ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο εορτασμός στην Αθήνα της 74ης επετείου της ηρωικής μάχης της Κρήτης

(Του Στέφανου Αντωνακάκη Προέδρου Ομοσπονδίας Αμαριωτών)

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε η 74η επέτειος της ηρωικής Μάχης της Κρήτης στην Αθήνα την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, όπως είναι καθιερωμένο η τρίτη Κυριακή του Μαΐου και τιμήθηκαν όπως τους αξίζει οι Ήρωες της Μάχης αυτής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτια Ένωση συνεργάστηκαν με τις άλλες Ομοσπονδίες των Κρητικών Σωματείων και όλοι με τα λάβαρά τους κατέφθασαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στις 11 το πρωί όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνού και ιερέων του Ιερού Ναού .

Ακολούθως πεζή με τη Φιλαρμονική, το Στρατιωτικό άγημα και τα λάβαρα των Σωματείων πήγαν στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος και κατέθεσαν στεφάνια οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές καθώς και τα κορυφαία Κρητικά Σωματεία της Αττικής.

Εν συνεχεία η πομπή έφτασε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών μέσω της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και έγινε τρισάγιο στο Μνημείο του Αστράτευτου Μαχητή της Μάχης της Κρήτης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των υπολοίπων Κρητικών Σωματείων της Αττικής, φορέων και επιζώντων αγωνιστών.

κωνσταντίνος κόρκαςΣτο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου έγιναν οι χαιρετισμοί από τους οργανωτές και αφού διαβάστηκε από τον Αμαριώτη Στρατηγό Αντώνη Μυτιληνάκη το πλούσιο βιογραφικό* του Κορίνθιου Αντιστρατήγου ε.α κυρίου Κωνταντίνου Κόρκα το λόγο πήρε ο ίδιος, ως κεντρικός ομιλητής, που τότε ως πρωτοετής Εύελπις πήρε μέρος στην ηρωική Μάχη της Κρήτης. Μίλησε με υπερηφάνεια, αλλά και πόνο ψυχής και ανέλυσε τα γεγονότα και τον ηρωικό αγώνα του κρητικού λαού και στρατού καθώς και τα λάθη που έγιναν για να χαθεί ο αγώνας και να θυσιαστούν χιλιάδες ψυχές.

Εξήρε με χειμαρρώδη από στήθους λόγο τα γεγονότα και κατέδειξε τον τιτάνιο αγώνα που έκανε ο κρητικός λαός με ό,τι μέσο διέθετε να πολεμήσει τον άνισο εχθρό και να υπερασπιστεί τον τόπο του, αφού ο κρητικός στρατός βρισκόταν στην Αλβανία και υπερασπιζόταν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Με λύπη τόνισε την απουσία από την αίθουσα της πολιτικής ηγεσίας εκτός ελαχίστων, Κρητών του Λεκανοπεδίου, καθώς και σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων που θα έπρεπε να έχουν καλεστεί και για αυτό το θέμα είπε ότι έχουν ευθύνη οι οργανωτές. Τόνισε την τεράστια σημασία της ηρωικής Μάχης της Κρήτης για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχει αξιοποιηθεί από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που δηλώνει άγνοια στα γεγονότα και τη σημασία τους. Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε το γερμανικό στρατό για να βρεθεί στη Ρωσία μέσα στο βαρύ χειμώνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανασύνταξη και τη νίκη των δυνάμεων που πάλευαν κατά του φασισμού. Άρα η Ρωσία, αυτή η μεγάλη δύναμη οφείλει πολλά στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα από τα παραπάνω γεγονότα .

Ο αιώνιος έφηβος σε ηλικία 94 χρόνων κορυφαίος στρατηγός ομιλητής είναι η ζωντανή αληθινή ιστορία και παράδειγμα ανά τους αιώνες που κατέπληξε με το λόγο του το λιγοστό ακροατήριο και έδωσε ένα αξιοθαύμαστο ιστορικό μάθημα φιλοπατρίας και ηρωισμού.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Μάχη και τη Γερμανική κατοχή, καθώς και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από κρητικό συγκρότημα του Γιάννη Βλάσση και το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αορείτες του Στέφανου Ντούλα .

Έκλεισε η εκδήλωση τιμής με την ευχή του χρόνου να οργανωθεί καλύτερα και τη μέρα αυτή να είναι η κορυφαία εκδήλωση τιμής με τη συμμετοχή όλων των Κρητικών Σωματείων και των 500.000 χιλιάδων Κρητών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο.
Όλοι μαζί τα καταφέρνουμε καλύτερα.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ!

*Βιογραφικό Ομιλητή :

Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το έτος 1921. Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς.

Διοίκησε:

– Τον 14 ΛΟΚ (1947 – 49)
– Τη Γ΄ ΜΑΚ (1954 – 55)
– Το 3ο ΣΠ «ΡΙΜΙΝΙ» (1971 – 72)
– Την ΧΙ ΜΠ (1973 – 74)
– Το Β΄ ΣΣ το 1974-1976
– Το Δ΄ ΣΣ του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής το 1976 και τέλος
– Την 1η Στρατιά .

Υπηρέτησε ως αξιωματικός του:
– Μ.Ο. 4 – 133 Δύναμης το 1944.
– Στο ΝΑΤΟ LSE το 1955 – 57.
– Ως ΑΚΕΔ Βουκουρεστίου–Βουδαπέστης το 1968–70
– Ως Α΄ Υ/ΓΕΣ το 1977 και
– Ως ΓΕΠΣ/ΓΕΣ το 1979 – 80.

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941) , της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Τιμήθηκε με τις εξής ηθικές αμοιβές :
α. Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία.
β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών.
γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄.
δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος.
ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄.
στ. Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις)
ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως.
η. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (επτάκις)
θ. Μετάλλιο Εξαιρέτου πράξεων (Τρις)
ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως
ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.
ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45
ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας
ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως :
– Του όπλου του,
– Στη Σχ.ΠΖ Αγγλίας και ΗΠΑ
– Στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ
– Στην ΑΣΠ και στη ΣΕΘΑ.