ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πακέτο μέτρων για τον τουριστικό κλάδο ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέες ανακοινώσεις για πακέτο μέτρων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά του τουριστικού κλάδου, αναμένονται την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το νέο πακέτο θα δίνει έμφαση σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος την Πέμπτη στο πρώτο από τα παραπάνω μέτρα ανέφερε ότι «θα γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση».

Το πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr το πακέτο θα περιλαμβάνει μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να καταρρέει υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης, βελτιώσεις στο πρόγραμμα για την εκ περιτροπής εργασία, στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετα μέτρα στήριξης του τουρισμού και των εποχικά εργαζομένων.

Αναλυτικότερα θα περιλαμβάνονται:

  • Κούρεμα ή και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρήσεις.

Το ψαλίδι θα είναι ανάλογο της μείωσης του τζίρου. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου μηχανισμού κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με το χτύπημα που έχουν δεχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.

Για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για το τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί.

  • Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο προγραμματισμός της προβλέπει τη συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία.

  • Ενίσχυση των κινήτρων για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα Συν-εργασία με αύξηση του ποσοστού επιδότησης των εισφορών και επιμήκυνση της διάρκειας κάλυψης τους από το κράτος.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κρατική επιδότηση που σήμερα είναι 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι που μισθού θα αυξηθεί στο 70%-80%. Επιπρόσθετα η διάρκεια της επιδότησης που λήγει στις 31 Ιουλίου αναμένεται να επεκταθεί ακόμα και έως το Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του μηχανισμού να παραταθεί και μετά τις 15 Οκτωβρίου.

  • Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.