ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

“Νερό και Αλάτι”: Ημέρα Νεφρού 12 Μαρτίου 2015

Η φετινή ημέρα νεφρού στις 12 Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στο να ενημερωθούν όλοι πως μπορούν να προστατεύσουν τα νεφρά τους από προβλήματα, δυσκολίες στην λειτουργία, απώλεια των νεφρών και αιμοκάθαρση.

παγκόσμια ημέρα νεφρού

Τα νεφρά μας κινδυνεύουν από πολλές αρρώστιες. Από τις περισσότερες μπορούμε να τα προστατεύσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χρήση φαρμάκων για το πόνο, η πολυκυστική νόσος, η νεφρολιθίαση, οι σπειραματονεφρίτιδες, η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι μερικές από τις πιο μεγάλες απειλές για την νεφρική λειτουργία.

Τι μπορούμε να κάνουμε. Σωστή ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης, αποφυγή χρήσης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, ενημέρωση των γιατρών που επισκεπτόμαστε για το πρόβλημα μας, τακτική παρακολούθηση σε νεφρολογικό ιατρείο είναι λίγα από τα απολύτως αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την καθυστέρηση της νεφρικής νόσου.

Αν έχετε διαβήτη, υπέρταση ή νεφρική νόσο θα σας ζητήσουμε να αλλάξετε ζωή. Όχι να χαλάσετε τη ζωή σας, αλλά να τη σώσετε όσο υπάρχει καιρός. Θα σας ζητήσουμε να χάσετε βάρος, να περπατάτε περισσότερο, να ξεχάσετε σταδιακά το αλάτι και να μας επισκεφτείτε να γνωριστούμε από κοντά στο νεφρολογικό ιατρείο. Η Ιατρική παρέμβαση χωρίς τη δική σας συναίνεση και συμμετοχή δεν θα αποδώσει καρπό. Σας θέλουμε συνεργάτες σε ένα έργο επίπονο και μακροχρόνιο. Να καθυστερήσουμε ή και να αποφύγουμε το δρόμο που οδηγεί στην αιμοκάθαρση. Να αναλάβετε συγχρόνως να ενημερώνετε και άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα για τις επιλογές που έχουν. Να δείχνετε το δρόμο για μια ζωή χωρίς αιμοκάθαρση.

Ο τίτλος του άρθρου είναι νερό κι αλάτι. Δυο απαραίτητα για τη ζωή μας στοιχεία που όμως για μερικούς από μας μπορεί να γίνουν δηλητήρια. Το 60% από το σώμα μας είναι νερό και το αλάτι συγκεντρώνει το νερό εκεί όπου είναι αναγκαίο. Το νερό είναι πολύ ερωτευμένο με το αλάτι και δεν το αποχωρίζεται. Όταν πάσχουν τα νεφρά ή η καρδιά, το νερό με το περίσσιο αλάτι δημιουργούν ένα φορτίο που είναι πολύ δύσκολο να το σηκώσει το σώμα μας. Το κατεβάζει στα πόδια, που αρχίζουν να πρήζονται, αποθηκεύοντας εκεί ότι περισσεύει. Με τον καιρό όμως, αυτό το φορτίο όλο και περισσότερο θα δυσκολεύει τη λειτουργία και των νεφρών και της καρδιάς φτάνοντας ακόμη και στο πνευμονικό οίδημα. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν ‘’καλό για τα νεφρά μας’’, το νερό, δεν ισχύει λοιπόν για όλες τις παθήσεις του νεφρού. Ισχύει για τα πρώτα στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας, ισχύει για τις πέτρες στα νεφρά και τις ουρολοιμώξεις. Γι αυτό χρειάζεται η συμβουλή και η παρακολούθηση του νεφρολόγου.

Η τελική συμβουλή είναι. Επισκεφτείτε νεφρολόγο αν έχετε διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πίεση από πολλά χρόνια, συγγενείς με νεφρικό πρόβλημα, αν χρησιμοποιείτε συχνά παυσίπονα αντιφλεγμονώδη. Στο προληπτικό έλεγχο ζητείστε μια γενική ούρων. Αν η πίεση σας δεν ρυθμίζεται, ή τα πόδια είναι πρησμένα το απόγευμα, είναι γιατί χρειάζεται να μειώσετε το αλάτι στο φαγητό. Και θυμηθείτε, αλάτι υπάρχει παντού σε οτιδήποτε τρώμε και σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Νεφρολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Ρεθύμνου