ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Νέα ενότητα ταινιών Video Dance στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ταινίες Video Dance

Μια νέα ενότητα με ταινίες Video Dance εντάσσει στο πρόγραμμα του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Η ενότητα αυτή του φεστιβάλ δίνει έμφαση σε μια υβριδική μορφή τέχνης: ο χορός ή η κίνηση μέσα από την κάμερα ή αλλιώς: Video Dance. Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της τέχνης, είναι η αρμονική σύνδεση μεταξύ του σώματος που κινείται και αυτού που συνθέτει κοιτώντας μέσα από τον φακό. Υπάρχουν διαφορετικοί παράμετροι όσον αφορά την δημιουργία μιας χορογραφίας μέσα από την κάμερα και αυτοί εξαρτώνται από την εικαστική αντίληψη αυτού που συνθέτει την εικόνα.

Παράμετροι όπως, την αναγνώριση του οπτικού ερεθίσματος που προέρχεται από το χώρο, το σημείο εστίασης, το επίπεδο της κάμερας σε σχέση με τον σωματικό άξονα, την ατομική εικαστική “γλώσσα” και την προσωπική αφήγηση. Σε ύστερο χρόνο στη σύνθεση της τελικής εικόνας παίζει σημαντικό ρόλο και το μοντάζ και ο ήχος. Εκεί, προστίθενται ο ρυθμός και ο χρόνος. Αφηγηματικά ή μη τα έργα Video Dance δίνουν στο θεατή την δυνατότητα να απολαύσει μια χορογραφία μέσα από τον φακό χορογραφημένη ειδικά για την κάμερα!

Η ενότητα αυτή ξεκινά από το 5ο Φεστιβάλ (25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017) και περιλαμβάνει συνολικά 21 ταινίες, στην ενότητα αυτή φιλοξενούνται – μεταξύ άλλων- τέσσερις ταινίες από το Director Agite y Sirva · Screendance Touring Festival με το οποίο ξεκινά μια συνεργασία το CFF.

Βιωματικό Σεμινάριο

Στο πλαίσιό του αφιερώματος το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων φιλοξενεί ένα βιωματικό σεμινάριο με τον τίτλο Moving Out-of-the frame» / «Κίνηση εκτός πλαισίου» το οποίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον πολυσχιδή τομέα του “performance για κάμερα”.

Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 / Διάρκεια : 10:00 – 17:00 από την Φένια Κωτσοπούλου (καλλιτέχνης/αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Lincoln της Αγγλίας) που θα βρεθεί στα Χανιά ειδικά για αυτή τη δράση.

Το εργαστήρι – όπως και όλες οι δράσεις του φεστιβάλ – προσφέρεται ΧΩΡΙΣ οικονομική επιβάρυνση. Μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων οπότε θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ μέσω της αντίστοιχης φόρμας που υπάρχει στο www.chaniafilmfestival.com

Την επιμέλεια της ενότητας «Τεχνολογία και σώμα» – «Ο Χορός μέσα από την κάμερα». Ενότητα ταινιών Video Dance στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει η LIII Chiotaki, Βιντεογράφος – Ερευνήτρια κίνησης https://www.chaniafilmfestival.com/videodance

5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. http://www.chaniafilmfestival.com

Το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η εκπαιδευτική δράση CineΜαθήματα
τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας στηρίζονται από την Βουλή των Ελλήνων.

Αποτελούν συνδιοργάνωση από τους:

Περιφέρεια Κρήτης
Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Δήμο Χανίων
Δήμο Πλατανιά

οργανώνονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με την συνεργασία και την υποστήριξη σημαντικών φορέων του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης.