Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατά τη χειμερινή περίοδο. Η γρίπη, αποτελεί σοβαρή ιογενή νόσο, η οποία κατά καιρούς παρουσιάζει επιδημική έξαρση, και είναι δύσκολο να περιοριστεί μόνο με τους συνήθεις τρόπους μέτρων ατομικής υγιεινή.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που, όταν εφαρμόζεται σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου, προφυλάσσοντας από τον ιό της γρίπης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες περιλαμβάνουν : Άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυικά νοσήματα, που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα που είναι σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών και άτομα που δραστηριοποιούνται σε κλειστούς πληθυσμούς. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο, που καλύπτεται εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα αντιγριπικά εμβόλια διατίθενται ήδη από τα φαρμακεία.
Από την άλλη, με τον όρο «κοινό κρυολόγημα» περιγράφουμε μια επίσης ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία προκαλείται κυρίως από ρινοϊούς και έχει ελαφρύτερα συμπτώματα από αυτά της γρίπης. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα μέσω σταγονιδίων των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος των προσβεβλημένων ατόμων και αποτελεί το 50% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ρινική καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, βήχας και σπάνια πυρετός. Οι προσβολές του ίδιου ατόμου κατά τη διάρκεια του έτους από ρινοϊούς μπορεί να είναι άνω της μιας, λόγω των πολλών (πάνω από 100) οροτύπων των ιών και της βραχείας διάρκειας της ανοσίας. Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει εμβόλιο και ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας (συχνό πλύσιμο χεριών, αντισηψία με αλκοολούχα σκευάσματα, αποφυγή κλειστών χώρων όπου βρίσκονται πολλά άτομα, κλπ).
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κυκλοφορεί πληθώρα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη σωστή και ορθολογική χρήση τους και να συμβάλλει στην αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών.
Προσοχή: Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση και κανένα απολύτως όφελος στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Μη λαμβάνετε ποτέ από μόνοι σας αντιβιοτικά φάρμακα.