ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Νοέμβριος, Μήνας Οδικής Ασφάλειας στην Κρήτη

Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια

Ως μήνας Οδικής Ασφάλειας στην Κρήτη χαρακτηρίζεται ο Νοέμβριος, με την πρωτοβουλία για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη και τη σωστή οδική συμπεριφορά.

Την πρωτοβουλία πήραν τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Πλατανιά και Κισσάμου, καθώς και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται στη οργάνωση των εκδηλώσεων, επισήμαναν ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για την αλλαγή οδικής συμπεριφοράς και την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, από 8 – 10 Νοεμβρίου στο νομό Ηρακλείου, 11,12,13 Νοεμβρίου στο νομό Λασιθίου, 14,15 Νοεμβρίου στο νομό Ρεθύμνου και 16,17,18 Νοεμβρίου στο νομό Χανίων. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, ημερίδες, εσπερίδες, προσομοιώσεις και συμβουλές από ειδικούς, αλλά και εθελοντές, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Τροχαίας και άλλων φορέων για το θέμα των τροχαίων.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων, όπως τονίσθηκε, είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν.

«Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε στις εκδηλώσεις ”Μήνας Οδικής Ασφαλείας στην Κρήτη”, γιατί δεν αρκεί να κατασκευάζουμε οδικά έργα, πρέπει να βελτιώσουμε και την οδική μας συμπεριφορά. Μέσα από την ευαισθητοποίηση όλων μας, θεωρούμε ότι μπορούν να σωθούν ζωές», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που σχεδιάζουμε αρκετό καιρό, με στόχο ν’ ανατρέψουμε την κακή πρωτιά που έχει η Κρήτη στα τροχαία. Θέλουμε να ενημερώσουμε κυρίως τους νέους, με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τους καταλληλότερους ανθρώπους, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον κοινωνικό ρόλο των φορέων», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων και των υπόλοιπων φορέων, που μετέχουν στην πρωτοβουλία για τον Μήνα Οδικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, με βάση τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC), κατά τη δεκαετία 2001-2010, η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερα, η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη, εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών.

ΑΜΠΕ