ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ

«Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Ώρα για πράξεις»

Νοσοκομείο ώρα μηδέν. Το νοσοκομείο καταρρέει. Τα προβλήματα στελέχωσης δοκιμάζουν τις αντοχές του ιδρύματος. Ξεκινώντας να γράφω για το νοσοκομείο μας σκέφτηκα ότι όλοι οι παραπάνω τίτλοι θα μπορούσαν να συνοδεύουν μια παρέμβαση για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου χωρίς ωστόσο να εμπεριέχουν έστω και μια ικμάδα ύπαρξης ενός σχεδίου και ίσως τραυματίζοντας το απλά και μόνο για να εκφραστεί η αυτονόητη αγωνία μας. Ακριβώς για αυτό επέλεξα να επικεντρωθούμε και να μιλήσουμε για πράξεις. Όχι δύσκολες ή ανεδαφικές, αλλά ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες όψεις ενός σχεδιασμού για την επίλυση των προβλημάτων του σήμερα και την μετάβαση σε ένα άλλο επίπεδο υπηρεσιών υγείας που αξίζουμε και πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Η θεσμική θωράκιση και στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα. Και σίγουρα δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ως ενεργοί πολίτες δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό ή σε διαπιστώσεις που δεν συνοδεύονται από μια σαφή, συγκεκριμένη και σταθερή προσπάθεια στήριξης. Ξεκινάμε από μια σύντομη θεώρηση τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.

Πριν από λίγες μέρες παραιτήθηκε από το Γ.Ν.Ρ. ο κ. Λευτέρης Μαρκάκης. Ένας ενεργός συμπολίτης μας, ένας νέος επιστήμονας με ειδίκευση στο χώρο της διοίκησης μονάδων υγείας που κατά τη θητεία του στήριξε και αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για το νοσοκομείο μας. Η παραίτησή του πέρα από λύπη μας προκαλεί και προβληματισμό με δεδομένο ότι ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος στον οποίο πρέπει όλοι μας ως θεσμικοί φορείς να κάνουμε όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα και σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινα ήδη στο Δήμαρχο να προχωρήσουμε ως δημοτικό σύστημα στο να δημιουργηθεί άμεσα μια επιτροπή που, αξιοποιώντας τη γνώση του κ. Μαρκάκη και άλλων εξειδικευμένων συμπολιτών μας, να χαράξει έναν οδικό χάρτη ενεργειών στήριξης του νοσοκομείου μας και καταγραφής του συνόλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Θα ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε σαφώς πληρέστερες πρωτοβουλίες στελέχωσης με το 2021 να επιτυγχάνεται ο υψηλότερος αριθμός νέων προσλήψεων. Όμως μετά την πανδημία αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ακόμα και σε θέσεις που έβγαιναν άγονες υπήρξε επαναπροκήρυξη του συνόλου των κενών, κάτι που δε συνέβη στην τελευταία προκήρυξη για το ιατρικό προσωπικό. Οι 58 θέσεις της Κρήτης από τις 817 θέσεις που προκηρύχθηκαν πανελλαδικά αντιστοιχούν μόλις στο 7,09%. Την ίδια στιγμή οι συνολικά 7 θέσεις του Ρεθύμνου από τις 58 θέσεις για την Κρήτη αντιστοιχούν μόλις στο 12,06 % των συνολικών θέσεων του νησιού. Άρα αυτή η αστοχία, σε συνδυασμό με την με το σταγονόμετρο εφημεριακή ενίσχυση του ιδρύματος, πρέπει να επισημανθεί πρώτα από όλα σε επίπεδο 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας που έχει και την ευθύνη του υγειονομικού σχεδιασμού για την Κρήτη. Μπορεί στο Ρέθυμνο να τιμούμε τη θεσμική συμπεριφορά και την ευγένεια, να είναι σίγουροι όμως οι διοικούντες στο Ηράκλειο ότι δεν θα αποδεχτούμε μια αδιάφορη προσέγγιση για τα σοβαρά προβλήματα ενός νοσοκομείου που εφημερεύει σε καθημερινή βάση και που ειδικά κατά τη θερινή περίοδο δέχεται ασφυκτική πίεση.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε το εξής: 42 νέοι γιατροί ήρθαν στο νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια. Ξέρετε πόσοι έφυγαν; 41, αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι η  όλη προσπάθεια ενίσχυσης που υπήρξε καταρρέει γιατί πολύ απλά μόνο φέτος υπήρξαν παραπάνω από δέκα αποχωρήσεις γιατρών. Γιατί όμως φεύγουν οι γιατροί από το νοσοκομείο μας;

Φεύγουν γιατί εργάζονται αρκετά παραπάνω από τους γειτονικούς μας νομούς, με περισσότερες εφημερίες, λιγότερα υποστηρικτικά μέσα και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης λαμβάνοντας τα ίδια χρήματα. Την ίδια στιγμή που έρχονται σε μια αντικειμενικά ακριβή τουριστική πόλη, που, για είμαστε δίκαιοι, δεν αρκεί μόνο να ζητάμε αυξήσεις από το κεντρικό κράτος, αλλά πρέπει άμεσα να στηρίξουμε ένα σχέδιο υποβοήθησης της διαμονής του προσωπικού του Νοσοκομείου με κίνητρα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Συνοψίζοντας και συμμετέχοντας ουσιαστικά στη δημόσια συζήτηση για το νοσοκομείο μας διεκδικούμε:

Ένα δημοτικό σχέδιο κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού του ιδρύματος ως κίνητρο, το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς και θα συνδέεται με την εκάστοτε υπό κάλυψη θέση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ιδρύματος.

Την αξιοποίηση δημοτικών κληροδοτημάτων με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων ουσιαστικής στήριξης του νοσοκομείου από το Δήμο και την παραχώρηση των εσόδων από τα μισθώματα του Κ.Ε.Α.Τ. (πρώην ΙΚΑ) στην ΚοιΣΠΕ Ρεθύμνου – Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Την αναμόρφωση και ενίσχυση της αστικής Π.Φ.Υ. στο Ρέθυμνο με στόχο την ουσιαστική αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλεία.

Την πλήρη κάλυψη των εφημεριακών κενών του νοσοκομείου με αμεσότερες και καλύτερα συντονισμένες ενέργειες από την 7 ΥΠΕ.

Την προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου μας με αυξημένα οικονομικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κίνητρα.

Την δρομολόγηση των ώριμων έργων της ενεργειακής αναβάθμισης και την νέας πτέρυγας σε συνδυασμό με την επίσπευση των προπαρασκευαστικών ενεργειών για ένα νέο νοσοκομείο στην περιοχή του Γάλλου.

Ρένα Κουτσαλεδάκη,
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
του Δήμου Ρεθύμνου «Μαζί για την Αλλαγή»