Οι αριθμοί ευημερούν μεν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πολίτες των χωρών που βίωσαν τα προγράμματα διάσωσης. Αυτό είπε ουσιαστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέτοντας ρητορικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα όταν διερωτήθηκε τι νόημα έχει το πλεόνασμα για κάποιον Ελληνα.
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ελληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Για εμάς στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη, τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ισπανό που έχασε την δουλειά του, ότι υπάρχει μικρή μείωση της ανεργίας στην πατρίδα του, ή σε έναν Ιρλανδό, του οποίου το σπίτι έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, ότι σημειώνεται μικρή άνοδος των τιμών των ακινήτων», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο.
Οπως σημείωσε, τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, «προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά σε βιώσιμη βάση».
Παράλληλα, μίλησε για μείωση της φορολόγησης της εργασίας στην ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερη υψηλή. «Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης το φορολογικό βάρος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ», είπε και συμπλήρωσε ότι το πραγματικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν ακόμη πολλοί λαοί είναι η τεράστια ανεργία. «Ετσι ο κόσμος αναρωτιέται, θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας;», κατέληξε.