ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Ο “Ερωτόκριτος” στο Ρέθυμνο από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου

Ο "Ερωτόκριτος" στο Ρέθυμνο από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου

Η παράσταση “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στο Θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Θεωρούμενο ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Ερωτόκριτος ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων, γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και αποτελείται από 10 χιλιάδες στίχους, σε πέντε μέρη.

Το όνομά του το έχει πάρει από τον Ερωτόκριτο, το κύριο πρόσωπο του έργου, το οποίο υποδηλώνει αυτόν που έχει βασανισθεί από τον έρωτα. Αρχικά, η υπόθεση του ποιήματος φαίνεται να λαμβάνει χώρα στην Αρχαία Αθήνα, επί των ημερών του βασιλιά Ηράκλη (μυθικό πρόσωπο) αλλά στη συνέχεια ο ποιητής εισάγει πρόσωπα, γεγονότα και τόπους που αναφέρονται στο Μεσαίωνα και στην εποχή του. Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά, ένας έρωτας ο οποίος χρησιμεύει ως άξονας στον ποιητή για να υμνήσει τη φιλία, την ανδρεία και την αγάπη προς τη πατρίδα.

Μαζί με την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση είναι τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στην μελοποίησή του από τον Χριστόδουλο Χάλαρη και την ερμηνεία του από τον Νίκο Ξυλούρη.

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

O Βιτσέντζος Κορνάρος (26 Μαρτίου 1553 – 1613 ή 1614) ήταν Κρητικός ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποιήματος Ερωτόκριτος και πιθανώς του θρησκευτικού δράματος Η Θυσία του Αβραάμ. Οι πιο ασφαλείς πληροφορίες για την καταγωγή του Κορνάρου είναι αυτές που δίνει ο ποιητής στο τέλος του έργου του: αναφέρει το όνομα Βιτσέντζος, το οικογενειακό όνομα Κορνάρος, τόπο γέννησης τη Σητεία και το Κάστρο (Ηράκλειο), όπου παντρεύτηκε.

Παλαιότερα οι φιλόλογοι τοποθετούσαν την ζωή και την δράση του Κορνάρου γύρω στα μέσα του 17ου αι., πίστευαν δηλαδή ότι η Θυσία του Αβραάμ γράφτηκε το 1635, χρονιά που αναφέρεται στο χειρόγραφο, και ο Ερωτόκριτος αργότερα, μέχρι το 1645 ή το 1648, όταν άρχισε η πολιορκία του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο ποιητής του Ερωτόκριτου ταυτίζεται με έναν βενετοκρητικό Βιτσέντζο Κορνάρο, που γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1553 στην Τραπεζόντα της Σητείας, γιος του Ιάκωβου Κορνάρου καί της Ζαμπέτας Ντεμέτζο. Ήταν γόνος εξελληνισμένης και αρχοντικής βενετσιάνικης οικογένειας, πιθανότατα με μεγάλη περιουσία. Ο αδερφός του, Ανδρέας Κορνάρος, είχε γράψει μια Ιστορία της Κρήτης που δεν εκδόθηκε ποτέ.

Έζησε στη Σητεία περίπου μέχρι το 1580 ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Εκεί έλαβε χώρα ο γάμος του με την Μαριέτα Ζένο, με την οποία απέκτησε και δύο κόρες, την Ελένη και την Κατερίνα. Από το 1591 ανέλαβε διοικητικά αξιώματα, ενώ κατά την διάρκεια της πανούκλας (1591-1593) ανέλαβε καθήκοντα υγειονομικού επόπτη. Υπήρξε επίσης μέλος ενός λογοτεχνικού συλλόγου, της Ακαδημίας των Παράξενων, που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ανδρέας, επίσης συγγραφέας. Πέθανε στον Χάνδακα το 1613 ή το 1614 από άγνωστη αιτία και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.

Ποιοι είμαστε:

Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1983 και από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται ανελλιπώς στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Έχει ανεβάσει 59 θεατρικά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο το νησί μας αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Αμερική, Κύπρο και στη μακρινή Αυστραλία με το έργο ΖΟΡΜΠΑ ΜΑΘΕ ΜΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΩ. Έχει λάβει πολλές φορές μέρος σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου και έχει βραβευτεί σε όλους τους τομείς (βραβείο ερμηνείας αντρικού – γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας, μουσικής, σκηνικών, επιλογής έργου, καλύτερης παράστασης κ.α.).

Συντελεστές

Σκηνικά: Μάνος Μανιάς, Αντώνης Βούρλος
Δημιουργικό: Contrast
Δημόσιες σχέσεις: Λαμπρινή Μηλιά, Ρένα Μανιά
Promotion – Marketing: Γιάννης Μανιάς
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Μανιάς
Πρωτότυπη μουσική-σύνθεση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Τραγούδι: Βασίλης Σκουλάς
Διδασκαλία τραγουδιών: Μαρία Παπαγιαννάκη
Ηχητικά φωτισμοί: Στέλλα Σταυρίδη
Δημιουργία αφίσας: Γιάννης Λαμπράκης
Χορογραφίες : Μαρία Φαρσάρη
Τραγούδι (ζωντανά): Γεωργία Μαυρογιαννάκη
Κοστούμια: Ειρήνη Μηλαθιανάκη
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μάνος Μανιάς

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης
Α΄ Ποιητής – Πεζόστρατος: Γιάννης Λαμπράκης
Β΄ Ποιητής: Μαρία Μακράκη,
Ερωτόκριτος: Νίκος Μανιάς
Πολύδωρος – Άριστος: Γιώργος Γιαλυτάκης
Αρετούσα: Γεωργία Μαυρογιαννάκη
Φροσύνη: Μαίρη Νταγιάκου
Μάνα: Κλεοπάτρα Βρεττού
Βασιλιάς: Μάνος Μανιάς
Βασίλισσα: Κωνσταντίνα Αγγελίδη,

Έναρξη 21.30.

Είσοδος 10€. Προπώληση/φοιτητικό/στρατιώτες/άνεργοι 8€.

Προπώληση στο Κιόσκι της Πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων

δείτε που είναι το θέατρο Ερωφίλη

Ελλάδα