ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική εκδήλωση της 5ης Μεραρχίας Κρητών για τα 150 Χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και η «5η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εκατονπεντηκονταετηρίδος από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, πραγματοποιούν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη αυτή ιστορική επέτειο.

Μουσική εκδήλωση της 5ης Μεραρχίας Κρητών για τα 150 Χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» (Ωδείο) της παλαιάς πόλεως Ρεθύμνης με τη συμμετοχή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και την υποστήριξη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Με στίχους, μουσική, τραγούδι και χορό θα παρουσιασθεί ένας «καλλιτεχνικός διάλογος», εμπνευσμένος από την Μεγάλη Αρκαδική Θυσία, ο οποίος θα αποδοθεί από τους καλλιτέχνες Γιάννη Σωπασή (Βρουβογιάννη) στη λύρα και το τραγούδι, Στρατή Μαμαλάκη και Νεκτάριο Κοντογιάννη στα λαούτα καθώς επίσης από τους ριζίτες και τα χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος η Στρατιωτική Μουσική της «5ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ταγματάρχη (ΜΣ) Λαφάτα Νικολάου, θα αποδώσει μουσικό πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών.

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ

Η Στρατιωτική μουσική συγκροτήθηκε αρχικά από τους Ιταλούς οργανωτές της Κρητικής Χωροφυλακής το έτος 1901, ως Μουσική Κρητικής Χωροφυλακής με έδρα τα Χανιά.

Λίγο αργότερα, το 1912, η Μουσική μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα Ελληνικά Στρατεύματα μετέβη στη Θεσσαλονίκη με τα άλλα αγήματα της Κρητικής χωροφυλακής και αφού παρέμεινε εκεί για ένα τετράμηνο, επανήλθε στα Χανιά.

Το 1920 η Μουσική μετέβη στη Σμύρνη της Μ. Ασίας στην πρώτη γραμμή με το Στρατηγείο V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. Έλαβε μέρος κατά την πρώτη επιχείρηση, και οι άνδρες της συμμετείχαν στη μάχη του Τσαούς – Τσιφλίκ και Ουσάκ ως τραυματιοφορείς. Αργότερα, κατά τη δεύτερη επιχείρηση μέσω Αλμυράς Ερήμου, έφθασε με τη V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΗΣ μέχρι το Κολέ – Γκρότο, 8 ώρες έξω από την Άγκυρα. Κατά την οπισθοχώρηση πέρασε τον ποταμό Σαγγάριον και κατασκήνωσε στο Σεδί – Γαζί, απ΄ όπου με τις άλλες Μονάδες ξαναγύρισε στα Χανιά, όμως διαλυμένη.

Η μουσική, μετά τη διάλυσή της κατά την οπισθοχώρηση από τη Μ. Ασία, ανασυγκροτήθηκε στα Χανιά ως Μουσική V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΗΣ το έτος 1922.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1940, η Στρατιωτική Μουσική ακολούθησε την V Μεραρχία Κρήτης στην Αλβανία φθάνοντας μέχρι Τρεμπεσίνας, Τόλιαρι – Τεπετλίκ, Κούκιερι και Πρεμετή. Κατά την οπισθοχώρηση από την Αλβανία, η Μουσική διαλύθηκε και πάλι. Ανασυγκροτήθηκε ξανά στο Μεσολόγγι. Διαλυμένη εκ νέου οι άνδρες τοποθετήθηκαν, άλλοι στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, άλλοι στη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων. Όταν απελευθερώθηκαν οι νομοί Ηρακλείου – Ρεθύμνου – Λασιθίου, η Μουσική ανασυγκροτήθηκε στο Ηράκλειο ως Στρατιωτική Μουσική Στρατιωτικής Διοικήσεως Κρήτης. Μετά την απελευθέρωση και των Χανίων εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στα Χανιά, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα με την ονομασία ΣΜΣ/5ης ΤΑΞΠΖ «V ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΡΗΤΩΝ». Διοικητής της είναι ο Ταγματάρχης (ΜΣ) Νικόλαος Λαφάτας.

Σήμερα εν έτει 2016 η Στρατιωτική Μουσική της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού/5ης Μεραρχίας Κρητών εκτός από την άσκηση των αμιγώς στρατιωτικών της υποχρεώσεων, τις οποίες επιτελεί με υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και συνέπεια, προσφέρει και σημαντικό ψυχαγωγικό, πολιτιστικό και μορφωτικό έργο. Μια από τις πολυσχιδείς δράσεις της είναι και η διοργάνωση συναυλιών. Η σημερινή της εμφάνιση εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων που στόχο έχουν τη διάχυση του έργου και των υπηρεσιών της στην ευρύτερη τοπική κοινωνία παρέχοντας ψυχαγωγία, τόσο στο προσωπικό του στρατού, ένστολο και μη, όσο και στους απλούς πολίτες. Γιατί η Μουσική αναμφισβήτητα επιδρά ευεργετικά σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπου και συμβάλλει στην ηθική, πνευματική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
και την «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ»