ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί οι τρεις εργαζόμενοι στα Γρεβενά – Που οδηγούν οι έρευνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργοστασίου της ΕΛΤΕΚ στα Γρέβενα, νεκροί είναι οι τρεις εργαζόμενοι που θεωρούνταν αγνοούμενοι μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το πρωί της Δευτέρας. Μετά την έκρηξη στα Γρεβενά, τα αίτια της οποίας θα ερευνηθούν από το αρμόδιο τμήμα της πυροσβεστικής, ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τον 46χρονο Χαράλαμπο Κικίδη από τον Πολύμυλο Κοζάνης, τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη από τα Γρεβενά και τον 36χρονο Κώστα Ορφανίδη με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

“Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος.

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως”.

Αδιευκρίνιστα είναι ακόμα τα αίτια της φονικής έκρηξης

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης μιλούν για ένα μοιραίο λάθος είτε τεχνικό είτε ανθρώπινο, που συνέβη πιθανότατα κατά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συσκευασίας και γαλακτωμάτων.

«Τα γαλακτώματα είναι υλικά μέσω των οποίων παράγεται το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή ο δυναμίτης. Τα γαλακτώματα παράγουν αέρια, όπως το νιτρικό αμμώνιο. Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα σε έναν χώρο», εξηγούν ειδικοί.

«Εάν για κάποιο λόγο έχουμε υπερθέρμανση σε έναν εσώκλειστο χώρο, στον οποίο υπάρχει στον αέρα εκρηκτικό μίγμα, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά. Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε τι συνέβη στην περίπτωση της έκρηξης στο εργοστάσιο στα Γρεβενά», σχολιάζει πηγή από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη ώστε «ογκόλιθοι μετακινήθηκαν κατά 200-300 μέτρα», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας greveniotis.gr.