Ο Δημήτρης Σγουρός για το 7ο Μουσικό Διδασκαλείο (6 – 11 Αυγούστου 2017).
Ο λυράρης και δάσκαλος της κρητικής μουσικής Δημήτρης Σγουρός, με αφορμή τη διοργάνωση του 7ου Μουσικού Διδασκαλείου στο Μέρωνα μιλά για τους στόχους και τη φιλοσοφία των μαθημάτων που πραγματοποιούνται στο χωριό για 7η συνεχή χρονιά.
«Είναι μια διαδικασία που δίνει πρώτα σε μένα γιατί για να πας εκεί να διδάξεις πρέπει να προετοιμαστείς κάπως, είναι ευθύνη αυτό το πράγμα. Και μέσα στην παλαίστρα αυτή, σε αυτό το “μαρμαρένιο αλώνι”, μαζί με τους μαθητές παλεύουμε και δίνουμε και παίρνουμε πολλά όλοι μας» λέει ο ίδιος.
Μιλώντας για το ζητούμενο από τα μαθήματα στον Μέρωνα ο Δημήτρης Σγουρός λέει:
«Αυτά τα παιδιά έρχονται να δούνε αυτή την ομορφιά που έχω δει κι εγώ, να δούνε την αισθητική που έχει η μουσική μας ή που πρέπει να έχει. Γιατί η μουσική μας, γενικά η παραδοσιακή έκφραση, των ανθρώπων δηλαδή της υπαίθρου, είναι υψηλού επιπέδου, υψηλής αισθητικής όταν είναι γνήσια και αληθινή».
«Αυτό είναι το ζητούμενο. Μακάρι να μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας τέτοια ερεθίσματα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει λίγο μόδα η κρητική μουσική, αλλά ελπίζουμε ότι εμείς εκεί θα τους δώσουμε να καταλάβουν την ουσία. Προσπαθούμε να δώσουμε αν γίνεται και στους μαθητές αυτή τη διάσταση και της έρευνας και της αγάπης, του ψαξίματος προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί έτσι κι αλλιώς είναι ένα ψάξιμο, κι εμείς ψάχνουμε, κι εμείς αναζητούμε, δεν τελειώνει ποτέ. Και προσπαθούμε να μαθαίνουμε, να γινόμαστε καλύτεροι».
Αναφερόμενος στο σήμερα της κρητικής μουσικής ο ίδιος τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης προσωπικού ύφους και ήχου από κάθε μουσικό:
«Βλέπω σήμερα και ο ένας μιμείται τον άλλο. Πρέπει να υπάρχει το προσωπικό στοιχείο, για να φτάσεις σε αυτό θέλει δουλειά όμως. Ο δρόμος ο δικός μας είναι πιο δύσκολος γιατί δεν κοιτάζουμε το κέρδος το εμπορικό. Αν το κοιτάζεις αυτό δεν κάνεις έκφραση, δεν κάνεις μουσική, κάνεις εμπόριο. Πολύ εμπόριο γίνεται στις μέρες μας, αυτό κυριαρχεί».
«Όταν όμως τραγουδούσανε πιο παλιά στην παρέα, όπως και οι πρωτομάστορες με όσα έχουν αφήσει στις ηχογραφήσεις τους, αυτό ήταν προέκταση της παρέας, έτσι εκφραζότανε. Δεν κάνανε εμπόριο, ήταν έκφραση της ψυχής τους. Γι’ αυτό μείνανε οι μουσικές τους. Από όλα αυτά σήμερα που είναι εμπόριο δεν ξέρω αν θα μείνει τίποτα στο τέλος».
Ερωτώμενος για τη δική του μουσική πορεία και τις μελέτες του στην κρητική μουσική ο Δημήτρης Σγουρός λέει:
«Καταρχήν εγώ είμαι ένας Κριτσώτης. Γεννήθηκα στην Κριτσά, ανατολική Κρήτη, είμαι δάσκαλος, κάνω μάθημα στα παιδιά στο σχολειό. Από μικρός αγάπησα πολύ την κρητική μουσική, από 12 χρονών άρχισα να παίζω λύρα και γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό που εκφράζει εμένα είναι το πιο παλαιϊνό στυλ. Εκεί προσανατολίστηκα, εκεί επέμεινα.
Μου άρεσε να ψάχνω, να βρίσκω πράγματα, να ρωτάω, να ακούω διάφορες μελωδιούλες, κοντυλιδάκια, τραγουδάκια, ό,τι μπορούσα να βρω. Μου άρεσε πολύ αυτό και το έκανα.
Έτσι ανασύραμε παλιούς χορούς, όπως είναι ο Πρινιανός, ο Ζερβόδεξος, ο Αγκαλιαστός, τραγουδάκια όπως του Κλήδωνα.
Ταυτόχρονα όμως το γλέντι. Δεν είμαι δηλαδή ένας “λόγιος”, όπως ίσως μου αποδίδουν πολλοί. Είμαι βγαλμένος μέσα από την παρέα κι από την καντάδα, μέσα από το γλέντι. Και όταν παίζουμε σε μια παρέα, είτε είναι παρέα είτε είναι γλέντι το ευχαριστιέμαι πάρα πολύ, δίνω ό,τι έχω να δώσω, ό,τι μπορώ αλλά και παίρνω ταυτόχρονα και μου αρέσει πολύ αυτό.
Έτσι και στο Μέρωνα, στο τέλος των μαθημάτων έχουμε πάντα το γλέντι. Το γλέντι είναι το αποκορύφωμα. Κι εκεί απάνω θα δείξει και ο δάσκαλος πώς παλεύει και πώς γλεντίζει και τι στάση τηρεί».
Φέτος είναι η 7η χρονιά που λειτουργεί το Μουσικό Διδασκαλείο στον Μέρωνα. Εκτός από τον Δημήτρη Σγουρό (λύρα) θα διδάξουν ο Δημήτρης Σιδερής (λαούτο), ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πνευστά), ο Στρατής Σκαράκης (βιολί) ενώ στο χοροδιδασκαλείο του Μέρωνα θα διδάξουν οι χορευτές Νίκος Γιακουμάκης από την Κίσσαμο και Κατερίνα Βαγγέλα από την Ιεράπετρα.
Όλοι τους ετοιμάζονται να μεταδώσουν στους μαθητές του διδασκαλείου τη δική τους οπτική για την κρητική δημοτική μουσική. Με την παρουσία και την προσφορά τους δίνουν τα σωστά πατήματα σε νέους κυρίως μουσικούς και εραστές της κρητικής παράδοσης.
Εξάλλου, «Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Αυτό ισχύει» όπως λέει ο Δημήτρης Σγουρός.
Το Μουσικό Διδασκαλείο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Πληροφορίες για τα μαθήματα, για δηλώσεις συμμετοχής, μετάβαση και διαμονή παρέχονται στο www.meronasmusic.com και στα τηλέφωνα: 6979.625318 (Αριστοτέλης Καλοειδάς ) και 6946.284785 (Αλέξανδρος Σημαντήρης).
* Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Σγουρού