Δυναμικές αναμένεται να είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.
ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, ΠΑΜΕ, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συλλογικότητες, εργαζόμενοι κ.ά. έχουν προγραμματίσει να δώσουν το «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που φέρεται να κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων (πανδημία, οικονομία, πυρκαγιές, ανατιμήσεις κ.ά.).
Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ απέχουν οργανωτικά, με επιχείρημα και πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
- Άγαλμα Βενιζέλου: ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ Εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων
- ΧΑΝΘ: Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ Καμάρα: εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αντεξουσιαστικός χώρος -αυτόνομα φοιτητικά σχήματα ΑΠΘ
- Συντριβάνι: Γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες
- Εγνατία και Αγ. Σοφίας: ΟΚΔΕ, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων
Τα αιτήματα
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λένε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Αιτήματά τους είναι τα εξής:
- Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Κατάργηση του Νόμου για τα εργασιακά (Ν. 4808/21) και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. .
Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. - Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
Στα αιτήματα του ΠΑΜΕ, κεντρικά ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο νόμος για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι βγαίνει στον δρόμο «ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών».
Από την πλευρά τους οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επισημαίνουν: «Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο 11/9. Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι πριν καταστρέψουν τα πάντα! Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας να τους διώξουμε»
Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και πολίτες που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, και καλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, από όπου θα κάνουν πορεία προς τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Σημειώνεται ότι ισχυρή θα είναι η παρουσία της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Όπως έγινε γνωστό, η ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιήσει αστυνομικούς φραγμούς με κλούβες και θα θέσει υπό επιτήρηση κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα θα επιτηρούν από αέρος, με αστυνομικούς ακροβολισμένους ακόμα και σε ταράτσες κτιρίων.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα μέτρα, έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς που θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο».
Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Με νωπό το πέρασμα από τη Βουλή, του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης –που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση– ο κ. Μητσοτάκης φέρεται πως θα ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις και πακέτο ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, με φόντο το κύμα ανατιμήσεων και τη μεγάλη άνοδο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (απόρροια των αδιεξόδων που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια).
Καθώς θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για έργα και επενδύσεις στην πόλη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν νέα μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη, οπότε αναμένεται να… ξαναπαρουσιάσει τα έργα που ήδη είναι σε εκκρεμότητα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ένα «Freedom Pass» για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών, προκειμένου να τους προτρέψει να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός στις 9 το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ μία ώρα αργότερα, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ – Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα της Έκθεσης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ.
Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής.