Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της εποχής στην Ελλάδα είναι σίγουρα το Ρέθυμνο. Ταξιδέψαμε στο νησί για να γίνουμε μάρτυρες της έναρξης και του κλίματος του αιωνόβιου κι όμως τόσο ζωντανού και δραστήριου Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
γράφει ο Λευτέρης Σαββίδης (news247.gr)
Στην γραφική κρητική πόλη, μια ολόκληρη γενιά ετοιμάζεται φέτος να σηκώσει στους ώμους της ένα από τα πιο παραδοσιακά και πλούσια σε συμβολισμούς και έθιμα δρώμενο της περιοχής. Το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι μετρά φέτος 100 συν 1 χρόνια ζωής και συνεχίζει να κρατά ζωντανά όλα όσα κάνουν την Κρήτη έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στον κόσμο. Κάπως έτσι ο Δήμος Ρεθύμνου και οι ομάδες που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση του αποφάσισαν το θέμα του φετινού καρναβαλιού να είναι “Η επόμενη γενιά” και αυτό μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με τη φυσιογνωμία της κρητικής πρωτεύουσας της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου.
Ταξιδέψαμε στην Κρήτη και πιάσαμε το κουβάρι που λέγεται Καρναβάλι από την αρχή του, από την έναρξη του δηλαδή. Όπως μάθαμε το Καρναβάλι διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία των ομάδων που για χρόνια αναλαμβάνουν να στήσουν το πιο μυστηριώδες Κυνήγι Θησαυρού στα παραδοσιακά στενάκια της παλιάς πόλης. Φανταστείτε την πόλη να μετατρέπετε σε ένα τεράστιο Cluedo (όποιος έχει παίξει το παιχνίδι καταλαβαίνει) και ομάδες να τρέχουν να βρουν στοιχεία και να οδηγηθούν πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες στη λύση του μυστηρίου. Ανακαλύψαμε πως καρναβάλι στο Ρέθυμνο δεν είναι απλά μια παρέλαση, αλλά δεκάδες δρώμενα που εκτείνονται για τρεις ολόκληρες εβδομάδες με σημεία σταθμό την Τσικνοπέμπτη – θα θέλαμε να βρεθούμε στην απόσταξη της ρακής – τις κρητικές καντάδες την Παρασκευή (20/2) πριν το τριήμερο της κορύφωσης και τη Νυχτερινή παρέλαση το βράδυ του Σαββάτου (21/2), πριν οδηγηθούμε στη μεγάλη παρέλαση, το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Από την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, τα νέα παιδιά συμβολίζουν την “Επόμενη Γενιά”
Μιας και φέτος το Ρέθυμνο παραδίδει τα σκήπτρα στη νέα γενιά, ο δήμος διοργάνωσε εκτός από τα κλασικά δρώμενα, ένα κυνήγι θησαυρού με συμμετέχοντες τα δημοτικά σχολεία της πόλης και Μικρό Παιδικό Καρναβάλι. Μιλώντας με την αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη μάθαμε πως το Ρέθυμνο γίνεται τις ημέρες του Καρναβαλιού εκτός από φυσικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Οι επισκέπτες πλησιάζουν τους 100.000 προσελκύοντας ανθρώπους από όλο το νησί και όλη την Ελλάδα. 47 ομάδες με 34 άρματα θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης την Κυριακή του τριημέρου.
Η επόμενη γενιά στη ζωή της πόλης
Το bike sharing μόλις εγκαινιάστηκε στην πόλη που διαθέτει ένα από τα πιο μακρά δίκτυα ποδηλατόδρομου στην Ελλάδα
Βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού. Εκείνο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως παράλληλα με ένα από τα πιο παλιά και διαδεδομένα Καρναβάλια της χώρας, το Ρέθυμνο είναι μια πολύ καλή αφορμή για ένα ταξιδάκι αναψυχής, ειδικά για εκείνους που προτιμούν τα ταξίδια σε περιόδους πλην του καλοκαιριού.
Σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί περίτεχνα καρναβαλικά αγάλματα,
από τα περασμένα χρόνια που τονίζουν το ιδιαίτερο ύφος του Ρεθύμνου αυτή την εποχή
Πήραμε τα ποδήλατα του δήμου και ξεναγηθήκαμε στα στενά της πόλης, αλλά και στην παραλία με οδηγό τον Πρόεδρο του ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνου Στέλιο Σαλβαράκη. Περάσαμε μπροστά από παραδοσιακούς φούρνους με ξύλα, χαλάσματα ενός αιωνόβιου χαμάμ και εντυπωσιακά παραδοσιακά εργαστήρια παρασκευής φύλλου κρούστας και κανταϊφιού. Είναι σίγουρο πως μια βόλτα από την παλιά πόλη θα αποκαλύψει ξεχωριστούς θησαυρούς για κάθε έναν που θα την ξεκινήσει.
Τα παιδιά του ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνου Άτλας έγιναν σκιά μας στα στενά της παλιάς πόλης
Η επόμενη γενιά της γεύσης και του κρασιού
Η παραδοσιακή κρητική κουζίνα και διατροφή είναι το μοντέλο πρότυπο σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι θέσφατο. Ένα ταξίδι όμως στο νησί αποκαλύπτει την προσπάθεια των νέων ανθρώπων να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι πατέρες τους.
Ο Βασίλης στο Κάστρο της Φορτέτζας είναι ίσως το πιο φημισμένο ρακάδικο της πόλης, ιδανικό για καλή παρέα και παραδοσιακό μεζέ. Στα σπλάχνα της παλιάς πόλης όμως ανακαλύψαμε και την Αυλή, ένα εστιατόριο που με τα ίδια αγνά, παραδοσιακά υλικά της Κρήτης ετοιμάζει πιο μοντέρνα, αλλά το ίδιο γευστικά πιάτα και το οποίο έχει βραβευτεί στο παρελθόν με χρυσό σκούφο, ενώ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κελάρια στο νησί. Ιδανικό μέρος για να γνωρίσουμε το κρητικό κρασί.
Δοκιμάζουμε τα ξεχωριστά κρασιά της Κρήτης, με τους ειδικούς των Δρόμων του Κρασιού
να μας εξηγούν την ιστορία κάθε κτήματος στο νησί
Στον ίδιο χώρο, στο Winebar Οινοθήκη συναντήσαμε τους εκπροσώπους των Δρόμων του Κρασιού. Ένας φορέας που αναλαμβάνει να κάνει γνωστούς τους αμπελώνες της Κρήτης, τις μοναδικές ποικιλίες της και τα υπέροχα κρασιά της. Δεκάδες ποικιλίες σε λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά, κάθε ένα με τη δική του ιστορία και τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Ξεχωρίσαμε το λιαστό, γλυκό κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλι που έχει παραμείνει στον ήλιο για δέκα μέρες μετά τη συγκομιδή του, πριν μπει στα βαρέλια για την τελική του ζύμωση.
Δείτε ένα εντυπωσιακό μίνι ντοκιμαντέρ για τους κρητικούς αμπελώνες
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ltu4o7JuB48[/youtube]
Όμως, το γαστρονομικό ταξίδι δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πόλης. Ο Αλέκος, στο χωριό Αρμένοι, λίγο έξω από το Ρέθυμνο κατάφερε να κερδίσει και τον δικό μας θαυμασμό, εκτός φυσικά από το βραβείο Κρητικής Κουζίνας που του έχει απονεμηθεί. Στα highlights, πέραν φυσικά των απίστευτα μαγειρεμένων κρεατικών – από χοιρινό, μοσχάρι έως και αρνί – η γλυκιά σφακιανή πίτα με τυρί, σερβιρισμένη με απολαυστικό γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
Η επόμενη γενιά, φέρνει στο φως τον αρχαίο πολιτισμό
Κρήτη χωρίς παραδοσιακό χωριό δεν νοείται, γι’ αυτό κατευθυνθήκαμε νότια – αν και μάλλον ανεβαίναμε ορεινά – προς το χωριό της Ελεύθερνας. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της Ελεύθερνας και ετοίμασαν για εμάς ένα λουκούλειο παραδοσιακό κρητικό τραπέζι. Από εκείνα που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Η ρακή έρεε άφθονη, με την κρητική γραβιέρα και τα μυρωδάτα παξιμάδια να μπλέκονται απολαυστικά με μέλι. Και στη συνέχεια γαμοπίλαφο, βραστό και τηγανήτες με ζάχαρη και κανέλα. Το ταξίδι μας στην Ελεύθερνα όμως δεν μας ταξίδεψε μόνο κάποιες δεκαετίες πίσω, μέσα από το παραδοσιακό τραπέζι και τον χορό που μας έμαθαν οι ντόπιοι. Λίγα μέτρα πιο πάνω από το κέντρο του χωριού βρίσκεται ένας αρχαιολογικός θησαυρός που ίσως δεν είναι τόσο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κοιτώντας τον κάμπο από ψηλά, πρέπει να παρατηρήσεις προσεκτικά για τα χαλάσματα μιας πολιτείας
που ζούσε από την εποχή του Ομήρου
Η αρχαία Ελεύθερνα είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία που ξεκινά από το 700-800π.Χ. στα λεγόμενα ομηρικά χρόνια και εκτείνεται για αιώνες – παράγοντας πολιτισμό – ως τα βυζαντινά χρόνια. Μέσα στο χρόνο μάλιστα αναμένεται να ανοίξει στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, από τον οποίο ξεχωρίζει η Νεκρόπολη, αλλά και ένα αρχαιολογικό μουσείο με χιλιάδες εκθέματα. Πρόκειται για ένα νεκροταφείο ουσιαστικά που μας δίνει πολύτιμα ευρήματα για τον τρόπο που τιμούσαν οι κάτοικοι της Ελεύθερνας τους νεκρούς τους, στοιχεία πολιτισμού που συναντούσαμε μέχρι σήμερα στα γραπτά του Ομήρου.
