Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς αναγνωρίζοντας τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ξεχωριστές οντότητες.
Το είπε και το έκανε τελικά ο Ρώσος πρόεδρος. Αναγνωρίζοντας το Ντονέτσκ και τον Λουχάνσκ ο Πούτιν δημιουργεί μέγα πλήγμα στην Ουκρανία της οποίας η αντίδραση αναμένεται πλέον από όλο τον πλανήτη.
Το διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη εξελίχθηκε σε ιστορική αναδρομή. Υπήρξε κριτικός προς την ΕΣΣΔ, τόνισε ότι οι συμφωνίες με τους δυτικούς μετά την πρώτη της Σοβιετικής Ενωσης δεν τηρήθηκαν και περιέγραψε το πλέγμα των ρωσοουκρανικών σχέσεων.
Πούτιν: Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ
«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε ο Πούτιν και παράλληλα δήλωσε πως «αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρει η Ρωσία για την παγκόσμια σταθερότητα».
«Οι δραστηριότητες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθοδηγούνται από ξένους συμβούλους, το ξέρουμε αυτό καλά. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει χωρίς ντροπή να μετατρέπουν την Ουκρανία σε θέατρο πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι ασκήσεις στην Ουκρανία με ξένους είναι κάλυψη για γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή και μεταφορά μονάδων στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εχθροπραξίες στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν επηρεάζουν την πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε ακόμα.
«Προσπαθούν να μας πείσουν και πάλι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και ζητάνε να πιστέψουμε τον λόγο τους, αλλά εμείς γνωρίζουμε το πραγματικό τίμημα αυτών των δηλώσεων» είπε ακόμα.
«ΟΙ ΗΠΑ δεν χρειάζονται μια ανεξάρτητη ισχυρή Ρωσία και αυτή είναι η πηγή της αμερικανικής πολιτικής».
Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν, κυρώσεις ετοιμάζει η ΕΕ
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις τελευταίες κινήσεις του Κρεμλίνου. Ανοιχτά πια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητεί την κυριαρχία ουκρανικών εδαφών, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, με το οποίο δυναμιτίζει το ήδη οξυμένο κλίμα στα ρωσουκρανικά σύνορα. Ευρωπαίοι ηγέτες επιδίδονται σε πυρετώδεις διεργασίες, εκφράζουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, καταγγέλλοντας μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης εδαφών, ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλεί εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ακόμη, από τη μεριά του, ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.
Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος.
Το απόγευμα συνομίλησαν ο ο Γερμανός καγκελάριος με τον Ρώσο πρόεδρο, για τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σε μια ακόμη προσπάθεια της Δύσης να οδηγήσει το διάλογο προς την εξεύρεση λύσης, την αποκλιμάκωση δηλαδή της έντασης.
«Τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.
Νωρίτερα το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Πούτιν προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του εντός της ημέρας.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.
«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».
H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).
«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.
Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.
«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ανηφόρα παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου
Στο μεταξύ, ανέβηκε πάνω απ’ τα 96 δολάρια η τιμή του βαρελιού για το μπρεντ, ενώ στα 93,5 δολάρια το βαρέλι έφτασε το αμερικανικό αργό.
Ανοδικά, κατά 7%, κινείται και η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου. Κι ενώ μέχρι πριν από λίγη ώρα το ολλανδικό αέριο εμφάνιζε μικρή πτώση στα 71,95 η μεγαβατώρα, μετά το διάγγελμα του Πούτιν άρχισε να ανεβαίνει.