Νεκρή βρέθηκε η 37χρονη Εστία Ζαφειράκη στο διαμέρισμά της στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, 20 ημέρες μετά τον θάνατό της, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

Οι Αρχές δεν έχουν κάνει ακόμα γνωστή την αιτία του θανάτου της, ωστόσο δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κάποιας επίθεσης, γεγονός που συμβάλει στην πιθανότητα να υπέκυψε λόγω κάποιας ασθένειας.

Η Εστία Ζαφειράκη, η οποία είχε εργαστεί ως επικοινωνιολόγος, διέμενε μόνη της στη Νέα Υόρκη, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να μην μένει στην πόλη κάποιος στενός συγγενής της. Οι Αρχές επικοινώνησαν με τους συγγενείς της στο Ρέθυμνο, ενημερώνοντας για τον θάνατο της άτυχης γυναίκας τις αδερφές της, Ρούλα και Γεωργία Ζαφειράκη. Η κηδεία της αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Η Ζαφειράκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1980, έμενε στη Νέα Υόρκη και εργαζόταν ως εικαστικός καλλιτέχνης. Ανάμεσα στις εταιρείες για τις οποίες είχε εργαστεί ήταν η Alma Bank και η Ενωση Ελληνοαμερικανίδων Επαγγελματιών (AGAPW), σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα στο «coroflot.com» αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Γραφιστικού Σχεδίου (Communication and Graphic Design) του διάσημου Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ προηγουμένως είχε αποφοιτήσει από το Κολέγιο Βακαλό (Vakalo School of Art and Design) στην Αθήνα.

«Ένα όμορφο, αγαπητό και δοτικό πρόσωπο»

Η κ. Ολγα Αλεξάκου, ιδρύτρια και πρόεδρος της AGAPW (Association of Greek American Professional Women) δήλωσε στη δημοσιογράφο του Εθνικού Κήρυκα, Ελένη Σακέλλη, πως ήταν συντετριμμένη από την είδηση του θανάτου της Εστίας και έκανε λόγο για «ένα όμορφο, αγαπητό και δοτικό πρόσωπο».

«Αγαπούσε την οικογένειά της και την ομογένεια. Είναι απώλεια για όλους μας. Η Εστία ήταν εκπληκτική σχεδιάστρια, εκπληκτικός άνθρωπος, ό,τι έκανε, το έκανε από την καρδιά της. Σχεδίασω το logo της AGAPW και το έκανε χωρίς αμοιβή επειδή αγαπούσε την Οργάνωση και την αποστολή της».

«Η δουλειά της ήταν πολύ σημαντική για την ίδια, την έπαιρνε πολύ σοβαρά…Εκανε σπουδαία δουλειά και αναγνωρίζαμε τα επιτεύγματά της», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας:

«Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε ορισμένα μαθήματα από το θάνατο της Εστίας. Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που έρχονται στις ΗΠΑ σήμερα, μόνοι τους, να εργαστούν και θα πρέπει να είμαστε εκεί γι αυτούς, ως κοινότητα και να μην τους γυρίζουμε την πλάτη μας. Ορισμένες φορές, εμείς οι Ελληνες είμαστε πολύ περήφανοι να ζητήσουμε βοήθεια, αλλά χρειάζεται να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Μπορεί να είμαστε πολύ απορροφημένοι στις ζωές μας με τη δουλειά και άλλα πράγματα, αλλά πρέπει να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους».

Η σκέψη πως πέθανε 20 μέρες πριν βρεθεί η σορός της ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική και τραγική, παρατήρησαν πολλοί αναγνώστες του «Ε.Κ.». Είναι κάτι που «προβληματίζει» όταν το σκέφτεται κανείς, είπε η κ. Αλεξάκου, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να γυρίσει στην πατρίδα της και να ταφεί στην Κρήτη».

Ο κ. Νίκος Καστρινάκης χαρακτήρισε την Εστία έναν «καλοσυνάτο άνθρωπο, ήταν πρόθυμη να βοηθήσει όλους και σε όλα βάζοντας πάντα μπροστά το κοινό καλό και όχι το προσωπικό της καλό» και πρόσθεσε πως «ήταν μία εξαίρετη προσωπικότητα». Τόνισε δε πως «είχε πολύ μεγάλο ταλέντο σε αυτό που έκανε. Το logo της Alma Bank είναι δημιουργία δική της, καθώς και αρκετών άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Πάντα προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς».

«Δεν ξέρω τι συνέβη και πώς συνέβη», ανέφερε ο κ. Καστρινάκης, «είχα να της μιλήσω περίπου οκτώ μήνες. Το πληροφορήθηκα από ένα κοινό μας φίλο που τον βρήκαν και του το είπαν». Είπε επίσης, ότι «είχαμε συνεργασθεί όταν κάναμε ένα λεύκωμα για τα 75 χρόνια της Παγκρητικής».

Ο κ. Νίκος Κατσαβενάκης ανέφερε στον «Ε.Κ.» πως «η Εστία ήταν καλλιτέχνις. Συνεργάστηκα μαζί της από το 2005 μέχρι το 2007 όταν ήμουν διευθυντής και αρχισυντάκτης του περιοδικού ‘Κρήτη’ της Παγκρητικής και τότε κάναμε το ιστορικό Λεύκωμα που είχαμε καταγράψει την ιστορία της Παγκρητικής από την ίδρυσή της μέχρι τότε».

Μας πληροφόρησε ότι «σήμερα αναμένεται να δοθεί το πόρισμα από τον ιατροδικαστή, αλλά όσο ξέρουμε μέχρι τώρα δεν υπήρξε ούτε αυτοκτονία, ούτε δολοφονία, απλά από ό,τι καταλαβαίνουμε ήταν άρρωστη, αλλά δεν μας είχε πει ποτέ τίποτε. Μίλησα με τις αδελφές της αλλά ούτε αυτές ήξεραν». Εξήγησε ο κ. Κατσαβενάκης ότι «ήταν σε προχωρημένη σήψη, δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση του σώματός της και πρέπει να βρουν ρέκορντ από ιατρικές εξετάσεις και να στείλει η οικογένεια δείγμα».

Και συμπλήρωσε πως «έπειτα από 20 ημέρες άρχισε και μύριζε και παραπονέθηκαν οι γείτονες, πήγε η Αστυνομία και την βρήκαν. Ηταν Ελληνες αστυνομικοί μέσα στο Τμήμα οι οποίοι είδαν το όνομα και το αναγνώρισαν. Ρώτησαν μερικούς Ελληνες γνωστούς και έτυχε να είναι ο γιος της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος που έμενε η Εστία, η οποία τηλεφώνησε στον κ. Μοτάκη που ήταν πρώην πρόεδρος της νεολαίας της ‘Ομόνοιας’, ο κ. Μοτάκης με γνώριζε κι έτσι το πληροφορήθηκα».