Ο Σεφ μας προτείνει: Μαρμελάδα πορτοκάλι

Ο Σεφ μας προτείνει για σήμερα μαρμελάδα πορτοκάλι! Ειναι ντελικατη αυτη η μαρμελαδα, θα την ευχαριστηθειτε. Ειναι ιδανικη για να αλειψετε γυρω γυρω κεικ, αφου τη ζεστανετε και την αραιωσετε με κονιακ.

Επισης δοκιμαστε κατι πρωτοτυπο, αλειψτε μια φετα μαυρο ψωμι και απο επανω βαλτε μια λεπτη φετα ροκφορ ή οποιαδηποτε αλλο τυρι με εντονη γευση.

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλο ωριμα πορτοκαλια
1 μεγαλο κοκκινο μηλο
2 κιλα ζαχαρη
χυμος απο 1 λεμονι

Με το εργαλειο που καθαριζουμε τα καροτα βγαζουμε το εξωτερικο φλουδι των πορτοκαλιων παιρνοντας οσο μπορουμε πιο λιγο ασπρο. Κοβουμε αυτα τα φλουδια σε λεπτα κουρελακια.

Καθαριζουμε οσο μπορουμε πιο πολυ απο την ασπρη μαλακη πετσα και την πεταμε. Κοβουμε τα πορτοκαλια στη μεση και αφαιρουμε τα κουκουτσια αν υπαρχουν.Τα βαζουμε στο μπλεντερ ( η στο μουλτι) λιγα λιγα και τα πολτοποιουμε.

Βαζουμε στην κατσαρολα τα κουρελακια της εξωτερικης φλουδας, τον πολτο του φρουτου και το ζουμι που εχει βγει οταν το κοψαμε. Κοβουμε στο μπλεντερ και το μηλο, το βαζουμε κι αυτο στην κατσαρολα μαζι με την ζαχαρη. Προσθετουμε και 3 ποτηρια νερο και βαζουμε την κατσαρολα στη φωτια.

Οταν αρχισει να κανει φουσκαλες σε ολη την επιφανεια αρχιζουμε να δοκιμαζουμε το δεσιμο. Βγαζουμε μια κουταλια σε ενα ασπρο στεγνο πιατακι, το κρυωνουμε γρηγορα και σερνουμε πανω τη μυτη του κουταλιου. Αν ειναι ετοιμο κανει “δρομακι” που δεν κλεινει. Τοτε προσθετουμε το χυμο λεμονιου, βραζουμε αλλο 1 λεπτο και αποσυρουμε. Προσοχη να μην παραβρασει γιατι θα γινει σκληρη.

Χατζηδημητριου Προδρομος
Chef