Η Νεκρόπολη της Ελεύθερνας ζωντανεύει δεκάδες στίχους από τις ομηρικές ραψωδίες
Κατεβήκαμε στο σημείο με ξεναγό τον αρχαιολόγο Νίκο Μαραγκουδάκη, που δραστηριοποιείται στις ανασκαφές περισσότερα από 20 χρόνια. Μας εξήγησε την τεχνοτροπία των αγαλμάτων που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της κλασικής ελληνικής γλυπτικής, ενώ φαίνεται πως και το σπουδαίο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης φιλοτεχνήθηκε από χέρι Ελευθερνιώτη. Εντυπωσιακή λεπτομέρεια οι δεκάδες αμφορείς που βρίσκονταν διάσπαρτοι στο σημείο και που όπως μας εξήγησε ο αρχαιολόγος αποτελούσαν τα “φέρετρα” των γυναικών και των μικρών παιδιών (Οι ευγενείς άνδρες της εποχής αποτεφρώνονταν).
Μας εντυπωσίασε επίσης μια ακόμη ιστορία από τις… κρύπτες της Νεκρόπολης. Στην μία άκρη του χώρου δεσπόζει ένα κτίριο, στο οποίο βρέθηκαν τρεις γυναίκες, ηλικίας από 13 έως 27 ετών, ενώ στην πύλη του ανακαλύφθηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία και τοποθετήθηκε εκεί μετά το θάνατό της σε καθιστή θέση. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαραγκουδάκης, η γυναίκα ήταν πιθανότατα ιέρεια με μεγάλο κύρος και εξουσία στην κοινωνία της πόλης. Όταν πέθανε όλες οι γυναίκες της οικογενείας της ήταν υποχρεωμένες να την ακολουθήσουν στο θάνατο και το έκαναν πίνοντας δηλητήριο προκειμένου να ταφούν μαζί της.
Η επόμενη γενιά αποκηρύσσει το bullying
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PPbm51-o2bA[/youtube]
Βρεθήκαμε στο δημαρχείο του Ρεθύμνου για να μάθουμε περισσότερα για τα δρώμενα του δήμου αυτές τις ημέρες. Οι Ρεθυμνιώτες είναι περήφανοι για το καρναβάλι τους, κυρίως γιατί τους φέρνει πιο κοντά και τους μυεί στη συλλογικότητα σαν τοπική κοινωνία. Έτσι, θέλουν πάντα μέσα από αυτό, εκτός από διασκέδαση να προκύπτει και ένα κοινωνικό μήνυμα. Μας ενημέρωσαν πως το κοινωνικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι διοργανωτές φέτος έχει και αυτό να κάνει με τη νέα γενιά. Οι υπεύθυνοι του Καρναβαλιού αποφάσισαν να καταπιαστούν με το bullying, με βασικό τους σύνθημα: “Η σιωπή δεν σταματά τη βία! Μη φοβάσαι. Μίλα!” Ένα σύνθημα που ήρθε χρονικά την ίδια ώρα που ο μικρός Ταξιάρχης έπεφτε θύμα του φαινομένου που μοιάζει να διογκώνεται μεταξύ των παιδιών. Φαίνεται πως 1 στα 10 παιδιά από 8 έως 15 ετών έχει βιώσει αυτό που λέμε bullying. Κάτι που μπορεί να είναι μια απλή λέξη, μια χειρονομία, εκφοβισμός ή ακόμη και αποκλεισμός. Μια βία ψυχολογική ή και φυσική που μπορεί να σημαδέψει ένα μικρό παιδί για όλη του τη ζωή.
Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο που παρουσιάζει το Ρέθυμνο από ψηλά
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-V0IVzHYoxI[/youtube]
*Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο Steris για τη φιλοξενία. Μια elegant επιλογή στο
παραλιακό μέτωπο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από κάθε γωνία του Ρεθύμνου.
(αναδημοσίευση από το news247.gr)