Μουσικές Ανάδρομες: Απόστολος Καλδάρας – Ξανθίππη Καραθανάση, Ρίζες και χρώματα (1975 – Όλος ο δίσκος)

Ο δίσκος σπάνιος ΔΕΝ είναι μα κάτω από 30 ευρώ (τιμές 2017) δεν πέφτει στην ιντερνετικη αγορά του βινυλίου, οπότε…

Εννοείται ότι σε ψηφιακό ΔΕΝ κυκλοφόρησε ποτέ, μα χάρις στον φίλο μου το Δημήτρη, τον άλλο Δημήτρη, τον ακούμε ολόκληρο και σε πάρα πολύ καλή,άριστη,ποιότητα ήχου!!!!

Για το δίσκο: λέει ο σύνθετης: Όταν άκουσα στο δοκίμιο όλη τη σειρά των τραγουδιών του έργου μου «ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ» για μια στιγμή ξαφνιάστηκα. Ξαφνιάστηκα γιατί νόμισα προς στιγμή ότι είμαι έξω από το κλίμα του χώρου μου. Του χώρου που επί τόσα χρόνια κινήθηκα, δούλεψα και που αυτός δεν είναι άλλος από το χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Γρήγορα όμως συνήλθα και διεπίστωσα ότι δεν είχα δίκαιο να το νομίζω έτσι. Γιατί το μυαλό μου ξαφνικά πήγε στα πρωτινά μου χρόνια. Στα χρόνια εκείνα που η γιαγιά μου, η μητέρα μου γαλούχιζαν τ’ αυτιά μου από την κούνια μου με τέτοιους ήχους, με τέτοιους σκοπούς, μ’ αυτά τα χρώματα , μ’ αυτές τις μυρωδιές τις γλυκιές, που έβγαιναν εκείνη την εποχή από τα λουλούδια του δέντρου που λέγεται Ελληνική μουσική.

Ο Δημήτρης Ρήτας, φιλόλογος νομίζω, φίλος του Καλδαρα είναι γνωστός σε όλους μας από την μεγάλη επιτυχία “Λες κι οργώνω μες τα βράχια” το 1967 ενώ τα τραγούδια Για να ‘ρθω στη Σαλονίκη και Λεβεντομάνα ηχογραφήθηκαν εκείνη την εποχή και κυκλοφόρησαν σε 45άρι στη Lyra και από τον Μιχάλη Βιολάρη. Από την άλλη μεριά είναι ίσως από τις λίγες φορές που η Αγγελική φωνή της Καραθανάση αποτυπώνει στο βινύλιο Κρητικό και Ποντιακό τραγούδι.

Για την Υπέροχη φωνή της Ξανθίππης Καραθανάση ακούστε επίσης: τον πρωτο και μοναδικό προσωπικό δίσκο με έντεχνα τραγούδια  www.youtube.com/watch?v=XMGbQ, μα και τα υπέροχα Μακεδονίτικα: www.youtube.com/watch?v=anmW8…

Οι φήμες λένε ότι το βινύλιο κυκλοφόρησε με δυο διαφορετικά εξώφυλλα…

Τα τραγούδια:

1.Μια σταλιά παιδί
2.Λεβεντομάνα Κρήτη
3.Πιπεριά
4.Πόρτα πόρτα εγώ πηγαίνω
5.Μικρό κυπαρισσάκι
6.Της Κερασούντας πέρδικα
7.Λουλούδι μ του Μαγιού
8.Για να ρθώ στη σαλονίκη
9.Δυο κάικια με χάδι
10.Γαλάζιος πετεινός
11.Μετσοβίτικο φουστάνι
12.Της Τρίπολης τα περιστέρια

Μουσικές Αναδρομές
Μανώλης Τζιλιβάκης