Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού στον πρωθυπουργό αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η παρουσία του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου και του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη στην περιοχή μας καθώς και η έκδοση της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αν. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν.4797/2021 (Κρατική Αρωγή) απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για την άμεση αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και την αποζημίωση παραγωγών.
Από την πρώτη στιγμή επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα δρόμου με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούσαν τόσο για την αποκατάσταση των υποδομών και όσο και για την ανακούφιση των πληγέντων.
Σε στενή συνεργασία με τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όπου παρουσιάζαμε τα αιτήματα μας.
Συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο είχαμε συνεχή επικοινωνία ενώ τον είχα επισκεφτεί κατ επανάληψη στο Υπουργείο μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αυτή η κοινή μας προσπάθεια μας είχε σαν συνέπεια να είμαστε ο πρώτος πυρόπληκτος Δήμος της Κρήτης, και μάλιστα χωρίς καταστροφή κτιρίων, ο οποίος εντάχθηκε στο στον νόμο 4797/2021 για την κρατική αρωγή.
Αυτό βέβαια δεν έγινε αυτόματα, ούτε ήταν αυτονόητο. Χρειάστηκε πολύ δουλειά και επιμονή ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους κατοίκους μέσω του συγκεκριμένου ταμείου και όχι μέσω ΠΣΕΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί σε πολύ λιγότερο χρόνο θα λάβουν πολύ περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα:
Με το καθεστώς το ΠΣΕΑ ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα λάμβανε 62 ευρώ ανά δέντρο ελιάς σε βάθος 4 χρόνων και υπό τον όρο να είχε καταστραφεί το 30% του φυτικού κεφαλαίου του.
Τώρα με την ένταξη μας στο ταμείο αρωγής ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα λάβει 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς (ο μη κατά κύριο επάγγελμα 50 ευρώ) από το πρώτο δέντρο χωρίς τον όρο να έχει καταστραφεί το 30% του φυτικού κεφαλαίου του και μάλιστα με 50% προκαταβολή μέχρι τον Ιανουάριο και εξόφληση με την αποκατάσταση του ελαιώνα. Αντίστοιχες είναι οι διαφορές και στις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο καθώς και τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την συνεργασία μας από την πρώτη στιγμή η οποία απέδωσε καρπούς προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Φυσικά η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα μέχρι να καταφέρουμε να επουλώσουμε τις πληγές που μας άφησε η καταστροφική πυρκαγιά».