ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών του ταμείου ανεργίας και εισόδημα για όλους ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ρεθύμνου

Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών του ταμείου ανεργίας, εισόδημα για όλους και καμία αλλαγή στη συλλογική σύμβαση εργασίας ζητούν με ανακοίνωση τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Νομού Ρεθύμνου.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τουρισμό και στα ξενοδοχεία, εκτός από τον κίνδυνο της πανδημίας,  ζουν για μήνες χωρίς εισόδημα που να τους επιτρέπει να επιβιώσουν, απαιτούμε:

Να συνεδριάσει έκτακτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Ρεθύμνου (τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγειάς) έτσι ώστε:

  • Να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΔ.
  • Να απαιτήσουμε εισόδημα για όλους. Επέκταση επιδόματος για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Αύξηση στα 600 ευρώ.
  • Να απαιτήσουμε καμία απώλεια θέσεων εργασίας, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχιακοί είτε δούλεψαν είτε ήταν σε αναστολή.
  • Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σχετικά με τις εξελίξεις με την Κλαδική Σύμβαση μας!!! Να απορρίψουμε ως απαράδεκτες τις προτάσεις των ξενοδόχων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας.

Συνάδελφοι,

Χιλιάδες άνεργοι είμαστε χωρίς εισόδημα για μήνες. Τα ελάχιστα μέτρα της κυβέρνησης που έδιναν σε ορισμένους εποχικούς το «φιλοδώρημα» των 534 ευρώ τελείωσαν τον Οκτώβρη. Το επίδομα ανεργίας από Νοέμβρη θα φτάσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων ανέργων στην καλύτερη περίπτωση από Γενάρη και βλέπουμε…. Φόροι, δάνεια, λογαριασμοί για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε εργατικά νοικοκυριά που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ και δύσκολο χειμώνα, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν ούτε μέρος από αυτά.

Σε μια τέτοια κατάσταση που προβλέπεται ακόμη δυσκολότερη  οι ξενοδόχοι εκβιάζουν για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με απαιτήσεις που μας γυρίζουν σε εποχές πριν από το 1980!!!

Ζητούν να μην εφαρμόζεται καμιά συλλογική σύμβαση για όσους είναι λιγότερο από τρία χρόνια στο επάγγελμα ή για όσους εργάζονται σε μικρά ξενοδοχεία, μείωση από 5% και πάνω στους μισθούς, περικοπές σε επιδόματα και αύξηση των κρατήσεων για διαμονή και φαγητό.

Συνειδητά η εργοδοσία εκβιάζει να υπογραφεί μια Κ.Σ.Σ.Ε. με λιγότερα δικαιώματα και με μειωμένους ακόμη περισσότερο μισθούς και μεροκάματα. Οι επιδιώξεις τους δεν είναι προσωρινές. Γιατί σκέφτονται με το βλέμμα στο μέλλον,για την περίοδο μετά την πανδημία, όταν τα κέρδη θα πάρουν μπροστά, όταν θα χρειαστούν το σύνολο των εργατικών χεριών που παραμένουν σήμερα στα αζήτητα.

Παραδείγματα έχουμε και από χρονιές χωρίς κρίση και πανδημία. Το 2012 η Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπέγραψαν μείωση 15% στους μισθούς, το 2013 κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς, το 2018, 5 η συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ κερδών και αφίξεων, υπέγραψε κατάργηση του 5θημέρου και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.

Συνειδητά η κυβέρνηση αυτή τη περίοδο αξιοποιώντας την πανδημία, με σειρά νόμων δεν αφήνει τίποτε όρθιο από όσα απέμειναν ως εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι αυτό τους ετοιμάζει νόμους με σκοπό να δέσει χειροπόδαρα το εργατικό κίνημα, να εμποδίσει απεργίες, διαδηλώσεις .Γι αυτό καθοδηγεί τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακολουθώντας το σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων του κλάδου. 

Τα 37 δις ευρώ κρατικής στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους από τη βαριά λαϊκή φοροληστεία όλων των προηγούμενων χρόνων και το μεγαλύτερο μέρος από τα 120 δις ταξιδιωτικά έσοδα της τελευταίας εφταετίας, που παραμένουν στα σεντούκια των μεγαλοξενοδόχων αρκούν για να μη μείνει κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος δίχως τα απαραίτητα για να ζήσει και να εξασφαλιστεί η υγεία του λαού. Επιπλέον ένα χρόνο τώρα,  οι μεγάλοι επιχειρηματίες διασφάλισαν τα τεράστια κέρδη των προηγούμενων χρόνων δίχως να χρειαστεί να δώσουν ούτε σεντ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές σε όσους αρνήθηκαν να επαναπροσλάβουν.

Γι’ αυτό  συνειδητά τα σωματεία του κλάδου πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα που δεν σταμάτησε ποτέ απαιτώντας: 

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

δηλαδή για όλους επιδότηση όσο είμαστε άνεργοι, επαναπρόσληψη όλων και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,  με βάση τον πλούτο που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια παράξει!

Τίποτε δεν έγινε ποτέ χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Η υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας είναι ζήτημα πάλης των ίδιων των εργαζομένων και αυτό θα πρέπει να οργανωθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου.

Να μην τολμήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό να κάνει νέες υποχωρήσεις και να υπογράψει Σύμβαση με μειώσεις που θα υπονομεύει την όποια προσπάθεια στο νομό μας να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών μας.

Να οργανωθεί αποφασιστικά εδώ και τώρα  αγώνας μαζικός: 

  • Να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών του ταμείου ανεργίας. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΔ. Να επεκταθεί το ταμείο μέχρι να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις. 
  • Να αυξηθεί στα 600 ευρώ το επίδομα ανεργίας. 
  • Να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι – άνεργοι του κλάδου από δημοτικά τέλη και χρέη σε Δήμο, Τράπεζες, Εφορία. Να διευρυνθούν οι λίστες των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο. Να μειωθούν τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο, Ιντερνετ.. Να απαγορευτούν οι διακοπές ρεύματος νερού, οι κατασχέσεις,  και οι πλειστηριασμοί λαϊκών περιουσιών.
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασία , υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με 5θημερο 8ωρο, αυξήσεις στους μισθούς.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της Υποχρεωτικής επαναπρόσληψης όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας»