Ο μεγάλος φόβος των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας πως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, θα ερχόταν εξίσου καταστροφικές πλημμύρες, δυστυχώς επαληθεύθηκε, παρότι όπως τόνιζαν τοπικοί παράγοντες το μέγεθος των ζημιών ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ύψος της βροχής, που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά». Και σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε πια το δάσος για να συγκρατήσει τα νερά.
Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι ήταν εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε δύο μήνες να είχαν ολοκληρωθεί τα άμεσα αντιπλημμυρικά/ αντιδιαβρωτικά έργα. Οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων στη Βόρεια Εύβοια σημειωτέον ότι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
“Καταλαβαίνει ο καθένας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, παρόλα αυτά έγινες μεγάλες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια, τους ανθρώπους εκεί, να απομακρυνθούν καμένα για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγαλύτερες ζημιές”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι πάντα οι ανθρώπινες ζωές, γραμμή που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση και κατά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Όμως για άλλη μία φορά το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με το περίφημο επιτελικό κράτος και πέρασε ξανά από κάτω.
Η εμπλοκή ιδιωτών δεν βοήθησε μάλιστα ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών/αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς δεν διαθέτουν πολλοί στην Ελλάδα τέτοια τεχνογνωσία. Από την κυβέρνηση πάντως επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έστω τέλη Οκτωβρίου θα καταστεί δυνατή χάρη στις ιδιωτικές δωρεές. Η εμπλοκή των δασαρχείων κρίθηκε θετική, αλλά παραμένουν υποστελεχωμένα και την ίδια στιγμή οι ρετσινάδες έχουν ασκήσει κριτική στην πολιτική των αναθέσεων για τα έργα αποκατάστασης.
Η κυβέρνηση τώρα εστιάζει στην άμεση ενίσχυση των πληγέντων. Στην Εύβοια βρέθηκαν χθες ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου. Σήμερα θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων για τους πλημμυροπαθείς με την “αυτόματη” διαδικασία του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί μετά την πικρή εμπειρία των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ενώ ήδη ο κ.Τριαντόπουλος προανήγγειλε έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκ ευρώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα βοηθήσει τους πληγέντες.
Το ζήτημα είναι όμως ακριβώς ότι πλέον η καταστροφή συνέβη και το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον η πολιτεία είναι να αποζημιώσει τους κατοίκους, που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς μετά τις φωτιές ήρθαν οι πλημμύρες για να δώσουν οριστικό χτύπημα στην τοπική οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών εν τω μεταξύ συνεχίζει να δρομολογεί μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως των τουριστικών, που είχαν προαναγγελθεί μετά την πύρινη λαίλαπα.
Αντιδράσεις προκάλεσε δε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα πως οι πλημμύρες δε σχετίζονται με τις πυρκαγιές. Ο κ. Πέτσας θέλησε να αποσυνδέσει τα πλημμυρικά φαινόμενα από την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών για να απαντήσει και στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλά παρακολουθεί την καταστροφή, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για εμπαιγμό με “σχέδια ανασυγκρότησης” και καταγγέλλει ότι δύο μήνες μετά τη φωτιά, τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Οι πλημμύρες στην Εύβοια αποτελούν όμως καμπανάκι και για τη Βόρεια Αττική, που επίσης επλήγη σφοδρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και όπου ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού.