ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Οργή και θλίψη, ενώ σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σκηνές αρχαίου δράματος εξελίσσονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου την Πέμπτη κατέφτασαν αρκετοί συγγενείς των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος, που βυθίστηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα ανοιχτά της Πύλου.

Κάποιοι ταξίδεψαν από άλλες χώρες της Ευρώπης για να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως πέρα απ’ τους 78 πρόσφυγες που ήδη ανασύρθηκαν νεκροί απ’ τη θάλασσα, τα θύματα είναι πολλά περισσότερα. Πιθανόν εκατοντάδες, με βάση τις μαρτυρίες διασωθέντων αλλά και τις ανακοινώσεις της Alarm Phone, αφού υπάρχουν αναφορές για περίπου 750 άτομα πάνω στο πλωτό «φέρετρο». Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι μιλάμε για περίπου 560 αγνοούμενους και πιθανότατα θύματα μιας απ’ τις μεγαλύτερες τραγωδίες με πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου.

Στο μεταξύ οι έρευνες που συνεχίστηκαν αδιάκοπα όλο το προηγούμενο 24ωρο ήταν άκαρπες και ο επίσημος απολογισμός παραμένει 78 νεκροί και 104 διασωθέντες.

Όσοι επέζησαν, περιέγραψαν τις απάνθρωπες συνθήκες που έζησαν στο ταξίδι θανάτου, χωρίς νερό και φαγητό, έχοντας στο μεταξύ πληρώσει χιλιάδες ευρώ στους διακινητές. Όλοι τους αναμενόταν να μεταφερθούν στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας.

Σοκαριστικές αναφορές για πάνω από 100 παιδιά στο αμπάρι

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα παιδιά επέβαιναν στο υπερφορτωμένο ακατάλληλο πλοιάριο. Τρόμο προκαλεί πάντως και η ανακοίνωση της UNICEF για τις πολλαπλές αναφορές εκατό και πλέον παιδιών μεταξύ των παγιδευμένων στο αμπάρι του πλοίου. «Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγωδία. Η απώλεια τόσων πολλών παιδικών ζωών στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια θηριωδία που θα στοιχειώνει αυτές τις ακτές για τα επόμενα χρόνια. Αρκετά!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ανάμεσα στους διασωθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι, άνω των 16 ετών, οι οποίοι αρχικά θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας και από εκεί σε άλλες δομές για ανηλίκους.

Το ταξίδι του θανάτου ξεκίνησε απ’ την Αίγυπτο

Απ’ τις καταθέσεις προκύπτει ότι το αλιευτικό ξεκίνησε απ’ την Αίγυπτο -και όχι απ’ το Τομπρούκ της Λιβύης όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες. Εν συνεχεία έκανε στάση στη Λιβύη και από εκεί συνέχιζε με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Οι διασωθέντες προέρχονται από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Εννέα συλλήψεις

Στο πλαίσιο των ερευνών απ’ τις λιμενικές αρχές ανακρίθηκαν εννέα άνδρες απ’ την Αίγυπτο, οι οποίοι και συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακινητές. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι εννέα Αιγύπτιοι έφυγαν από το λιμεναρχείο και οδηγούνται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες μεταξύ άλλων για πρόκληση ναυαγίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.