Τελικά παραιτήθηκε και η Ε. Ιωαννίδου, η διευθύντρια του παθολογικού τμήματος του Γ.Ν. Ρεθύμνου, η μοναδική λοιμωξιολόγος του νομού. Τόσα χρόνια κράτησε το τμήμα της με συνεχή δουλειά, κέφι, διάθεση συνεργασίας και δημιουργικότητας. Έκανε γνωστή και ελκυστική την παθολογική κλινική στους νέους συναδέλφους ειδικευόμενους με το εκπαιδευτικό της έργο. Με τις εξειδικευμένες γνώσεις της αναβάθμισε τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου. Με τη δυναμική της συμμετοχή τόσο στην ιατρική υπηρεσία όσο και στα κοινά προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τις πρακτικές αλλά και τον οργανισμό αυτού του ιδρύματος.
Παραιτήθηκε όπως παραιτήθηκαν ή δεν θέλησαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους πολλοί άλλοι συνάδελφοι που γνώρισα τα τελευταία 13 χρόνια που ζω στο Ρέθυμνο. Συνάδελφοι που κι αυτοί αναβάθμιζαν με την παρουσία και τις γνώσεις τους την ιατρική περίθαλψη σε αυτόν τον τόπο.
Συνάδελφοι που δεν πήραν τα ρεπό και τις άδειες τους, που η διοίκηση τους ανάγκασε σε υπερεφημέρευση, χλευάζοντάς τους με «εντέλλεσθε» χωρίς να δίνει δεκάρα για την ασφάλεια γιατρών και ασθενών.
Που έκαναν εκπτώσεις στην προσωπική τους εκπαίδευση και εξέλιξη αφού ο αυξημένος όγκος εργασίας δεν επιτρέπει επαρκείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Που μείωσαν αριθμητικά ή υπερφόρτωσαν τα εξωτερικά ιατρεία τους λόγω υποστελέχωσης.
Που υποχρεώθηκαν να μη χειρουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και λοιπού προσωπικού και που δέχτηκαν την επιθετική συμπεριφορά των ασθενών που μάταια ψάχνουν την υγεία τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Που υποχρεώθηκαν με παράλογο και επικίνδυνο νόμο να διακομίζουν βαριά διασωληνωμένους ασθενείς λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτή την ιατρική γνώση και πράξη.
Που κινδύνευσαν στην πανδημία του κορωνοϊού και τα έβγαλαν πέρα.
Όλα αυτά τα χρόνια και με όλες όσες αποσπασματικές προσπάθειες και να έγιναν δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό το νοσοκομείο υγιές και θελκτικό για τον εργαζόμενο, για το γιατρό, για τον ασθενή. Και τώρα, σε τροχιά με το πανελλήνιο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει μπει σε τελική πορεία κατάρρευσης.
Μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος; Οι χρόνια κακές εργασιακές συνθήκες και ο νέος νόμος για την υγεία να οδηγήσουν και στις επόμενες εξαναγκασμένες παραιτήσεις και στην πλήρη απογύμνωση του ΕΣΥ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού έχουν εξεταστεί στα εξωτερικά ιατρεία περίπου 39000 ασθενείς, στα ΤΕΠ 59000 ασθενείς και έχουν νοσηλευθεί 22000 ασθενείς.
Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν δικαίωμα σε ένα αξιόπιστο και οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας;
Τέλος εποχής λοιπόν…
Γαρμπή Αναστασία
Ορθοπαιδικός Γ.Ν. Ρεθύμνου