθήνας μετά την ολιγοήμερη επίσκεψη μου, στην πρωτεύουσα της καρδιάς μου το Ρέθυμνο, εξαιτίας της συνεργασίας του ιστορικού συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», με το λαογραφικό μουσείο Ρεθύμνου και το σύλλογο φίλων της παλιάς πόλης, προκειμένου να τιμήσουμε από κοινού τον λόγιο ευπατρίδη  Μανόλη Κούνουπα την Δευτέρα 26-8-2019 , είχα την χαρά να συναντηθώ και με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κο Ευγένιο.

Λίγο πριν την τιμητική εκδήλωση είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για τις προσεχείς εκδηλώσεις που προετοιμάζει ο σύλλογος μας ενόψει της συμπλήρωσης των 90 ετών από ιδρύσεως του  (1930-2020), ενώ τελείως απρογραμμάτιστα και με την προτροπή Του βρέθηκα στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Ρεθυμνου.

Έτσι διαπίστωσα  δι΄ιδίοις  όμμασι την αγάπη που τρέφει ο κάθε Ρεθυμνιώτης προς τον Σεβασμιώτατο , αφού απ’ όπου και να πέρναγε έβγαιναν από τα καταστήματα να του πάρουν ευχή ενώ εκείνος με απλότητα και άνεση τους προσφωνούσε με τα μικρά τους ονόματα. Είχα δε την τύχη να ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία εν ενότητι στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Εν συνεχεία πέρασα δίπλα στο λαογραφικό μουσείο Ρεθύμνου σε μία σεμνή εκδήλωση όπως  άρμοζε στον Μανόλη Κούνουπα, εν πληθούση συμμετοχή λογίων Ρεθυμνίων στη δροσόλουστη αυλή του.

Πολλοί ομιλητές υψηλού επιπέδου δήλωσαν συμμετοχή αυθορμήτως καταθέτοντας με πολύ σεβασμό και αγαθή ανάμνηση για τον Μανόλη Κούνουπα.

Με συντονιστή τον οργανωτικό  κ. Χαρη Στρατιδάκη , την εύγλωττη κα Τσακάλη, τον τολμηρό κο Τζεκάκη,  τον  γλαφυρό κο Κ. Παπαδακη, τον ακριβολόγο κο Φρυγανάκη , τον μελωδικό κο Πραμματευτακη, τον παραστατικό κο Χ.Καλαιτζακη, συνδέθηκε το παζλ  και αποδόθηκαν τα δέοντα στην μνήμη του Μανολη Κούνουπα.

Τρεις δυνατοί σύλλογοι όπως τόνισε ο κος Στρατιδάκις αυτοβούλως ενώθηκαν για να τιμήσουν τον χειμαρρώδη πράο και αυθεντικό ευπατρίδη Ρεθυμνιο κο Μανολάκη.

Είναι η πρώτη φορά στα έντεκα έτη της προεδρίας του γράφοντος που ο σύλλογος μας συνεργάζεται με το Λαογραφικό μουσείο και το σύλλογο της παλιάς πόλης , αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το καλό που προσφέρει ακόμη και σήμερα ο ενωτικός κος Μανολακης συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου μας. 

Πολλές ευχαριστίες στο κο Χ. Στρατιδάκη για την ευγενή συνεργασία που κάλυψε το σύνολο της εκδήλωσης αλλά και τον χορηγό εκδότη κο Μάνο Χαλκιαδάκη, της εφημερίδας Ρεθεμνιωτικα Νέα για την ανιδιοτελή προσφορά του.

Η δωρεάν διανομή του καλαίσθητου βιβλίου σε συνδυασμό με το σύνολο των ομιλιών αποτέλεσε την καλύτερη επισφράγιση λίγο πριν το κέρασμα προσφορά από τον επιχειρηματία κο Βουρβαχακη, ιδιοκτήτη του  ξενοδοχείου Μίνωας.

Επιστέγασμα της εκδήλωσης και αυτό που προσωπικά μου έμεινε μέσα μου ήταν η συγκινητική υπόσχεση των ανιψιών του Μανόλη Κούνουπα, παιδιά του Ανδρέα, ως προς τον επαναπατρισμό των οστών στην γενέτειρα του, δίνοντας του αναπαμό, αλλά και τα υπέροχα δυσεύρετα κρινάκια που κόμισε η κα Ευγενία Ψαρουδάκη που δεν χόρταινα να τα λιμπίζομαι.

Τελειώνω όπως και στην ομιλία μου: «Θα αναζητούμε πάντα την εφηβική λάμψη των ματιών του, το ενθαρρυντικό του χαμόγελο, την διαύγεια της σκέψης του, την παθιασμένη του προσήλωση στις μεγάλες αξίες, τη στοργή και την έγνοια του για τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».